Na otroškem igrišču

Dobro počutje | maj '15

Otroška igrala so tudi za odrasle odlični pripomočki pri gibanju. Priporočam vam ščepec ustvarjalnosti in posnemanja gibanja otrok, zagotovo jih boste z lahkoto navdušili, da vas bodo posnemali pri vadbi. Seveda pa vaje vedno prilagodite svojim sposobnostim.

 Razgibavanje gležnjev …

… je veliko pomembnejše, kot si velika večina ljudi sploh predstavlja. Stopala in gležnji nosijo težo vsega telesa, obenem pa morajo biti sposobni hitrih prilagoditev različnim obremenitvam že pri čisto navadni hoji. Iztegnitev stopala in njegovo pokrčenje sta dva osnovna giba, brez katerih bi bila naša hoja zelo okrnjena in toga, s kroženji navzven in navznoter pa ob enakomernem umirjenem dihanju zmanjšujemo napetosti in posledice obremenjevanja nog. Višino noge in oprijem rok kot pomoč pri razgibavanju naj vsak prilagodi sebi, pogled pa ob izvajanju usmerite v gleženj, ki ga razgibavate. Tisti, ki s težavo hodite, razgibajte gležnje tik nad tlemi, kot je prikazano na manjši sličici.

Predklon ob lestvi ali leseni ograji …

... raztegne hrbet, vrat, zadnji del nog in ob izdatnem izdihu pri globokem predklonu pomaga tudi pri iztiskanju zraka iz pljuč. Ker je lahko vaja za začetnike zelo zahtevna, nikar ne pretiravajte, saj se lahko ob previsokem dvigu noge, nezadostni opori ob lestvi in želji po preglobokem predklonu poruši ravnotežje telesa. Bodite pozorni na dober občutek, stik stopala ob letev ustrezne višine in ob tla ter na prav tako dober in stabilen oprijem roke, ki pomaga pri vzdrževanju ravnotežja. Dihanje naj bo ob spuščanju in dviganju telesa enakomerno, ne naprezajte se.

 Sklece stoje so odlične za krepitev …

 … čisto celega telesa. Od moči vsakega posameznika je odvisno, na kateri višini bo izvajal sklece. Pomembno je, da je telo napeto (velika slika). Ob spustu telesa izdihnite. V tem položaju lahko potem ostanete za en ali dva vdiha in izdiha ter se pripravite na intenziven dvig ob vdihu. Tik pred njim ne pozabite še dodatno napeti mišic v spodnjem delu trebuha in okrog bokov. Po končanem dvigu pa se spočijte najprej na iztegnjenih rokah (mala slika), ki jih po končani vaji razgibajte s kroženjem zapestja, komolcev in ramen.

Počepi drugače 

 Predstavljena različica te vaje je pravzaprav kombinacija več gibov. Najprej izpostavimo izhodiščni položaj z oprijemom rok za hrbtom. Tisti, ki tega oprijema ne zmorete, si vajo prilagodite tako, da se postavite k letvi od strani in jo primete samo z eno roko. Pri počepu naj bosta obe stopali trdno na tleh v razmiku enega stopala. Pri spustu naredite izdih in pri dvigu vdih. Naprednejši rekreativci z močnimi in zdravimi nogami pa se lahko preizkusite v vaji, prikazani na manjši fotografiji.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media