VESTI IZ ZDUS

Dobro je vedeti | apr. '15

Zaživel je Zavod Modri Živko

 Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je skupaj s Fakulteto za farmacijo Univerze v Ljubljani (FFA) pripravila nov dolgoročen način medgeneracijskega sodelovanja, ki bo vključeval informacije o zdravju, zdravem načinu življenja in zdravilih, obenem pa boste lahko prek Zavoda Modri Živko kupovali prehranska dopolnila in medicinske pripomočke po cenah, bistveno nižjih od cen primerljivih izdelkov v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Kako bo potekalo sodelovanje?

  • V okviru predavanj po Sloveniji bodo strokovnjaki Fakultete za farmacijo, predvsem pa mladi podiplomski študentje, predavali o zanimivih temah, povezanih z zdravjem, boleznimi, zdravili, zdravilnimi rastlinami in prehranskimi dopolnili. Predavanja bodo organizirana v okviru društev upokojencev po različnih krajih v Sloveniji.
  • V glasilih ZDUS plus in Vzajemnost bomo objavljali krajše pisne informacije o temah, povezanih z zdravjem in zdravili, obenem pa bomo odgovarjali na vaša vprašanja v zvezi z zdravjem, zdravili in prehranskimi dopolnili.
  • Prek glasil, brošure, po telefonu ali elektronskih medijih in neposredno na predavanjih boste lahko kupili izbrana prehranska dopolnila in medicinske pripomočke po cenah, bistveno nižjih od cen primerljivih izdelkov v lekarnah ali specializiranih trgovinah. Kupiti bo mogoče le tiste proizvode, katerih kakovost kontrolira Fakulteta za farmacijo.

Izobraževanje za pomoč starejšim

Med udeleženci izobraževanja društvenih koordinatorjev programa Starejši za višjo kakovost življenja doma, ki ga je v Izoli pripravila Zveza društev upokojencev Slovenije, so bili tudi koordinatorji s Celjskega. Izobraževali so se skupaj s kolegi iz Šaleške doline, s Koroškega in iz Zasavja.

Koordinatorji in koordinatorice programa Starejši za starejše s Celjskega skupaj s pokrajinsko koordinatorico Ivanko Tofant (v sredini prve vrste)

Štiridnevno delovno srečanje je bila priložnost za temeljit pogovor o opravljenem delu v preteklem letu in o nadaljnjih smernicah programa. V Pokrajinski koordinaciji Celje so prostovoljci lani obiskali 4.972 starejših. Med njimi je bilo 1.200 takšnih, ki so potrebovali pomoč in jo tudi dobili. Vseh obiskov je bilo 8.715 (v Celju 505, Rogaški Slatini 918, Slovenskih Konjicah 715, Dobju 120 ...), pomoči pa 2.939. Kot rada poudarja predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak, cilj projekta ni popisovanje, temveč iskanje pomoči potrebnih in zagotavljanje pomoči. Največ pomoči so zagotovili kar v društvih upokojencev, druge s pomočjo Rdečega križa, Karitas, centrov za socialno delo in drugih. Glede na vrsto pomoči je v letu 2014 na Celjskem prevladovalo druženje – 331, sledijo: sprehodi (49), prevozi (61), hišna opravila (85), dostava iz trgovine (63), dostava hrane (129), denarna pomoč (4), humanitarni paket (89), zdravstvena oskrba (10), osebna nega (11), družabne igre (1) in drugo (704 oziroma 44,3 odstotka).

Številke so seveda samo eden izmed pokazateljev dela. Kako dobro je bilo delo v resnici opravljeno, je v veliki meri odvisno od sposobnosti in znanja prostovoljcev. Izobraževanje, kakršnega so bili deležni koordinatorji, je zato še toliko pomembnejše. Tokrat so izstopale predvsem teme, povezane z nasiljem nad starejšimi in vse bolj razširjeno demenco. Seveda so bile dobrodošle tudi teme, povezane s samopodobo prostovoljcev ter z vlogo in nalogami društvenega koordinatorja.

Med predavatelji sta navdušila predvsem kriminalistični inšpektor Cveto Kokalj in vodja projekta Starejši za starejše v ZDUS Rožca Šonc s poglobljenim pogledom v nasilje v družini, še zlasti nad starejšimi. Tako je Cveto Kokalj med drugim poudaril, da se nasilje nikoli ne konča samo od sebe. Kljub dilemam glede prijavljanja nasilja je bil odločen: »Ni dovolj, da poslušamo o nasilju, ampak moramo problem pomagati reševati! Nasilje moramo prijaviti – lahko tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali na katerega izmed telefonov SOS.« Njegovo celovito predstavitev je nadgradila Rožca Šonc z zanimivim razmišljanjem o zaznavanju nasilja nad starejšimi.

Mladi, zdravi in aktivni upokojenci – pozor!

Sporočilo je namenjeno vsem, ki hodite na pohode, telovadbo, savno, jogo, tečete, kolesarite, plešete in počnete vse za dobro telesno kondicijo. Tudi tistim, ki ste vsak dan dejavni na miselnem področju in skrbite za svoje mentalne sposobnosti in »kondicijo« možganov: rešujete križanke, se vključujete v družbo, učite novih veščin, tujih jezikov, obiskujete Univerzo za tretje življenjsko obdobje, vodite društva in interesne skupine, predavate, poučujete in še marsikaj, kar zagotavlja aktivnost možganov. Tudi dedki in babice, saj vnučki poskrbijo za miselno in fizično telovadbo.

Skrb za fizično in psihično zdravje je dobra naložba za prihodnost – zdrav duh v zdravem telesu! Verjetno ga ni med vami, ki ne bi vedel, kdo je Margaret Thatcher, »železna lady«, ki ni videl vsaj enega filma, v katerem Sean Connery igra Jamesa Bonda, agenta 007, gotovo vsi veste, kdo je Ronald Reagan. Kaj imajo skupnega razen tega, da so bili vsaj tako aktivni, kot ste vi, da so imeli vrhunsko zdravstveno in drugo oskrbo? Vsi so oboleli za alzheimerjevo boleznijo.

Žal nič od tega, kar počnete ali počnemo, ne more preprečiti nastanka te neozdravljive bolezni, hujše od vsake telesne poškodbe. Kaj vam želimo sporočiti? Potrebujemo prostovoljce, ki bodo skupaj z nami ustvarjali boljše razmere za življenje oseb z demenco, njihovih svojcev in negovalcev. Da boste zdaj, ko ste čili in zdravi, skupaj z nami vzpostavili boljše razmere, če boste sami ali vaši bližnji zboleli za eno od vrst demence ali celo za alzheimerjevo boleznijo.

Naš moto je: Tri ure na mesec ima vsak čas, ki ga lahko nameni tistim, ki zdaj potrebujejo pomoč! Mogoče jo bodo kdaj potrebovali tudi vaši svojci, ko bodo skrbeli za vas, ali vi.

Čakamo na vaš klic na 051 442 497 ali pismo na e-naslovu: resje.zdus@gmail.com.

Srečanje koordinatorjev projekta MOSTOVI

Koordinatorji projekta Starejši z mlajšimi gradijo mostove za Evropo (MOSTOVI) smo se sredi marca sestali v Liberecu na Češkem. Sestanka, na katerem nas je pozdravil koordinator tega medgeneracijskega projekta dr. Roland Schone, smo se udeležili vsi partnerji: Tehnična Univerza Chemnitz, GEFAS Štajerska, Tehnična Univerza v Liberecu in ZDUS. Vsi smo poudarili, da se veselimo sodelovanja in bomo storili vse, da bomo projekt uspešno izpeljali.

Podrobno smo pregledali načrtovane aktivnosti in financiranje projekta ter se dogovorili, kaj bo naredila katera organizacija, kako bo vsak od partnerjev poskrbel za promocijo projekta in s katerimi deležniki se bo povezal.

Na podlagi dobrih praks po Evropi bomo projekt predstavili nacionalnim in evropskim političnim odločevalcem in jih seznanili s pomenom izobraževanja starejših. Prizadevali si bomo, da bi tako na državni kot evropski ravni dobili skupni dokument o položaju obeh skupin (mlajših in starejših oseb) v družbi ter o medgeneracijskem sodelovanju. Pogovorili smo se o temah za intervjuje in njihovi izvedbi ter o skupnih projektih mlajših in starejših (med aktivnostmi bo na primer tudi graditev mostov iz papirja, kar zna biti zelo zanimivo in zabavno).

Kot je poudaril Schone, moramo javnost nenehno opozarjati, kako pomemben vpliv ima učenje na spremembe v družbi, še posebej pa bi morali pri tem sodelovati tudi mladi in za to prevzeti odgovornost. Dodal je, da bi morale imeti vse univerze oddelke za tretje življenjsko obdobje, izobraževanje pa bi moralo biti dostopno vsem ne glede na izobrazbo, status, narodnost … Strinjali smo se, da bi moralo biti politično zavedanje o pomenu izobraževanja starejših oseb splošno priznano in na dosti višji ravni, saj odločilno prispeva k zmanjšanju zdravstvenih težav pri starejših, še posebej pri osebah z demenco.

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media