Za pravico tudi na ulice

maj '15

Člani Sindikata upokojencev Slovenije se za svoje pravice borijo tudi na ulici.

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS), ki deluje pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je zraven povsod, kjer gre za pravice starejših. Člani se zavzemajo zlasti za ohranitev socialne države in varovanje pridobljenih pravic upokojencev, za ohranitev javnega zdravstva in dostojne pokojnine … Če ne gre drugače, se odpravijo tudi na ulice s transparenti v rokah.

V javnosti so se vnovič glasno oglasili februarja, ko so skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije podali pobudo za izredno uskladitev pokojnin v letu 2015. »Zadnja uskladitev se je zgodila leta 2013, in to le za 0,1 odstotka. Zdaj pa so prvič po uvedbi zakona ZPIZ-2 za to izpolnjeni pogoji,« trdi sekretar sindikata Miloš Mikolič, zagotovo gonilna sila upokojenskega sindikata.

»Naše zahteve niso nemogoče. Sredstva, 37 milijonov evrov, no, 50 milijonov, če prištejemo še denar za višji regres, bo zagotovila Kapitalska družba, lani jih nismo koristili. Tudi s fiskalnim pravilom ne bi smelo biti težav.« A kot pravi Mikolič, so bili neprijetno presenečeni, kako sta njihova prizadevanja ignorirala tako vlada kot tudi Desus. »Pričakovali bi, da nas vlada povabi na pogovor in pojasni zadeve, ne pa da moramo na ulici protestirati. Veselilo bi me, če bi upokojenska stranka podprla naša stališča in prizadevanja, saj gre za naše ljudi. Pa se še nisem srečal ne s predsednikom DeSusa ne z njegovimi sodelavci.«

Člani sindikata prihajajo iz različnih panog, razlikujejo se tudi po strankarski pripadnosti, »skupno jim je najbolj to, da imajo nizke pokojnine, večinoma prejemajo med 300 in 400 evri, zato pri nas iščejo kakršno koli pomoč. Socialno stanje med upokojenci je res kritično. Zato smo se zavzemali, da bi vsi, ki imajo pokojnine nižje od povprečne slovenske plače, dobili višji letni dodatek. Res pa nas ni veliko, in težko kaj dosežemo,« je iskren Mikolič. V Italiji in na Hrvaškem, recimo, so upokojenski sindikati zelo močni, pri nas pa sodelovanja ni. »Žal ne pridemo skupaj, čeprav bi bilo smiselno. Moje mnenje je, da smo v Sloveniji sindikati preveč razdrobljeni. Ta razdrobljenost pa pripomore k temu, da lahko z delavci tako manipulirajo.«

Maloštevilni, a odločni

Sindikat upokojencev Slovenije ima pomoč in podporo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, svoje predstavnike ima v socialno-ekonomskem svetu, po dogovoru z ZDUS je tudi v organih upravljanja pokojninske in zdravstvene blagajne med predstavniki upokojencev eden izmed članov iz SUS. Želijo pa si, da bi njihovi člani imeli večjo vlogo pri komisijah za dodeljevanje stanovanj v lasti Nepremičninskega sklada PIZ.

Z zvezo društev upokojencev dobro sodelujejo, kar se jim zdi izredno pomembno, lahko bi še več in drugače, pravi Mikolič in prizna, da nima dovolj sodelavcev, tudi sam ni profesionalec, pač pa v sindikatu dela prostovoljno.

A kljub temu se trudijo čim bolje zastopati interese članov, borijo se za njihove pravice, spremljajo zakonodajo, dajejo pripombe in pobude. Članom ponujajo brezplačno pravno svetovanje, kdaj komu namenijo manjšo socialno pomoč, a na žalost, kot pravi, nimajo veliko denarja, člani lahko koristijo tudi usluge Delavske hranilnice, enkrat na leto organizirajo športnorekreativno srečanje ….

Zelo so dejavni pri podpiranju javnega zdravstva in pri tem bodo vztrajali, pravi Mikolič. Prav tako se bodo še odločneje zavzeli, da bi končno sprejeli zakon o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. » Že zdavnaj bi ga morali imeti, ne pa da se šele pogovarjamo o njem, medtem pa so ljudje v velikih stiskah.«

Še eno poslanstvo sindikata vidi Miloš Mikolič, in sicer pri uveljavljanju priprav delavcev na upokojitev. »Prek sindikalnih zaupnikov skušamo to vsebino prenesti na večja podjetja, na lanskem festivalu za tretje življenjsko obdobje smo organizirali delavnico na to temo. Moram pa reči, da v podjetjih še ni čutiti volje za izvajanje priprav na upokojitev. Žal tudi med upokojenci ni pretiranega zanimanja za sindikalno delovanje, čeprav jih skušamo pritegniti tako, da se jim ob odhodu v pokoj s svečano listino zahvalimo za članstvo v sindikatu in jih povabimo, da nadaljujejo v sindikatu upokojencev,« še pove Miloš Mikolič.

Anita Žmahar, foto: J. D. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media