Balkonski vrtovi

Prosti čas | apr. '15

 

Kadar pomislimo na vrt, si običajno predstavljamo hišo z urejeno okolico, cvetjem, okrasnim in sadnim drevjem, živo mejo, morda še z gredico ali dvema. Potem je tu še vrtna garnitura v senci krošnje večjega drevesa. Marsikateri balkon »krasi« stara omara, odslužen hladilnik ali kolo, za katerega v stanovanju ni prostora. Tisti z malo več občutka za lepo polepšajo okenske police in ograje s pelargonijami. A z malo domišljije lahko še tako majhen balkon spremenimo v dodatni prostor, kjer bomo popili jutranjo kavo ali v poletnih večerih poklepetali s prijatelji.

Lega in oblika balkona sta glavni omejitvi. Na severni strani, kamor le redko posijejo sončni žarki, uporabimo tople barve in materiale, kot so les, tkanine, plastika, keramika. Kamen, kovine in hladne barve pa raje prihranimo za balkon, ki gleda proti jugu. Tudi vse rastline se ne počutijo dobro na soncu, kakor tudi niso vse primerne za senčne lege. Glede nege in lege vam bodo svetovali v vrtnem centru, poleg tega pa vam bodo povedali tudi, ali je izbrana rastlina sploh primerna za vzgojo v posodah, koliko se razraste, kakšen substrat potrebuje in kako je zanjo treba skrbeti.

OPREMA IN RASTLINE

Za začetek se moramo odločiti, v katerem slogu bomo oblikovali zunanji prostor. Minimalizem z nekaj enostavnimi koriti, mizo in stoli ter dodatki s podpisom znanega oblikovalca je primeren za večji balkon ali teraso. Še tako majhnega prostora ne bomo preobremenili z nežnim kovinskim pohištvom. Lahko si ga omislimo tudi v mladostno pisanih barvah. Kolonialni slog zahteva malo več prostora, saj ga dopolnimo z veliko blazinami, kovanimi svetilkami, preprogami, pisanim cvetjem in senčniki ter zastirkami. Nikakor ne bomo zgrešili, če se odločimo za mediteransko podeželsko ureditev: lesene kose pohištva rahlo obrabljenega videza kombiniramo z glinenimi posodami (lahko tudi okrušenimi), košarami in gajbicami, v katere zasadimo zelišča, sivko, lovor in rožmarin. Ne glede na pohištvo v stanovanju si lahko damo duška in zunaj ustvarimo pravljično zavetje, ki nima ne barvno ne stilno nič skupnega z drugimi prostori.

Verjetno si vsakdo želi vsaj enega ali dveh stolov, a če ni prostora niti za preklopno mizico, ki bi jo namestili na ograjo, si lahko omislimo klopco z dvižno mizico. Kadar je balkon preveč izpostavljen in bi se radi izognili pogledom s ceste, se odločimo za sedež v obliki gnezda. In kam z rastlinami? Poleg korit, ki jih pritrdimo na ograjo, so zadnje čase zelo popularne tudi »zelene stene«, vertikalna korita, vpeta ali postavljena ob steno, iz katerih v slapovih rastejo cvetje, zelišča in celo zelenjava . Če nimamo primerne stene, poiščemo daljše ozko korito in ga zasadimo z manj bujnim rastlinjem, da na zavzame preveč prostora.

VRTNARSKI PRIPOMOČKI

Seveda so rastline na balkonu izpostavljene zunanjim vplivom, a na dež, ki bi jih enakomerno zalival, se vseeno ne moremo zanašati. Za nekaj dni lahko zalivanje prepustimo pripomočkom: steklenim bučkam, keramičnim klinom, ki počasi oddajajo vlago iz rezervoarjev, ali zalivalnim koritom, kjer rastline z dvojnega dna črpajo potrebno tekočino, a klasična zalivalka je še vedno najuporabnejša in še dekorativna hkrati. Čeprav balkon ni ravno vrt, vseeno ne moremo brez osnovnega vrtnarskega orodja. In ker verjetno nimamo prav veliko prostora, kamor bi ga pospravili, izberemo takega, da ga lahko brez sramu pustimo vsem na očeh, pa tudi drugi vrtnarski pripomočki so zelo dekorativni, npr. tablice za označevanje rastlinic in steklenjaki, le izbrati moramo prave.

Marsikateri balkon se ne more pohvaliti z lepim tlakom, zato čezenj položimo lesene deščice ali se odločimo za preprogo iz umetnega materiala. Za bolj osebno noto dodamo še lučke ali lanterne, ki jih bodisi kupimo bodisi naredimo sami, vse več je tudi solarnih svetilk in drugih elementov, ki jih s pomočjo primežev pritrdimo na ograjo – celo žaru se ni treba odpovedati. Potem so tu še zabavni dodatki, ki zagotovo prikličejo nasmeh na obraz še tako čemernih obiskovalcev: krmilnice za ptice, na glavo obrnjeni viseči lončki za rože ali morda nenavadni termometri. Tisti z malo oblikovalske žilice pa lahko tudi sami ustvarijo izvirno cvetlično korito iz starega pohištva, recikliranih konzerv ali obrabljene košare. Kakor koli že, tudi če nimamo balkona, si lahko s cvetjem uokvirimo vsaj razgled skozi okna.

Nina Belopavlovič, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media