Krkin teden humanosti

maj '15

Četrtega Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva, ki je potekal pod sloganom »Tudi dobrodelnost je del nas« med 13. in 18. aprilom, se je udeležilo 1.179 ljudi ali skoraj četrtina zaposlenih v Krki in Termah Krka v Sloveniji.

Zbrali so 4,1 tone oblačil, obutve, igrač, živil in drugih potrebščin in 360 kilogramov hrane za male živali. Obenem so Krkini prostovoljci pomagali v dveh zavetiščih za živali, na Karitasu in Rdečem križu so pripravljali pakete, pomagali so starejšim na njihovih domovih, se družili s stanovalci 31 domov za starejše ter varovanci 7 varstveno-delovnih centrov in drugih ustanov, kar 331 zaposlenih pa je v tem tednu darovalo kri. Dobrodelni teden so zaokrožili z dnevom odprtih vrat za člane 56 društev (40 gasilskih in 16 društev bolnikov), ki združujejo številne prostovoljce.

Poleg tega je Krka otorinolaringološkemu oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto donirala navigacijsko napravo za pomoč pri operiranju bolezni in poškodb nosu in obnosnih votlin.

Dobrote slovenskih kmetij

Od 21. do 24. maja bodo od 9. do 18. ure v minoritskem samostanu na Ptuju na ogled in tudi pokušino dobrote slovenskih kmetij. V okviru 26. državne razstave se bodo vrstili še drugi dogodki, strokovni posveti, dan Haloz (četrtek), dan šol (petek), praznik sira s tržnico mlečnih izdelkov, predstavitev starodobnih traktorjev, nastopi folklornih skupin – Folkfest (sobota).

 Z muzejskim vlakom po Deželi celjski

Vsako soboto, vse do 26. septembra, se lahko od Celja do Podčetrtka zapeljete z muzejskim vlakom, kar je zagotovo posebno doživetje. Vlak se bo med vožnjo ustavil na postajah Šentjur, Grobelno, Šmarje pri Jelšah in Imeno.

Pri nakupu vozovnic lahko uveljavljate popuste (na primer vikend popust, za skupine ipd …), z nakupom vozovnice za muzejski vlak pa imate popust tudi pri nakupu kopalnih kart v Termah Olimia ter vstopnic za obisk gradu in muzejev v Celju. Še posebej vas vabijo 9. maja na Festival vina & čokolade v Podčetrtek. Več informacij na: www.celeia.info; www.slo-zeleznice.si

Deseti festival vrtnic

V Novi Gorici že vse diši po vrtnicah. V znamenju 10. festivala vrtnic je tudi hotelska in gostinska ponudba, vrstijo se koncerti, predavanja, razstave. Vse do 31. maja je za javnost odprta zbirka burbonk na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Ogledate si jo lahko vsak dan od 9. do 17. ure, do 10. maja tudi pod strokovnim vodstvom (ob 11. uri). V nedeljo, 10. maja, ob 10. uri pa se lahko udeležite vodenega ogleda rožnih nasadov v mestu.

Za večjo prometno varnost starejših v savinjski regiji

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dalj časa počutili varne in da bi čim dalj časa ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Policijo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Združenjem FORTOX in drugimi pripravili projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu. Maja bosta dva dogodka v savinjski regiji, in sicer 7. maja v Radljah ob Dravi pri Marenberškem mladinskem hotelu in 8. maja v Zrečah pri dvorani krajevne skupnosti. Oba dogodka sta brezplačna, začneta pa se ob 9.45. Udeleženci bodo lahko osvežili znanje iz prometnih predpisov in pravil, se podučili o varni vožnji po avtocesti in hitri cesti, dobili praktične nasvete o zdravstvenih kriterijih in se celo preizkusili v vožnji z inštruktorjem.

V spomin na župana Hribarja

Letos mineva 110 let, odkar je takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron od državnih oblasti odkupil grad, ki je bil po velikonočnem potresu hudo poškodovan, in ga tako rešil pred nadaljnjim propadanjem. Od 15. do 17. maja se bodo na ta dogodek navezovali dogodki tradicionalnih Grajskih dni. Potekale bodo brezplačne prireditve, primerne za vso družino, od lutkovnih predstav, grajskega potepa z zmajčkom, iskanja grajskega zaklada za otroke in delavnic do predavanj, razstav za odrasle. V nedeljo, 17. maja, bo dan odprtih vrat, grajski park pa se bo spremenil v srednjeveški tabor.

Še do konca maja pa si lahko v Galeriji "S" na Ljubljanskem gradu ogledate fotografsko razstavo, ki odstira razumevanje in odnos do poljuba v zadnjem stoletju. Na fotografijah se poljubljajo znani in neznani ljudje, otroci in odrasli; pri poljubih niso udeleženi samo ljudje, ampak tudi predmeti in živali. Vstop prost.

Nagradite znanilce upanja

Štiri civilna združenja – Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter EuropaColon Slovenija – tudi letos vabijo k akciji Znanilci upanja. Začeli so jo lani v želji, da bi javno pohvalili zdravstvene delavce, ki jim dajejo vse, kar bolniki najbolj cenijo: poleg strokovnosti še prijaznost, človeško toplino, pozitiven pristop ter odkrit pogovor, v katerem lahko vprašajo in izvedo vse, kar jih zanima. 

Če želite pohvaliti še posebej srčnega onkološkega zdravnika ali zdravnico, medicinsko sestro oziroma tehnika ter katerega izmed drugih zdravstvenih delavcev (fizioterapevti, psihologi, laboratorijski tehniki), oddajte do 31. maja nominacijo na spletni strani www.znanilci-upanja.si ali pa izpolnite zloženke, ki so na voljo v zdravstvenih ustanovah, lekarnah in na sedežih omenjenih štirih združenj. Pri tem ne pozabite navesti utemeljitve glasu pri vsaki izmed kategorij in vaših podatkov.

Teden za izobraževanje

Od 15. do 22. maja bodo po vsej Sloveniji potekale prireditve v okviru Tedna vseživljenjskega učenja (TVU), promocijske kampanje s področja izobraževanja in učenja. Andragoški center Slovenije jo v sodelovanju s številnimi izobraževalnimi, kulturnimi, ljubiteljskimi in drugimi ustanovami, društvi in posamezniki prireja že dvajseto leto zapored.

Bolnišnici Franji znak evropske dediščine

Partizanska bolnišnica Franja je med šestnajstimi prejemniki znaka evropske dediščine, ki poudarja simbolno vrednost spomeniških območij, ki so imela pomembno vlogo v zgodovini in kulturi Evrope oziroma pri oblikovanju EU.

Prejemniki znaka evropske dediščine so še vestfalski mir, središče antičnih Aten, opatija Cluny, hiša »očeta Evrope« Roberta Schumana v Franciji, ladjedelnica v Gdansku, rojstni kraj gibanja Solidarnost, portugalska listina o odpravi smrtne kazni iz leta 1867 in srednjeveška knjižnica na univerzi v portugalski Coimbri.

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media