Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Dobro je vedeti | maj '15

NAJEMNO NAMENSKO STANOVANJE

Pred časom nas je obiskala starejša gospa, ki se je nepričakovano znašla v neprijetnem položaju. V kratkem času je bila prisiljena zapustiti in prodati svoje stanovanje, v katerem je več kot desetletje živela s sinovo družino. Gospa ni vedela, kako naj se loti reševanja situacije in ali naj išče rešitev le zase ali za vse skupaj.

Pri pogovoru smo ugotovili, da je najboljše, če gospa poskuša prvenstveno rešiti svoje stanovanjsko vprašanje. Tako bo lažje poiskala sebi primerno rešitev, posredno pa bo tudi sinu omogočila samostojno reševanje stanovanjskega vprašanja njegove družine.

Gospo smo seznanili z možnostmi, ki jih ponujajo različne institucije (začasno varno bivanje, neprofitna stanovanja ter namenska in oskrbovana stanovanja), ji predstavili idejo sobivanja starejših, obenem pa smo pregledali tudi ponudbo na nepremičninskem trgu in se prepričali, da bi gospa v skrajnem primeru s svojimi dohodki lahko tudi najela manjše stanovanje.

Po premisleku in pogovoru s sinom, ki se je strinjal z idejo o ločenem iskanju stanovanja, se je gospa odločila, da jo dolgoročno najbolj zanima možnost najema namenskega stanovanja za starejše. Obenem se je našla tudi kratkoročna rešitev, saj se ji je uspelo s sorodnico dogovoriti, da lahko nekaj časa stanuje pri njej.

Čeprav bo morala gospa na razpis za najemna namenska stanovanja počakati še nekaj mesecev, se je vseeno odločila, da že zdaj pripravi vse potrebno, in ko smo skupaj pregledovali in premlevali prijavno gradivo, je z veseljem ugotovila, da ima precej dobre možnosti za ugodno rešitev.

V svetovalnici smo bili vsekakor prijetno presenečeni nad tem, kako hitro in učinkovito si je gospa opomogla od prvotnega šoka, obenem pa nas veseli, da ni stavila vseh svojih upov le na eno karto. Ker se zaveda, da lahko na najemno namensko stanovanje čaka tudi več let oziroma ga sploh ne dočaka, še vedno razmišlja tudi o drugih možnostih, zlasti o sobivanju z drugo starejšo osebo ali osebami. Prepričani smo, da je to pravi način razmišljanja, ki ji lahko v prihodnosti učinkovito prepreči morebitna nova neprijetna presenečenja.

Če potrebujete informacije s področja izboljšanja bivanja starejših, se obrnite na svetovalnico ZDUS na Kebetovi 9 v Ljubljani. Uradne ure imajo v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Za informacije lahko pokličete tudi na tel. št.: 01/ 62 05 481 ali 041/ 480 395.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media