Kaj bo za kosilo?

Dobro počutje | jun. '15

Mesni ragu

Potrebujemo: 

500 g svežih svinjskih rebrc

500 g govedine (pleče, vrat, bočnik)

2 para svinjskih klobas (pečenice, klobase za kuhanje)

3 pločevinke vloženega paradižnika

1 čebulo

sol, poper, baziliko

1 dl rdečega vina

olje po potrebi

Priprava:

Čebulo drobno nasekljamo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in čebulo svetlo popražimo. Medtem narežemo meso na manjše kose, klobase pustimo kar cele, ter naložimo v lonec k čebuli. Pražimo toliko časa, da meso posivi. Prilijemo paradižnik, vino in malo vode, solimo, popramo, zmanjšamo ogenj in pokrito dušimo dve uri, da postane omaka gosta in svilnata. Po potrebi prilijemo še malo vode ali vina. Pogosto premešamo.

Opomba: opisani recept je z juga Italije. Navadno omako ponudijo s testeninami kot predjed, meso iz raguja pa s polento, ocvrtim krompirjem ali kruhom kot glavno jed. Zraven se prileže velika skleda sezonske solate, na primer kumarična z jogurtovo polivko.

Češnjev kolač

Za testo potrebujemo:

1 skodelico moke

1 skodelico pšeničnega zdroba

1 skodelico sladkorja

2–3 žličke pecilnega praška

1 vrečko vaniljevega sladkorja

Za skutni nadev:

500 g pretlačene skute

lupino 1 neškropljene limone

1 jajce

1 lonček kisle smetane (180 g)

2 žlici sladkorja

Za češnjev nadev:

1 kg izkoščičenih češenj

1 žlico masla

2 žlici drobtin

4 žlice sladkorja

cimet

sok 1 limone

Za jajčni preliv: 

2 jajci

1 skodelico mleka

1 skodelico sladke smetane

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 stopinj, pravokotni model za narastke (peciva) namastimo.

V prvi posodi pomešamo vse sestavine za testo. V drugi posodi zmešamo skutni nadev. V kozici na maslu previdno prepražimo drobtine, jih malce ohladimo in z njimi zabelimo češnje v tretji posodi ter jim dodamo cimet, limonov sok in malo sladkorja.

V pekač najprej natresemo tretjino mešanice za testo, potresemo s polovico češnjevega nadeva in polovico skutnega nadeva. Vse prekrijemo z novo tretjino testa in ponovimo s češnjami ter skuto. Na koncu potresemo preostanek mešanice testa in ga prelijemo z jajčnim prelivom. Z vilicami na več mestih prebodemo do dna in postavimo v pečico za 40 minut.

Sladico ponudimo toplo ali dobro ohlajeno kot posladek na pikniku ali po zelenjavni enolončnici s kuhano zeleno lečo.

Opomba: mera za skodelico je 2,25 dl oziroma jogurtov lonček.

 Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media