Reševanje stanovanjskih vprašanj upokojencev in invalidov pred štiridesetimi leti

Dobro je vedeti | jun. '15

Takratni predpisi s področja stanovanjskega gospodarstva so določali, da upokojenci in invalidi razrešujejo svoja stanovanjska vprašanja v samoupravnih stanovanjskih skupnostih in skladu za graditev domov in stanovanj, ki je deloval pri tedanji Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja v SR Sloveniji (v nadaljevanju: Skupnost). Sredstva tega sklada so se oblikovala iz štiriodstotnega prispevka, obračunanega od vsote izplačanih pokojnin in drugih prejemkov upokojencem in uživalcem. Zbrana sredstva so evidentirali po občinah. Izjema je bila Ljubljana, v kateri sredstev niso evidentirali ločeno, temveč skupaj. 

Za delitev zbranih prispevkov je bil določen naslednji ključ:

  • 30 odstotkov na obvezni prispevek za družbeno pomoč stanovanjskemu gospodarstvu, ki se je plačeval samoupravni stanovanjski skupnosti občine, v kateri je imel upokojenec stalno prebivališče, in
  • 70 odstotkov v sklad za stanovanjsko graditev za potrebe upokojencev. Sredstva, zbrana v tem skladu, so bila namenjena predvsem gradnji domov za starejše. Dodeljevala so se kot dotacije. Del sredstev pa so uporabljali za gradnjo stanovanj v družbeni lasti in trajni uporabi upokojencev kot posojila za dobo petindvajset let z dvoodstotno obrestno mero.

Podlaga razdeljevanju sredstev so bili predhodno sprejeti programi. Sklad je upravljal upravni odbor, ki ga je imenovala skupščina Skupnosti. O kreditih in dotacijah je odločal na predlog konferenc delegatov, ki so razpravljale in sklepale o vseh vprašanjih s področja reševanja stanovanjskih vprašanj upokojencev in delovnih invalidov.

Program sklada, veljaven v letu 1975, je določal, da bo večina odobrenih sredstev namenjena gradnji domov za starejše, manjši del pa kreditiranju stanovanjske gradnje v družbeni lasti in trajni uporabi upokojencev. 

V letu 1975 je sklad razpolagal s sredstvi v višini 382,2 milijona takratnih dinarjev, od katerih je bilo 36,8 odstotka zbranih s prispevki v tem letu. Za dotacije pri gradnji domov je izplačal 120,8 milijona takratnih dinarjev in s tem sodeloval pri zagotavljanju 778 novih postelj za starejše. Odobril pa je tudi posojila za nakup 187 stanovanjskih enot. Skupna vrednost odobrenih posojil je znašala 39,3 milijona takratnih dinarjev. Odhodki sklada v tem letu so znašali 122,1 milijona takratnih dinarjev.

Jože Kuhelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media