Kako se lotiti nakupa računalnika?

Prosti čas | maj '15

Nakup računalnika je eno tistih opravil, ki se ga sicer vsi veselimo, a nam po drugi strani predstavlja kar nekaj stresa. Velika večina se namreč ne spozna najbolje na lastnosti računalnika. Vsi pa bi radi za svoj denar dobili dober računalnik.

Najprej se morate odločiti, kateri računalnik si sploh želite. Ali je to prenosnik ali klasični osebni računalnik. Klasični osebni računalnik je sestavljen iz »škatle«, v kateri so procesorji, spomin in drugi deli, ki sploh omogočajo njegovo delovanje. Na »škatlo« pa so priklopljeni tipkovnica, miška, monitor in po potrebi še tiskalnik.

Če želite računalnik uporabljati kjer koli v vašem domu in če želite, da porabite za njegovo namestitev čim manj prostora, se vsekakor odločite za prenosnik. Prenosniki so danes cenovno dostopni in so se po zmogljivosti močno približali klasičnim osebnim računalnikom. Klasični osebni računalniki so danes primernejši za tiste, ki potrebujejo zmogljivejši računalnik za specifične namene. Za hišno uporabo je v veliki večini primerov dovolj zmogljiv prenosnik.

Pri izbiri prenosnika morate upoštevati več njegovih lastnosti. Prva je velikost zaslona. V ponudbi so velikosti nekje med 10 in 17 inči. To je med 25,4 in 43,2 cm. Običajna velikost je med 14 in 17 inči. Odločite se za tisto velikost, ki ustreza vašemu vidu. Zavedajte pa se, da večji zaslon pomeni nekoliko večji prenosnik. Če vam je zaslon prenosnika premajhen, lahko nanj priklopite dodatni večji zaslon.

Zmogljivost naprave

Naslednja stvar, na katero morate paziti, je zmogljivost naprave. Če nameravate računalnik uporabljati za osnovne naloge: brskanje po spletu, pošiljanje elektronske pošte, uporaba urejevalnikov besedil, kot je Microsoft Word, in podobno, bo velika večina računalnikov na trgu dovolj zmogljiva za te dejavnosti. Tudi tisti najcenejši bodo to opravljali povsem zadovoljivo.

Zmogljivost računalnika sicer določajo predvsem zmogljivost procesorja, velikost delovnega pomnilnika in velikost trdega diska. Delovni pomnilnik je tisti del spomina v računalniku, v katerem se med delom začasno shranjujejo podatki. Ko računalnik izklopimo iz električnega omrežja ali ko se izprazni baterija, se podatki izgubijo. Kratica za označevanje delovnega pomnilnika je RAM (Random Access Memory). Povprečna velikost delovnega pomnilnika pri novih računalnikih je okoli 4 GB. Vsekakor pa naj ima vaša nova naprava velikost delovnega pomnilnika vsaj 2 GB.

Trdi disk je namenjen shranjevanju različnih vrst podatkov (dokumenti, slike, glasba ...). Velikost diskov je označena v gigabajtih (GB) ali terabajtih (TB). 1 terabajt je 1024 gigabajtov. Povprečna velikost trdega diska na trgu je med 500 GB in 1 TB. Svetujem vam, naj ima trdi disk vašega novega računalnika velikost vsaj 500 GB. Nanj boste lahko shranili približno 500 filmov ali približno 16.000 ur glasbe povprečne kakovosti.

Računalniški procesor skrbi za izvajanje operacij in obdelavo podatkov ter upravlja druge dele računalnika. Tukaj se o izbiri pravega pogovorite s prodajalcem. Povejte mu, za katere namene boste računalnik potrebovali, in predlaga naj vam tistega pravega. Oznake zmogljivosti procesorjev so namreč dokaj nesistematične in bi za razlago potrebovali bistveno več prostora, kot ga imamo na voljo.

Miška, USB-vhodi

Naslednja stvar, na katero bodite pozorni, je miška. Prenosniki jo imajo sicer že vgrajeno. To je običajno na dotik občutljiva podlaga z dodatnima tipkama. Uporaba te miške je težavnejša kot uporaba običajne miške. Zato precej uporabnikov poleg vgrajene uporablja še običajno miško. Razmislite o tem in si jo po potrebi omislite tudi vi.

Pazite pa tudi na to, da ima računalnik dovolj USB-vhodov, to so pravokotne luknjice ob straneh računalnika. Naj bodo vsaj tri. Tako boste lahko priklopili miško, tiskalnik, morebitno dodatno tipkovnico in druge naprave. Če boste snemali CD-je in DVD-je, mora imeti računalnik tudi to enoto. Prav tako sta nujna dela opreme že vgrajena kamera in mikrofon.

Znamka računalnika niti ni toliko pomembna. Računalniki tistih znamk, ki so naprodaj v več različnih trgovinah, so običajno zadovoljive kakovosti. Neke velike razlike med temi znamkami ni. Sam osebno se ne bi odločil za nakup naprave, ki je naprodaj samo pri enem ali dveh različnih prodajalcih.

V vsakem primeru se pred nakupom dobro podučite pri prodajalcu, pridobite za nakup vsaj dve ali tri različne ponudbe in se na koncu odločite za tisto, ki vam najbolj ustreza. Preverite, koliko dobite ob nakupu garancije, predvsem pa se odločite za nakup računalnika, ki ima že nameščen operacijski sistem, najbolje Windows. Večina računalnikov ga danes sicer ima, a vendarle bodite na to pozorni.

Pred nakupom določite, koliko ste za nakup pripravljeni odšteti, in tega zneska ne povečujte. Preglejte tudi akcijske ponudbe različnih ponudnikov, saj boste med njimi zagotovo našli nekaj naprav, ki bodo ustrezale vašim potrebam.

Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media