Balonski plašči – modna klasika

Dobro počutje | apr. '15

Prihajajoča pomlad nas že razveseljuje s svojimi milejšimi temperaturami, ravno pravšnjimi, da odložimo zimski plašč in ga nadomestimo s tanjšim in lažjim »trenčem«. Originalen dežni plašč »trench coat« je bil sešit za vojaške namene. Izdelan je bil iz bombažnega gaberdena, tako gosto tkanega, da je držal tudi vodo.

Zanj je bilo značilni dvoredno zapenjanje z dolgimi rokavi raglan in našitki za epulete, kakovostno podlogo, dvojnim sedlom na ramenih in s pasom. Izdelan je bil v različnih dolžinah in tradicionalni kaki (svetlejši sivo zeleni) barvi. Danes tovrstni plašč predstavlja osnovni kos vsake garderobe – tako ženske kot moške. Moda pa mu vsako sezono poleg osnovnega modela doda še kakšno modno noto.

 Nasveti: Vsem modelom na slikah je skupna dolžina, ki sega do kolen. Barve v letošnji kolekciji so zelo nevtralne in take, ki v omari zdržijo kar nekaj sezon. V letošnji sezoni boste v trgovski ponudbi našli veliko sivih odtenkov, modre in svetlo peščene barve. Značilno dvoredno zapenjanje je na nekaterih modelih bolj poudarjeno. Če vam to ni všeč, lahko gumbe tudi zamenjate in tako bo lahko z zelo majhnim stroškom plašč še lepši. Na takšen način lahko popestrite in osvežite tudi plašč, ki ga imate v omari že nekaj let. Pas je sestavni del oblačila, vendar če v tem delu niste najbolj vitki, izberite tak model, ki je brez pasu, ali pa pas namesto spredaj zavežete zadaj.

   

Modeli imajo tudi različne ovratnike ali pa so celo brez njih, na primer model v surovo beli barvi. Če imate dolg in vitek vrat, vam bo model s stoječim ovratnikom odlično pristajal. Lahko pa tudi prevelik izrez zaprete s kakšnim dekorativnim šalom. Odločilno vlogo pri izbiri modela ima material, iz katerega je sešit. Nekateri padajo mehko in lepo ovijejo telo ter so primerni za zaobljene postave, medtem ko trši materiali in ravni kroji lepše dopolnijo vitkejše postave. Pri izbiri modela je odločilen tudi vaš slog oblačenja. Če ste bolj športno usmerjeni in po večini nosite hlače ter športna oblačila, vam bo model na sliki v zeleno rumeni barvi najbolj ustrezal, saj se zapenja z zadrgo, je barvitejši in le malo spominja na prej omenjeno klasiko.

Končno izbiro prepuščam vam, ne pozabite pa, da je najpomembnejše, da se boste v izbranem modelu tudi dobro počutili.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media