Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Dobro je vedeti | apr. '15

GOSPODINJSKA POMOČ

V svetovalnici se je oglasila gospa, ki je iskala gospodinjsko pomoč za svojo mamo. Ta je kljub visoki starosti še vedno vitalna in samostojna, vendar jo čaka operacija, po kateri bo potrebno daljše okrevanje. V času obiska gospa sicer še ni vedela, koliko časa bo njena mama potrebovala pomoč in v kolikšni meri, vendar smo med pogovorom ugotovili, da pravzaprav išče pomoč za daljši čas. Poleg gospodinjske pomoči se ji zdi pomemben tudi družabni vidik, saj bo mama vse težje hodila naokrog.

Ko smo se pogovarjali o stroških pomoči in njihovem plačilu, se je izkazalo, da bi se morda oseba lahko celo vselila v garsonjero, ki je zraven maminega stanovanja, seveda v soglasju z mamo. Pri pregledu evidence naših uporabnikov smo kmalu našli primerno kandidatko – mlajšo upokojenko, ki ima izkušnje z gospodinjsko pomočjo starejšim, hkrati pa so njene trenutne stanovanjske razmere precej neurejene. Ko smo jo seznanili s situacijo in ji posredovali kontaktne podatke gospe, se je z veseljem odzvala in se dogovorila za srečanje, na katerem sta obe ugotovili, da si ustrezata.

Po nekaj dodatnih srečanjih sta se gospe odločili za sodelovanje. Najprej intenzivno v času okrevanja po operaciji, kasneje pa po potrebi in dogovoru. Tudi možnost selitve v prihodnosti ostaja odprta, čeprav trenutno ni aktualna.

V svetovalnici smo bili seveda veseli, da sta v kratkem času dve naši uporabnici našli tisto, kar potrebujeta za boljšo kakovost bivanja, vendar pa nas je najbolj presenetilo, kako odločno in učinkovito je potekalo dogovarjanje med njima. Pravzaprav ju je bilo treba le povezati, vse drugo sta gospe uredili sami. Morda je tako celo najbolj prav, saj navsezadnje vsak zase najbolj ve, kaj potrebuje in kje ga čevelj žuli.

Če potrebujete informacije s področja izboljšanja bivanja starejših, se obrnite na svetovalnico ZDUS na Kebetovi 9 v Ljubljani. Uradne ure imajo v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Za informacije lahko pokličete na tel. št.: 01/62 05 481 ali 041/480 395. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media