Ljudje in dogodki skozi čas – junij 2015

Zgodbe | jun. '15

Fran Saleški Finžgar

 V Ljubljani je 2. junija 1962 umrl duhovnik, pripovednik in dramatik Franc Saleški Finžgar, ki se je v slovensko zavest najbolj zasidral z romanom Pod svobodnim soncem. Rodil se je leta 1871 v Doslovčah. Bil je tudi urednik Mohorjeve družbe in Mladike in od leta 1938 član SAZU. Naj omenimo še njegovi igri Divji lovec in Razvalina življenja ter povesti Dekla Ančka, Strici in Študent naj bo. Odklonil je sodelovanje z italijanskimi okupatorji.

Nemški kralj Rudolf I. je 1. junija 1283 izdal listino o podelitvi vojvodinj Avstrije in Štajerske, grofije Kranjske in Slovenske marke sinu Albertu I. Dogodek označuje začetek habsburške oblasti na Slovenskem, ki se je obdržala 635 let, torej vse do leta 1918.

Na sejmu v Stični je bilo 1. junija 1753 v nemirih, ki so nastali zaradi tobačnih tihotapcev, ubitih 11 ljudi. Oblast je nameravala pregnati tihotapce, ki pa so jih domačini vzeli v zaščito. Za nadzorovanje dogajanja je ljubljanski tobačni urad poslal tobačne nadzornike, iblajtarje (nadzorne carinike na konjih) in vojake. Ob njihovem prihodu so se tihotapci razbežali, množica ljudi pa jih je napadla s palicami in kamenjem, zaradi česar so začeli streljati v ljudi.

Johann Strauss ml.

Na Dunaju je 3. junija 1899 umrl skladatelj Johann Strauss ml., znan kot kralj valčkov. Rodil se je 25. oktobra 1825. Najbolj znani so njegovi valčki Na lepi modri Donavi, Pripovedke iz Dunajskega gozda in Cesarski valček ter operete Netopir, Noč v Benetkah in Cigan baron.

V trianonskem dvorcu v Versaillesu v Franciji so 4. junija 1920 države podpisale mirovno pogodbo z Madžarsko, ki določa tudi madžarsko-jugoslovansko mejo, pripadnost Prekmurja Jugoslaviji in nastanek slovenske manjšine v Porabju.

V Pekingu na Kitajskem je 4. junija leta 1989 oblast z vojsko ukrepala proti protestnikom, predvsem študentom, ki so več tednov demonstrirali za demokracijo in človekove pravice. Vojska je tudi s tanki po uradnih ocenah ubila 300, po neuradnih pa celo 3600 demonstrantov.

V dvodnevni povračilni akciji zaradi delovanja brkinskih partizanov je italijanska vojska 5. junija 1942 v Brkinih izropala in požgala 7 vasi, pobila 43 vaščanov, 462 pa jih je internirala.

Z operacijo Overlord se je 6. junija 1944 v Normandiji začelo izkrcanje zavezniške vojske, s čimer se je odprla druga fronta, ki so jo Rusi že dolgo zahtevali. V prvem valu se je izkrcalo osem divizij, nato pa še 78 divizij. Tako je bilo 18. junija na celini že 619.000 zavezniških vojakov, do konca julija pa že več kot milijon vojakov.

Ivan Kramberger

 Na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu je bil 7. junija 1992 ustreljen Ivan Kramberger, samostojni kandidat za predsednika Republike Slovenije. Atentator naj bi ga ubil v vinjenem stanju.

Bert Sotlar

V Ljubljani je 9. junija 1992 umrl priljubljeni gledališki in filmski igralec Bert Sotlar. Največ je igral v ljubljanski Drami. Med številnimi filmskimi upodobitvami velja omeniti tudi Svet na kajžarju, Ne obračaj se, sinko in Ne joči, Peter.

V Ljubljani je 11. junija 1949 umrl pesnik, dramatik, esejist in prevajalec Oton Župančič, eden najvidnejših predstavnikov moderne. Več let je bil dramaturg, tajnik in upravnik osrednjega slovenskega gledališča, od leta 1938 pa tudi član SAZU. Med njegove pesniške vrhunce sodijo Čaša opojnosti, Čez plan in Samogovori. Izjemne so njegove pesmi za otroke, na primer Pisanice, Lahkih nog naokrog in Uganke. Vrhunski so njegovi prevodi svetovne literature, tudi Shakespeara.

V Sarajevu je 28. junija 1914 pripadnik srbske radikalne mladine Gavrilo Princip ustrelil avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo ženo Zofijo, kar je Avstro-Ogrska izrabila za napoved vojne Srbiji, s čimer se je začela prva svetovna vojna.

 Tone Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media