Naj dolga vožnja ne bo muka

Prosti čas | apr. '15

Končno je na naša vrata potrkala pomlad. Sonce nas je zvabilo iz domov, počasi že načrtujemo nove zasaditve na vrtičkih in urejamo balkone. A rože še ne bodo tako hitro zrasle, temperature znajo biti dopoldne še vedno nizke, zato se raje odpravimo tja, kjer je pomlad že v polnem razmahu.

Pot do morja mine, kot bi trenil. Sproščen pogovor, malo 'heca', in že smo na obali. A iz avtomobila ne uspemo kar skočiti, saj je prijetna pot vseeno dolga in naporna.

Kaj se z nami dogaja med daljšo vožnjo?

Vaja za razgibanje vratnih mišic. Oprimemo se avtomobila, da ohranimo ravnotežje.

Strokovnjaki za dolgo pot označujejo tisto, ki traja več kot eno uro. Med vožnjo namreč sedimo, roke imamo stegnjene naprej, pritiskati moramo na pedala ... Medtem se nam zakrčijo vratne mišice, mišice ramenskega obroča, vožnja je naporna za hrbtenico. Na nas med vožnjo namreč deluje vrsta sil, ki se jih večinoma niti ne zavedamo, saj med vožnjo zaviramo, pospešujemo, vozimo v ovinke. Za hrbtenico pa so najbolj naporni tresljaji, ki nastajajo med vožnjo – tako samega avtomobila kot tudi zaradi vseh lukenj, ki jih med vožnjo prevozimo.

Zakrožimo z ramami, tako bomo razgibali ramenski obroč. Z rokami lahko tudi rahlo zamahnemo.

Zato fizioterapevti svetujejo po vsaki naporni vožnji malo telovadbe, da spodbudimo pretok krvi in raztegnemo zakrčene mišice. Športni fizioterapevt Marko Macuh svetuje nekaj osnovnih vaj:

  1. vaja: pogled vstran, da raztegnemo vratne mišice, v končnem položaju malo zadržimo in vajo ponovimo petkrat na vsako stran.
  2. vaja: ravno tako za razteg vratnih mišic; uho približamo rami, tudi tukaj v končnem položaju malo zadržimo in ponovimo petkrat na vsako stran.
  3. vaja: globoko zadihamo in razmigamo ramenski obroč; še vedno udobno stojimo, vdihnemo in z vdihom roke krožno dvignemo nad glavo, ponovimo trikrat.
  4. vaja: z rameni zakrožimo, roke lahko tudi iztegnemo vstran in vajo ponovimo petkrat v eno in petkrat v drugo smer.
  5. vaja: stopimo malo širše in krožimo z boki, ponovimo trikrat v vsako smer.
  6. vaja: naredimo pet počepov, da raztegnemo stegenske mišice.

Pomembno je, da med vajami udobno stojimo, da ohranimo ravnotežje. Lahko se oprimemo ograje ali pa avtomobila. Pazimo le, da jih izvajamo na varnem mestu. 

 Pravilno vzravnano sedenje s pravilno pokrčenimi koleni in komolci ne omogoča le dobrega čutenja, kaj se z avtomobilom dogaja, in tako pravilnega ukrepanja v kritični situaciji, saj nas Marko spomni, da je udoben in prijazen tudi do hrbtenice.

Sprehod po pomladanskem soncu na morski obali dobro dene, prav tako družba prijateljev. Tako tudi vožnja domov mine hitro, a če smo utrujeni, ne pretiravajmo, naj krmilo raje prevzame nekdo od sopotnikov. Doma še enkrat ponovimo vaje. Tako si bomo dan zapomnili po lepem doživetju in ne po bolečinah po končani vožnji.

 Besedilo in fotografije: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media