Iz koška ročnih del

Prosti čas | jun. '15

Široke hlače

Udobno široke hlače so idealno oblačilo za sproščene poletne dni. Pristajajo vsaki ženski ne glede na postavo in leta. Čeprav je ponudba tovrstnih hlač zelo pestra, vas bo morda zamikalo, da si jih raje same ukrojite po svoji meri, in jih tudi zlahka sešijete.

Krojenje hlač

Pri risanju kroja smo uporabili mere za konfekcijsko številko 42. Ve namesto teh številk vnesite svoje mere in si prilagodite dolžino hlačnic.

Obseg pasu: 78 cm (sprednji del: ¼ + 5 cm = 19,5 + 5 = 24,5 cm; zadnji del: ¼ + 7 =19,5 + 7 = 26,5 cm)

Obseg bokov: 102 cm (sprednji del: ¼ + 5 cm = 25,5 + 5 cm = 30,5 cm; zadnji del: ¼ +12 = 25,5 + 12 = 37,5 cm

Sedalna višina: 1/3 bočne širine = 34 cm

Stranska dolžina hlač: 104 cm, merjeno od pasu

Sprednji in zadnji del

Narišemo navpično črto, dolgo 108 cm. Od zgoraj navzdol odmerimo 4 cm, nato 34 cm za sedalno višino in še 70 cm za dolžino koraka. Na označenih točkah narišemo štiri vodoravne črte, široke 30,5 cm. Osnovno mrežo povežemo z drugo navpičnico. Enako, le v širini 37,5 cm, narišemo osnovno mrežo zadnjega dela.

Za sprednji del odmerimo na drugi vodoravni črti od desne proti levi 24,5 cm. Od te točke odmerimo navzdol 2 cm in narišemo linijo pasu. Od 2 cm narišemo navpičnico in jo 6 cm pred vodoravno črto zaobljeno speljemo do sedalne višine na navpičnici. Na spodnji vodoravni črti odmerimo od desne proti levi 28 cm za širino hlačnice. Odmerjeno širino povežemo s poševno črto do sedalne višine na navpičnici.

Za zadnji del odmerimo od leve proti desni 27,5 cm in od druge do prve vodoravne črte narišemo linijo pasu. Od te točke potegnemo pomožno črto do sedalne višine. Od pomožne črte odmerimo 4 cm navznoter, od sedalne višine pa 10 cm navzgor. Narišemo novo črto (sredina zadnjega dela) in jo zaobljeno speljemo do sedalne višine na navpičnici. Na spodnji vodoravni črti odmerimo od leve proti desni 31 cm za širino hlačnice. Odmerjeno širino povežemo s poševno črto do sedalne višine na navpičnici.

Širina spodnjega roba sprednjega in zadnjega dela hlačnice se pri vsaki konfekcijski številki pomanjša oziroma poveča za 0,5 do 1 cm.

Šivanje hlač

Za hlače so primerni različno obdelani bombaž, platno, viskoza, tkanine iz mešanih vlaken, skratka tkanine, ki mehko padejo.

Za konfekcijsko velikost 42 potrebujemo 1,50 m blaga širine 150 cm. Za velikosti 38 in 40 potrebujemo po 5 cm manj blaga, za velikost 44 potrebujemo 1,60 m blaga, za večje velikosti pa od 15 do 25 cm več blaga oziroma po potrebi.

Kroja položimo na preganjeno blago (lice na lice) v smeri niti in urežemo dva sprednja in dva zadnja dela z 1,5 cm dodatka za šive in zagibe ter 4 cm za prikrojeno pasno oblogo. Sprednja in zadnja dela položimo drug na drugega in sešijemo stranska šiva. Sešijemo notranja šiva na hlačnicah. Šivne dodatke obšijemo in razlikamo. Obe hlačni polovici potegnemo z licem na lice drugo v drugo in sešijemo šiv na sredini spredaj. Na sredinskem šivu zadaj pustimo prikrojeno oblogo odprto, da bomo lahko vpeljali elastiko. Obšijemo dodatka sredinskega šiva. Nato ju nad okroglino v koraku razlikamo, v koraku pa ju ne smemo polikati. Prikrojeni pasni oblogi zapognemo navznoter, spodvihamo in prišijemo najprej 0,5 cm in nato še 3 cm od pregibnega roba. Na sprednji oblogi naredimo v razdalji 2 cm od sredine majhni gumbnici za vrvico za zavezovanje. S pomočjo varnostne zaponke vpeljemo 3 cm široko elastiko v obsegu pasu in konca elastike sešijemo. Vpeljemo še zvito vrvico, dolgo 170 cm in debeline 0,5 cm. Odprtino na zadnjem sredinskem šivu pasne obloge zašijemo na roko. Zagibna dodatka na spodnjem robu hlačnic zalikamo navznoter in prišijemo 0,5 cm od zunanjega roba.

 

Šmarnice še dišijo

Tudi v juniju nas razveseljujejo omamno dišeči šopki nežnih šmarnic. Ponujamo vam tri različne šopke, da jih poljubno 'potresete' po velikem prtu, manjših prtičkih, zavesah, okrasni blazini …

S pomočjo kopirnega stroja šopke šmarnic povečamo za 50 % oziroma v želeno velikost. Zamišljeni vzorec prerišemo na svileni papir. Na blago ga prenesemo tako, da med svileni papir in blago vložimo kopirni papir za tkanine.

Šmarnice vezemo v beli ali zeleni barvi ali raje v kombinaciji obeh. Stebla vezemo v stebelnem vbodu. Cvetove vezemo v polnem vbodu in jih nato še obrobimo s stičnimi vbodi. Polovico lista vezemo v polnem vbodu, zunanji rob druge polovice vezemo v stebelnem vbodu, bunkice pa v francoskem vozlu: šivanko izvlečemo na mestu, kjer bomo naredili vozel; dva- ali trikrat jo ovijemo okoli niti; obrnemo jo in jo vbodemo tik nad mestom, kjer smo prvič izvlekli nit; z levico držimo delovno nit napeto in potegnemo nit na hrbtno stran dela.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media