Drugič kolobarimo v mesecu junij

Prosti čas | jun. '15

Endivija

V mesecu juniju že sadimo in sejemo na gredice, ki so ostale prazne po spravilu solate, redkvice, nadzemne kolerabice, zgodnjega krompirja in drugih vrtnin. Če upoštevamo kolobar in dobro vrtnarsko prakso že v zgodnjem poletju, poskrbimo za jesenski in zimski pridelek sveže domače zelenjave.

Na spletnem portalu Zeleni svet svetujejo o optimalnem času setve, sajenja in o sledenju vrtnin na gredicah, ki so se izpraznile v mesecu juniju. Pa tudi o tem, kam saditi, sejati radič, endivijo, listnati ohrovt, brstični ohrovt, črno redkev, belo redkev, podzemno kolerabo, repo, korenček in pozno zelje za kisanje.

Setev radiča in endivije

Najboljši čas za setev radiča in endivije je junija. Sejemo letni radič, ki bo naredil glave v tem letu, in tudi sorte prezimnega radiča. Ne pozabite sejati tudi nekaj vrstic tržaškega solatnika, ki je dobra garancija za solato v vročem poletju. Režemo ga redno, da listi niso kosmati in grenki. Prezimni radič je najbolje sejati ob koncu junija in v začetku julija. Glavnate poletne sorte sejemo junija in prvi teden julija. Zaradi prezgodnjih poletnih setev bodo poletne sorte radiča ušle v cvet, saj so še občutljivejše za dolžino dneva kot endivija. Konec junija in v začetku julija sejemo prezimne sorte za siljenje. Junija ali julija pa sejemo sorte za prezimljenje in siljenje na prostem. Če ga nameravamo imeti za presajanje za jesensko zimsko porabo in skladiščenje, je junij oziroma julij primeren čas za setev.

Poletne setve endivije opravimo od konca maja naprej, še bolje pa je, da jo sejemo v juniju. Zadnji rok za setev endivije je sredina julija, presajamo jo lahko še v sredini avgusta. Endivija je vrtnina dolgega dne, zato zgodnje setve v vročem in dolgem poletnem dnevu zacvetijo. Razdalja med vrstami je 40 cm, v vrsti pa jo lahko sadimo na 30 cm. Če so sadike prevelike, jim nekoliko porežite liste, saj prevelike sadike v neugodnih vremenskih razmerah hitreje pobegnejo v cvet.

Setev, sajenje kapusnic in kolobar

Črna redkev

 V juniju posadimo ali sejemo brstični ohrovt in listnati ohrovt. Tako si že v poletnem času zagotovimo vitamine in svežo zelenjavo za hladne zimske dni. Začetek junija je primeren čas za setev črne redkve. Konec junija in ves julij je primeren čas za setev repe za kisanje. V mesecu juniju lahko sejemo tudi belo redkev in podzemno kolerabo, ki jo sejemo od konca junija do začetka avgusta. Najprimernejši čas za setev kolerabe je začetek julija, ko je v tleh še dovolj vlage. Zelja, črne redkve, listnega ohrovta, brstičnega ohrovta ne sadimo za rukolo, redkvico in nadzemno kolerabico, ki so s temi rastlinami v sorodu. Kolobarimo tako, da sorodnic ne sejemo in sadimo na isto mesto.

Za krompirjem sejemo črno redkev in kapusnice. V juniju je za zgodnjim krompirjem najbolje saditi brstični ohrovt, listnati ohrovt in zelje, ki ga lahko sejemo ali presajamo. Primerni vrtnini za krompirjem sta tudi radič in endivija. Za solato ne sadimo endivije in radiča, saj so te vrtnine v sorodstvu. Za solato običajno sejemo črno redkev in belo redkev. Po spravilu spomladanske solate lahko v mesecu juniju sejemo tudi korenček. Za nadzemno kolerabico in redkvico, ki smo jo sejali zgodaj spomladi, lahko sejemo ali sadimo endivijo in radič.

Davor Špehar, spletni portal Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media