Ptuj

Dobro je vedeti | jun. '15

IZPOSTAVE ZPIZ:

Mihaela Gradišnik

Ker je ptujska izpostava maloštevilna, ji pri reševanju zahtevkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki jih vlagajo zavarovanci oziroma prebivalci z območja njihovih občin, pomagajo tudi referenti Območne enote Maribor, katere sestavni del so. Hkrati pa opravljajo še pomembno nalogo pri pravnem svetovanju, kjer se trudijo, da stranke dobijo izčrpne informacije tako s področja pokojninskega in invalidskega kakor tudi mednarodnega zavarovanja ter matične evidence. Zato je vodja Zpizove izpostave na Ptuju Mihaela Gradišnik zadovoljna, da sta se v letošnjem januarju njihovemu kolektivu pridružili referentki z oddelka za matično evidenco območne enote, ki jim olajšujeta delo in zavarovancem omogočata, da lahko takoj dobijo izpis obdobij zavarovanja v Sloveniji.

Za njihovo delo je tudi značilno, da imajo veliko zahtevkov, povezanih s priznanjem pokojninske dobe za čas starostnega zavarovanja kmetov (to je od 1. 1. 1972 do 31. 12. 1983), saj se na tem območju precej ljudi ukvarja ali se je ukvarjalo s kmetijsko dejavnostjo. Prav tako se zaradi bližine Avstrije in Hrvaške pojavlja vedno več vprašanj s področja mednarodnega zavarovanja.

»Stranke se na nas obračajo z zelo raznoliko paleto zahtev. Vsekakor prednjačijo vprašanja s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja, kot so: predviden datum upokojitve, kako se izračuna pokojnina, kakšne ugodnosti imajo, če ostanejo v zavarovanju po izpolnitvi pogojev, na kakšen način smejo kot upokojenci opravljati delo, da to ne bo vplivalo na višino oziroma samo pravico do pokojnine, kakšne pravice imajo kot invalidi … Glede na trenutno stanje na področju dela in zaposlovanja je zelo veliko zahtevkov za izpis obdobij zavarovanja v Republiki Sloveniji (v prvih treh mesecih letošnjega leta smo strankam izdali povprečno 250 takšnih izpisov na mesec).

Lani so rešili 7086 zahtevkov

Poslovni prostori Izpostave Ptuj na Vinarskem trgu 8 na Ptuju

Prav tako je veliko vprašanj s področja priznavanja dobe za čas starostnega zavarovanja kmetov in iskanja pomoči pri izpolnjevanju in razumevanju dopisov, ki jih zavarovanci prejmejo od tujih nosilcev zavarovanja, zlasti avstrijskega in nemškega. Na naši izpostavi se je lani oglasilo okrog 12.600 strank, po telefonu pa smo svetovali približno 7500 strankam. Glede na skupno število strank v Območni enoti Maribor predstavlja naš delež okrog 20 odstotkov,« pravi 36-letna univ. dipl. pravnica Mihaela Gradišnik, ki se je na Zpizu zaposlila pred desetimi leti in je vodja od leta 2013. 

V letu 2014 so prejeli mesečno okoli 280 zahtevkov, pri čemer je večje število strank in s tem tudi vlog v začetnih in končnih mesecih leta, saj se s spremembo leta spremenijo tudi pogoji za upokojevanje, zato se takrat obrača nanje več zavarovancev. Iz podatkov iz prejšnjih let se vidi, da število vloženih zahtevkov za priznanje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja na osnovi nove zakonodaje iz leta 2013 upada. Dela pa seveda ni nič manj, saj posebnosti oziroma različne možnosti, ki jih je prinesel nov zakon, zahtevajo vedno večjo zbranost in podaljšujejo čas reševanja. Poleg tega se je z letošnjim letom začelo izvajanje 6. odstavka 140. člena ZPIZ-2, ki določa, da vsem zavarovancem, ki v koledarskem letu dopolnijo 58 let starosti, po uradni dolžnosti pošljejo informacijo o predvidenem datumu upokojitve in tudi predvideni višini starostne ali predčasne pokojnine.

»Naši referenti se trudijo, da so zahtevki rešeni čim prej, vsekakor pa v roku. Povprečni čas reševanja se je lani glede na leto 2013 zmanjšal. Statistični podatki, ki so skupni za celotno Območno enoto Maribor, kažejo, da je v letu 2014 povprečni čas reševanja zahtevkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja znašal 62 dni, v roku pa so jih rešili 82,2 odstotka. V letu 2014 smo na Izpostavi Ptuj, kjer je zaposlenih osem delavk, rešili 7086 zahtevkov, od tega 2974 s področja invalidskega zavarovanja,« navaja Mihaela Gradišnik in doda, da je lani povprečna ocena, ki se nanaša na zadovoljstvo strank z delom njihovih uslužbenk, znašala 4,4.

Izpostava Ptuj je sestavni del Območne enote Maribor in okvirno pokriva 19 občin: Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Ptuj, Središče ob Dravi, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Videm, Zavrč in Žetale. Na tem območju živi nekaj več kot 19.800 upokojencev in po podatkih Sursa okrog 35.000 zavarovancev.

Uradne ure za poslovanje s strankami so v pritličnih prostorih na Vinarskem trgu 8 na Ptuju v ponedeljek in torek od 8. do 12. in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. in od 13. do 17. ure ter v petek od 8. do 13. ure.

Besedilo in fotografiji: Boris Dolničar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media