Ni nam treba ostati doma

Dobro počutje | maj '15

Nehoteno uhajanje seča (urinarna inkontinenca) je težava, ki greni življenje marsikateri ženski. Nekaterim uide nekaj kapljic, ko kihnejo ali zakašljajo, druge tako nenadno, pogosto in silovito tišči na stranišče, da tja pogosto ne prispejo pravočasno. Tretjim mehur nenehno pušča, ker se nikoli povsem ne izprazni. Zadrege so tako velike, da dve tretjini žensk o njih sploh ne želi govoriti, in tako ne pridejo do ustrezne pomoči.

Ker nikoli ne vemo, zakaj nam seč uhaja, bi bilo že zaradi tega dobro obiskati zdravnika. Poleg tega je hitenje na stranišče, posebno ponoči, povezano z večjo nevarnostjo padcev. Marsikatera ženska se boji, da bo družba opazila madež, zavohala seč, ali pa se odhodu od doma izogiba iz strahu, da bo stranišče predaleč, da bi ga lahko dosegla pravi čas. Zadrega lahko zmoti celo odnose s partnerjem.

Na začetku ...

Če je za mokroto perila kriva okužba sečil ali zaprtost, bo zdravljenje dokaj enostavno. A pogosto so težave kronične. Pogostejše so, če smo starejši, težji in bolni.

Morda si lahko ob lažjih težavah pomagamo že s tem, da mehur redno praznimo, na primer na dve uri, še preden nas res tišči. Lahko ga urimo v zadrževanju vode, tako da vsakič na stranišču poskusimo vodo še nekaj minut zadržati. Potrudimo se tudi, da ga vedno čim bolj izpraznimo. Nekoliko pomaga, če ne popijemo preveč kave, alkohola ali pojemo preveč kislih jedi. Pomembno je, da se znebimo kakšnega odvečnega kilograma in ohranjamo čim boljšo telesno pripravljenost. Poleg tega lahko redno izvajamo vaje za krepitev medeničnega dna (stiskamo mišice, ki bi jih uporabljali za zadrževanje vode).

 ... in na koncu

Včasih je za vse to že prepozno, zato nam lahko učinkovito pomaga le zdravnik. Na voljo je več možnosti: od zdravil in električne stimulacije do kirurškega zdravljenja. Po 65. letu ima po nekaterih podatkih težave z zadrževanjem vode že okoli polovica žensk. Pomagamo si lahko tudi s sodobnimi zaščitnimi podlogami pod perilom, ki so danes dovolj diskretne, da jih ne bo opazil nihče. Še pomembnejše je, da z njihovo pomočjo nihče ne opazi niti kapljic, ki morda vseeno uidejo.

U. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media