Ko avtomobil razume, kaj želimo

Prosti čas | maj '15

Ko se nam doma pokvari televizija, pokličemo določeno številko, pa nam težavo na daljavo odpravijo. Če obstanemo na cesti, pokličemo AMZS, fantje pridejo in rešijo težavo. Ko potrebujemo telefonsko številko, pokličemo informacije in jo takoj izvemo. Ja, v današnjih časih smo navajeni, da je pomoč oddaljena le nekaj klikov oziroma klicev. Pomoč je tako enostavno dosegljiva tudi med samo vožnjo. Samo z enim klikom, nato pa z nekaj besedami.

V številnih sodobnih avtomobilih že najdemo tipko, na kateri je po navadi narisana oseba, ki govori. Pritisnemo jo in izrečemo določene besede. Na primer: »Dial Janez Novak.« In telefon pokliče našega sogovornika. In ko ga čez nekaj minut pokličemo nazaj, ker smo se nekaj pozabili dogovoriti, spet pritisnemo na tisto tipko in rečemo: »Redial.« In telefon Janeza še enkrat pokliče.

Res je, za tovrstno pomoč je zdaj treba znati angleško, kmalu pa bodo naprave v avtomobilu že razumele in govorile tudi slovensko.

Ukazi v slovenščini

Slovenske ukaze smo že davno dobili na računalnikih, pred leti so se slovenskega jezika naučili naši mobilni telefoni, menije v slovenščini pa zdaj ponuja tudi vse več novih avtomobilov.

A tokrat ne govorimo o napisih na zaslonih, kmalu bomo avtomobilu kar rekli: »Pokliči Janeza Novaka!« ali »Pelji me do Bleda!« In ta bo vedel, naj pokliče našega prijatelja oziroma bo navigacijska naprava v hipu začela kazati pot do trgovine s tistimi slavnimi kremnimi rezinami. Ne bo še tako kmalu, a razvoj gre proti zadnji fazi.

Kaj to konkretno pomeni, kdaj lahko te novosti pričakujemo? No, pred kratkim je računalniški gigant Google to začel omogočati. Na mobilnem telefonu že lahko rečeš slovensko besedo ali dve in telefon samodejno začne brskati po iskalniku.

Precej daleč so na tem področju tudi razvojniki na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Z njihovim robotom se že lahko celo pogovarjate po slovensko, seveda pa bo tak izdelek v dejanske naprave prišel precej pozneje. Funkcija bo sicer najbolj koristila raznim poslovnežem, ko bo računalnik, vgrajen v avtomobil, kar po našem nareku odpisal na e-pošto ali pripravil govor, in to kar med vožnjo.

Da pa bo to resnično uporabno, je treba zagotoviti še branje teh besedil v slovenskem jeziku, umetni govor torej. V podjetju Amebis že zdaj ponujajo program, ki ta hip pomaga, recimo, slepim in slabovidnim. Zanje je tovrstna pomoč zlata vredna, zato zlahka potrpijo, če robotov sintetizator slovenščine zveni preveč računalniško.

A še pred koncem leta bo to podjetje svoj izdelek močno izboljšalo. Tako vam bo avtomobil med vožnjo samodejno prebral SMS-sporočilo ali pa kar elektronsko pošto. In prebral bo Ljubljana, ne pa »labldžana«, kot to preberejo naši avtomobili zdaj. In poleg vsega bo naprava tudi vedela, da hočemo v Ljubljano, ne pa v Maribor, kot se je na primer pripetilo v enem izmed avtomobilov, v katerem sem preizkušal glasovno upravljanje.

Besedilo in fotogafija: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media