Kaj bo za kosilo?

Dobro počutje | apr. '15

Cvetačna solata z jajci in mlado čebulo

Potrebujemo: večjo cvetačo, 2 stebli mlade čebule, 2 žlici gorčice, olje, sol, poper, kis, 4 trdo kuhana jajca.

Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na manjša socvetja in v slanem kropu blanširamo, da še ostane čvrsta – približno 5 minut. Odcedimo in pustimo, da se povsem ohladi, nato dodamo mlado čebulo, narezano na kolesca. Jajca olupimo in narežemo na koščke. Stresemo v posodico in dodamo gorčico, kis in olje. Dobro premešamo in po potrebi prilijemo malo vode. S tem prelijemo cvetačo, premešamo in solato pustimo počivati na hladnem pol ure, da se okusi okrepijo. Ponudimo po blitvini juhi ob pečenem puranjem zrezku. Solata se v hladilniku obdrži tudi tri dni.

Različica: tik pred postrežbo lahko dodamo vložene kapre ali slane arašide.

Kvašeni štruklji/potica s šunko

Za testo potrebujemo: 500 g moke, 20 g svežega kvasa, 2 žlički soli, 3 dl vode.

Za nadev potrebujemo: 200 g kuhane šunke v kosu, 2 čebuli, timijan, sol, poper.

Priprava: Zgnetemo kvašeno testo kakor za kruh. Po želji dodamo malo maščobe (npr. raztopljenega masla). Testo pustimo vzhajati na toplem, da podvoji velikost, približno 1 uro.

Šunko narežemo na majhne kocke, čebulo drobno narežemo, na hitro popražimo in stresemo k šunki. Vse bogato začinimo s timijanom, solimo, popramo. To je nadev. Po želji dodamo trdo kuhana jajca ali sušene paradižnike.

Vzhajano testo razvaljamo, potresemo z nadevom in tesno zvijemo kakor običajno potico. Postavimo jo v namaščen model, vzhajamo še približno pol ure in pečemo v pečici pri 170 do 180 stopinjah od 30 do 45 minut, odvisno od debeline.

Če smo se odločili za štruklje, svitek ohlapno ovijemo v gazo ali prtič, konce zavežemo in pustimo vzhajati 15 minut. Štruklji se najlepše skuhajo v sopari (pol ure), drugače pa jih postavimo v lonec s kropom, da jim krop sega do polovice, in pokrito kuhamo pol ure. Lahko jih pečemo tudi v aluminijasti foliji, pri čemer koncev ne zavijemo, pustimo vzhajati 15 minut, nato konce zavijemo, a pustimo za prst prostora, in spečemo v segreti pečici. Ohlajene odvijemo in narežemo. Jed ponudimo kot prilogo h golažu ali zrezkom v omaki.

Polentini piškotki

Potrebujemo: 250 g instant koruznega zdroba za polento, 100 g razmehčanega masla, 100 g sladkorja, 100 g pšenične bele moke, 2 jajci, 1 neškropljeno limono, ščepec soli, vrečko vaniljevega sladkorja, pol kavne žlice pecilnega praška.

Priprava: Iz vseh sestavin (iz limone iztisnemo nekaj soka, lupino pa naribamo) zgnetemo testo, ki ga pokritega pustimo eno uro v hladilniku. Iz ohlajenega testa oblikujemo kroglice velikosti oreha, jih med dlanmi sploščimo in polagamo v pekač, obložen s peki papirjem.

Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj, in pečemo približno 8 minut, da rob piškotka rahlo porjavi.

Piškote ponudimo ob čaju, kavi oziroma kot posladek po ajdovi kaši z gobicami in veliki skledi solate. Najboljši so s stepeno sladko smetano ali sladkanim maskarponejem.

Mojca Koman, fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media