Novice od vsepovsod

mar. '15

Marca spet Škofjeloški pasijon

V Škofji Loki bodo po letu 2009 spet pripravili Škofjeloški pasijon. Izvirno dramsko besedilo, ki ga je med leti od 1715 do 1727 zapisal Lovrenc Marušič, pater Romuald, je najstarejše, v celoti ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku in z režijskimi opombami. Procesijo trinajstih figur, povzetih po svetopisemskih besedilih, uprizarja več sto nastopajočih na različnih prizoriščih v srednjeveškem mestnem jedru.

Predstave bodo 21., 22., 27., 28. in 29. marca ter 6., 11. in 12. aprila, ob sobotah ob 20. uri, ob nedeljah ter na velikonočni ponedeljek pa ob 16. uri.

Prireditev 28. marca in 12. aprila bo tolmačena v slovenski znakovni jezik za gluhe ter podnaslovljena za naglušne osebe. V Loškem muzeju pa hranijo besedilo pasijona tudi v računalniški pisavi za slepe.

Informacije o spektaklu in vstopnice dobite v Pasijonski pisarni na Mestnem trgu 16 v Škofji Loki, tel. št.: 051 335 543, e-pošta: info@pasijon.si.

Vseslovenska razstava rož iz kreppapirja

Vransko bo 21. in 22. marca 2015 v znamenju ročno narejenih papirnatih rož. Združenje Rožce, ki druži več kot 50 izdelovalk cvetja iz kreppapirja iz različnih krajev Slovenije, namreč pripravlja tretjo tovrstno razstavo. Ogledate si jo lahko med 10. in 18. uro v športni dvorani na Vranskem.

Namesto knjig izposojajo reči

V Savskem naselju v Ljubljani je zaživela čisto posebna neprofitna izposojevalnica – Knjižnica reči. Namesto knjig si v njej namreč lahko izposodite različne uporabne predmete, ki jih redkeje potrebujete, recimo smuči ali drsalke, gospodinjske aparate, orodje, igrače ipd. S souporabo predmetov tako prihranimo denar, a tudi prostor in čas.

Na osnovi ankete med krajani so organizatorji (Prostorož in skupnost Slovenia Coworking) oblikovali listo želja in na voljo so predmeti iz naslednjih kategorij: orodja za domača popravila in vrt, gospodinjski aparati in drugi kuhinjski ter čistilni pripomočki, športna oprema
 in oprema za potovanja, zabavne reči in tehnologija, različni pripomočki za ustvarjanje in najrazličnejše stvari za otroke. Med rečmi za izposojo so na primer tudi ročni invalidski voziček in hodulja s štirimi kolesi, šivalni stroj overlock, puhalnik za listje, poročna obleka … 

Reči si lahko izposodite za različno dolgo obdobje (od 24 ur do enega ali dveh tednov), za vrednejše predmete je treba plačati varščino. Član lahko postane vsakdo, ki podari kak predmet, primeren za takojšno uporabo, ali vplača 30 evrov članarine.

Knjižnica reči v Domu skupnosti na Belokranjski 6 v Savskem naselju je odprta od ponedeljka do petka od 16. do 19. ure, v sredo še dopoldne od 9. do 13. ure in v soboto od 9. do 13. ure, tel. št.: 030 412 602, www.knjiznicareci.si.

Dobrodelni skavti

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki letos praznuje 25. obletnico delovanja, je v dobrodelni akciji Luč miru iz Betlehema zbralo 16.500 evrov, ki so jih namenili projektu Botrstvo za lajšanje stisk otrok in mladostnikov. Skavti se sicer zelo posvečajo dobrim delom, pogosto pomagajo starejšim v svoji okolici ali se z njimi družijo v domovih starejših občanov.

Dan za spremembe

 Slovenska filantropija je izdala priročnik ABC prostovoljstva v šolah. Z njim bodo mentorji v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih lažje organizirali prostovoljsko dejavnost, ki je sicer odlična priložnost za osebnostni in socialni razvoj otrok.

Že šestič zapored pa filantropija prebivalce Slovenije vabi, da se preizkusijo v prostovoljskem delu na Dnevu za spremembe. V soboto, 28. marca, se pridružite akcijam, ki jih bodo pripravila društva, šole, občine, podjetja, ali pa kakšen projekt organizirajte sami. Tako kot pravijo na filantropiji: »Poglejte okoli sebe in takoj boste našli stvari, ki bi jih želeli spremeniti, ljudi, ki bi jim radi pomagali, naravo, ki bi lahko spet zadihala.«

V prejšnjih letih so po številnih občinah pripravili različne projekte – od čistilnih akcij (čiščenje otroških igrišč, urejanje doma ali vrta osamljene osebe), zbiranja različnih predmetov, ki so jih prodali na dražbi in sredstva namenili za določeni namen, do medgeneracijskih čajank s športnimi in družabnimi igrami ter druženj ali izletov s stanovalci domov starejših oziroma otroki iz socialno ogroženih družin … Prijave prostovoljskih projektov zbirajo do 16. marca, več informacij na www.filantropija.org.

Vabljeni na nordijsko hojo

Klub Zdravi in vitalni vabi na demonstracijo nordijske hoje na Obalo, ki bo 7. marca ob 10. uri v San Simonu v Izoli, ob 11. uri pa na Bonifiki v Kopru. Redna vadba nordijske hoje pa poteka vsak torek ob 17. in vsak četrtek ob 10. uri na Bonifiki, ob sobotah pa se lahko udeležite pohoda iz San Simona. Začne se ob 10. uri. Informacije in obvezne prijave na tel. št.: 031 600 510 ali 051 302 813.

Zbrali 81.720 modrih src

V deveti dobrodelni akciji NIVEA – Podarite nam modro srce so po pošti ali spletu prejeli kar 81.720 modrih src z zapisanimi lepimi besedami. Za vsako podarjeno srce je podjetje Beiersdorf, d. o. o., podarilo 0,25 evra in tako se je v Niveinem učnem skladu nabralo 20.430 evrov za štipendije otrok in mladostnikov iz šibkejšega okolja, ki jih bo izbrala Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Modra srca so dobivali iz vse Slovenije, najpogosteje pa je bila na njih zapisana beseda ljubezen. Na srčno-pravljičnem zaključku akcije je med drugimi nastopajočimi zapela tudi 19-letna Viktorija Hajduk, tudi Niveina štipendistka, ki namerava glasbeni študij nadaljevati v Moskvi.

Čipke in skodelica za kavo

Žirovske klekljarice, zbrane v društvu Cvetke, bodo svoje mojstrovine spet pokazale na Slovenskih klekljarskih dnevih. Potekali bodo od 24. aprila do 3. maja, v tem času bodo v Žireh tudi slikarska kolonija, literarni natečaj ter glasbene in folklorne prireditve. Klekljarice iz vse Slovenije pa se bodo »pomerile« med sabo na natečaju za klekljani prtiček, ki ga damo pod kavno skodelico. K sodelovanju vabijo rokodelce in umetnike, ki ustvarjajo iz gline, porcelana ali drugih materialov, da jim prinesejo ročno izdelane skodelice za kavo, saj želijo pripraviti kar se da veliko razstavo. Svoje izdelke pošljite na naslov Društvo Cvetke, Gregorčičeva 26, 4226 Žiri ali jih prinesite osebno najkasneje do 20. aprila 2015. Več informacij dobite na e-naslovu: cipka.ziri@gmail.com, http://klekeljni.blogspot.com.

Srečanja za svojce dementnih bolnikov

Spominčica, slovensko združenje za pomoč pri demenci, se zelo trudi ozaveščati javnost o demenci ter s koristnimi informacijami in praktičnimi nasveti pomagati bolnikom, še posebej pa njihovim svojcem. Po Sloveniji deluje 19 skupin za samopomoč – kje in kdaj so srečanja, preverite na www.spomincica.si ali na telefonski številki 01 256 51 11. V prostorih Spominčice na Linhartovi 13 v Ljubljani so strokovne sodelavke na voljo za osebna svetovanja vsak delovnik med 11. in 14. uro. Prirejajo pa tudi vse več neformalnih srečanj, imenovanih Alzheimer Cafe. Pogovori o demenci, zdravljenju ter skrbi za bolnike potekajo vsak mesec v Domu starejših občanov Fužine, Domu upokojencev Vrhnika in v Knjižnici Domžale, vsak tretji četrtek v mesecu pa tudi v znani ljubljanski gostilni Šestica. Vstop je prost.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media