Sol tudi zdravi

Dobro počutje | apr. '15

Zdravljenje s soljo tudi pri nas postaja čedalje bolj razširjeno in priljubljeno. Solna terapija deluje pomirjajoče, blaži stres ter pomaga zdraviti obolenja dihal in kožne bolezni.

Ena izmed tistih, ki ponuja zdravljenje in sproščanje v solni sobi, je tudi Alenka Završnik, ki ima svoj kozmetični salon v Kranju. Lahko obiščete samo solno sobo ali pa si prej privoščite še masažo. 

Haloterapija ali solna terapija pravzaprav ni nekaj novega, pove Alenka Završnik, uporabljali so jo že stari Grki, ki so se zdravili v naravnih solnih jamah. Danes se ta terapija izvaja v posebnih sobah s pomočjo generatorja, ki v zrak spušča drobne delce soli ali solni aerosol pa tudi negativne ione ter tako ustvarja atmosfero, ki je za zdravje celo blagodejnejša od naravnih jam. Terapija deluje z vdihavanjem solnega aerosola ali z izpostavljanjem kože njegovemu delovanju. Solni aerosol očisti zrak vseh mikrobov, zato je takšna soba praktično sterilna. Za koga je najprimernejša ta terapija? »Primerna je za vse generacije, tudi otroci radi zahajajo v solno sobo in se med terapijo igrajo s soljo kakor v peskovniku. Odrasli pa medtem lahko počivajo in se sproščajo na ležalniku. Koncentracija solnega aerosola se nastavi glede na potrebe, in ker z vdihavanjem v telo vsrkamo le neznatno količino natrijevega klorida, je terapija primerna tudi takrat, ko je treba omejevati količino zaužite soli – pri povišanem krvnem tlaku, težavah z ledvicami in v nosečnosti,« razlaga Alenka Završnik.

Vsestransko uporabna

Učinek je podoben, kot da bi se sprehodili po rudniku soli ali ob morju. Vendar je zrak v solni sobi suh, in to še dodatno pripomore k zdravljenju. Uporablja se za lajšanje težav z dihalnimi organi in ušesi, torej pri bronhitisu, astmi, alergijah, prehladu, dolgotrajnem ali ponavljajočem se kašlju. Lajša tudi kožna obolenja, kot so dermatitis, luskavica in ekcemi. Pri kožnih obolenjih je treba razkriti čim večje predele kože, sicer pa smo pri tej terapiji lahko oblečeni, medtem ko ležimo na ležalniku. Solna terapija krepi imunski sistem in Alenka Završnik zatrjuje, da je to najboljša naložba za zdravo starost. Tudi pri okrevanju po pljučnici je solna terapija nadvse dobrodejna. Poleg luskavice s solno terapijo podporno zdravijo še druge avtoimune bolezni, kot so različna revmatična obolenja. Vdihavanje solnega aerosola pa tudi pospešuje razstrupljanje organizma.

Solna terapija pa ni primerna, ko infekcijo spremlja vročina, pri rakavih obolenjih, pri nezdravljenem visokem krvnem tlaku, pri pešanju srca ali za ljudi, ki imajo ali so preboleli tuberkulozo.

Terapija s solnim aerosolom običajno traja štirideset minut. Odvisna od tega, kaj želimo z njo doseči oziroma pozdraviti, pa sta tudi število in pogostost obiskov.

Maja Korošak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media