Od »neumnih« do pametnih telefonov

Prosti čas | apr. '15

Se spomnite prvih mobilnih telefonov? Velike črne škatle s številčnico in malim zaslonom, iz katere je štrlela antena. Prvi takšni telefoni so bili pri nas na voljo v devetdesetih letih. Čeprav so z današnje perspektive morda malo smešni, pa so takrat predstavljali revolucijo in so izbrancem omogočali, da so bili dosegljivi vedno in povsod.

Sčasoma so se aparati zmanjševali, postajali so vse dostopnejši, poleg telefoniranja pa so omogočali tudi druge aktivnosti. Z njimi ste lahko pošiljali kratka sporočila, igrali igrice, računali, nekoliko kasneje pa tudi brskali po spletu, poslušali glasbo, fotografirali in pošiljali slike, uporabljali elektronsko pošto ter še mnogo drugega. Vse to ste lahko počeli s programi, ki so bili že nameščeni na telefonu. Telefoni pa so večinoma imeli tipke, prek katerih ste vse to počeli.

Danes so telefoni drugačni kot pred petimi leti. Na trgu prevladujejo tako imenovani pametni telefoni. Večina jih ima na dotik občutljiv zaslon, prek katerega vnašate ukaze. Pomembna posebnost pa je tudi ta, da lahko na pametne telefone sami nameščate programe, tako imenovane aplikacije. Z aplikacijami postane vaš telefon večnamenska naprava, s katerim lahko počnete marsikaj. Poleg vseh stvari, ki so jih telefoni omogočali že prej, lahko telefon uporabljate kot pripomoček za navigacijo, z njim se učite jogo, obdelujete fotografije, pripravite spisek za nakupe v trgovini, plačujete račune, gledate televizijske programe in se na njem igrate z virtualnim ljubljenčkom. Spisek tega, kar počnete, je omejen z domišljijo proizvajalcev aplikacij za vaš telefon. Telefoni so glede zmogljivosti torej postali že prave male pošasti. Omogočajo bistveno več, kot je še pred nekaj leti omogočal povprečen domači računalnik.

Nameščanje aplikacij

Kako namestite aplikacije, je odvisno od operacijskega sistema, ki je nameščen na aparatu. Operacijski sistem je tisti program, ki omogoča, da pametni telefon sploh deluje. Večina ima nameščen operacijski sistem Android. To so telefoni znamk Samsung, LG, HTC, Sony, Huawei ter še cel kup drugih. Telefon znamke Apple, popularen iPhone, pa ima operacijski sistem iOS. Manj pogosta operacijska sistema sta Windows OS, ki ga uporablja Nokia, ki počasi spreminja ime v Microsoft, in Blackberry, ki ga uporablja istoimenski proizvajalec.

Za nameščanje programov v operacijskem sistemu Android si morate narediti uporabniško ime v okviru storitve Google play, za operacijski sistem iOS pa v okviru storitve App store. V okviru obeh storitev so nekatere aplikacije (programi) brezplačni, nekateri pa plačljivi. Sama aplikacija za dostop je običajno že nameščena, da pa jo lahko začnete uporabljati, potrebujete dostop do interneta. Tega lahko zakupite v okviru mobilne telefonske naročnine ali pa se priključite na domače brezžično omrežje (Wi-Fi).

Za nakup pametnega telefona imate dve možnosti. Lahko ga kupite v prosti prodaji. V tem primeru je vaš strošek samo nakup telefona. V drugem primeru pa ga kupite pri vašem ponudniku mobilnih storitev tako, da se za določeni čas obvežete ostati njihov naročnik. Mogoče je tudi to, da v tem času telefon plačujete po obrokih. Odločite se za tisto možnost, ki vam najbolj ustreza, pri tem pa dobro preberite pogoje, ki se jim zavežete. Cene pametnih telefonskih aparatov v prosti prodaji so različne (od približno 100 evrov pa vse do 1.000 evrov) in so odvisne predvsem od znamke in zmogljivosti aparata. Predlagam, da pred nakupom preverite različne možnosti, da se boste odločili res najbolje.

Sama uporaba pametnih telefonov ni zahtevna, prinaša pa nekaj pasti, na katere bodite pozorni. Prva je ta, da lahko nekontrolirana uporaba interneta na koncu pomeni precej visok mesečni račun. Pazite torej, da boste internet uporabljali v okviru zakupljene količine podatkov pri vašem operaterju. Pri domači uporabi pa se priklopite na domače omrežje Wi-Fi, če ga seveda imate. Ker lahko na pametnem telefonu počnete več različnih stvari, se lahko dokaj hitro izprazni baterija. Zato bodite pozorni na to, da predhodno dobro napolnite aparat, ko kam greste. Pri uporabi pa pazite tudi na padce, ki lahko hitro poškodujejo zaslon aparata, ki je najbolj občutljiv del le-teh.

 Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media