V ravnotežju je moč

Dobro počutje | jun. '15

Za vzdrževanje ravnotežja potrebujemo močno telo. Če kje, potem prav pri treningu ravnotežja velja, da je redna vsakodnevna vadba nujna za njegovo ohranitev.

Da se je pred vajami dobro predihati in malce ogreti, bralci dobro veste. Ob blagodejnih podaljšanih korakih z intenzivnejšim dihanjem skozi nos si privoščite nežne visoke in srednje počepe ter kroženje z vsemi nožnimi sklepi. Pozorno se posvetite kroženju s kolki, boki, prsnim delom hrbtenice in tudi vratom.

Tla naj bodo kolikor toliko ravna, da boste ravnotežne položaje čim lažje vzdrževali. Kar pa zadeva dihanje, naj bo kot vedno skozi nos in povezano. Le pri dvigih telesa ali okončin si pomagajte z zavestnim intenzivnejšim vdihom, pri spustih in predklonih pa blagodejno izdihnite.

V ravnotežju na eni nogi (1) …

… se priklonite in se z roko ali obema rokama čim bolj približajte tlom. Vzdržujte ta položaj. Vaja zelo krepi noge in spodnji del telesa. Pozorno spremljajte lastne moči in se pravočasno dvignite. Po končanem dvigu težo enakomerno razporedite na obe nogi in sprostite telo. Ljudje, ki so imeli poseg na očeh ali v glavi, imajo vrtoglavico ter so pod vplivom zdravil, naj se o tej vaji prej posvetujejo z zdravnikom.

 Ravnotežje v paru (2) …

 … je lahko zelo zabavno. Za začetek posnemajte položaj na sliki. Medtem ko se boste trudili zadržati ta položaj, se lahko zgodi, da vas bo začelo zanašati. Velikokrat je razlog v zadrževanju dihanja in posledičnem popuščanju moči. Da se umirite in položaj zadržite še kakšno sekundo dlje, takoj uravnotežite dihanje. Glavni adut vaje pa je medsebojno sodelovanje pri podpiranju drug drugega. Ko se partnerja v paru ujameta, oba intenzivno krepita moči, ravnotežje in občutek varnosti.

 Ravnotežje na prstih obeh nog (3) …

 … je tista vaja, ki ji pravim idealna. Ni pomembno, kje ste, lahko jo delate tudi v vrsti v trgovini, medtem ko se držite za ročaj nakupovalnega vozička. Različica, ki jo predstavljamo danes, je najzahtevnejša. Napeto telo in čim višji dvig na prste (slika 3 a) naj pospremita z dvigom tudi obe roki. Med dihanjem poskušajte čim dalj časa zadržati položaj, spuščanje pet pa obvladujte čim bolj umirjeno. Porušenje in lovljenje ravnotežja je na sliki namerno prikazano in je sestavni del vaje.

Poiščite zahtevnejše položaje (4) …

 … in se igrajte tako, da odmikate roke in noge stran od telesa v vseh mogočih smereh. Zadržujte najdene položaje in se v njih preizkušajte tudi v blagem raztezanju. Dvigujte se tudi na prste nog. Visokih dvigov nog naj se blago lotevajo tisti s ponavljajočimi se krči v telesu. Njim priporočam intenzivnejše ogrevanje, vsakodnevno redno vadbo (tudi večkrat na dan po malem), predvsem pa zadrževanje toplote v telesu s pomočjo ustreznih oblačil in izogibanje prepihom.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje

Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media