Kultura

jun. '15

Stojan Batič – Človek in mit

V počastitev njegovega 90. rojstnega dne je v Jakopičevi galeriji v Ljubljani na ogled retrospektivna razstava kiparja prve povojne generacije 20. stol. Stojana Batiča, ki ga zaznamuje močan avtorski pečat, klasično razumevanje umetnosti in obvladovanje zahtevnih kiparskih materialov. Obravnava globoko resničnih osebnih mitov, ki so umetniku dajali možnost raziskovanja notranjih občutij v material ujetih likov, je poleg prizadevanja za umetnost, ki naj bi imela človeški obraz, skozi desetletja vodila k nastanku izjemno obsežnega in vsebinsko raznolikega opusa. Retrospektivno razstavo sta pripravili kustosinji Marija Skočir in Barbara Savenc, spremljajo pa jo pregleden katalog ter vrsta dogodkov in druženj, namenjenih obiskovalcem. Do sredine avgusta.

Fotka: Stojan Batič in Božidar Jakac v ateljeju, fototeka MGML

Muzikal Mamma mia!

 Na odru ljubljanskih Križank bo 15. junija premiera popularnega muzikala, ki oživlja glasbeno zapuščino legendarne švedske glasbene skupine ABBA. Pravice zanj je odkupil Jure Franko za območje Srbije, Hrvaške in Slovenije. Muzikal v ustvarjanju združuje nekdanji skupni prostor. Marca so ga predstavili v Beogradu, kjer so bile po premieri kar 20-minutne stoječe ovacije. Tudi pri nas bo predstava tekla pod režisersko taktirko Juga Radivojevića, v koreografiji Mojce Horvat in z glasbenim vodstvom Patrika Grebla. 37-članska igralsko-pevska zasedba pa bo slovenska. V njej so med drugim Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Uroš Smole, Gojmir Lešnjak - Gojc, kreativni svetovalec projekta je Branko Đurič - Đuro.

Gospodje in tovariši – Kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920–1980

Osrednjo razstavo Gorenjskega muzeja si lahko do 31. januarja 2016 ogledate v gradu Khislstein. Kranj je po obeh velikih vojnah 20. stoletja doživel izjemen gospodarski razvoj, zato na razstavi predstavljajo razvoj industrijskih podjetij, njihovo usodo v prvi Jugoslaviji, pod nemško okupacijo in v drugi Jugoslaviji. Življenje v mestu in odnose v družbi so pred drugo svetovno vojno uravnavale meščanska podjetnost, vrednote in omika, ki so jih po vojni preplavila socialistična gesla in gospodarjenje v samoupravljanju. Posebej izpostavljajo izbrane zgodbe posameznikov in družin, ki so izstopali kot predstavniki političnih in gospodarskih elit; te so spodbujale in usmerjale razvoj Kranja. Z življenjskimi zgodbami Cirila Pirca, predvojnega župana, Franja Sirca, podjetnika, Franca Puharja, političnega funkcionarja, Franca Omana in drugih se vključujejo v slovenski projekt Pot domov.

Filmske novice

V Slovenski kinoteki bo junija bogat program filmov, posvečenih 70. obletnici zmage nad fašizmom. Tekel bo tudi festival migrantskega filma. V Kinodvoru si lahko v drugi polovici junija ogledate film Felix – zgodbo o vztrajnosti, sanjah in džezu režiserke Roberte Durrat. 14-letni Felix sanja o tem, da bi postal znan saksofonist kot njegov pokojni oče, vendar mama ne odobrava džeza, »hudičeve glasbe«, in mu zato prepove učenje instrumenta. A deček dobi štipendijo na elitni zasebni šoli, kjer se mora spopasti z zasmehovanjem med novimi sošolci. »Resničen uspeh filma je v tem, da je namenjen vsem starostnim skupinam. Fantastična glasba zapolnjuje veliko prizorov; zato boste kinodvorano zapustili s pesmijo v duši in nasmehom na obrazu,« so se strinjali številni kritiki.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media