Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Dobro je vedeti | jun. '15

NE ODLAŠAJMO, POIŠČIMO POMOČ

Tokratni prispevek je nekoliko drugačen. Običajno poskušamo opisati, kako lahko s svojim delom uspešno pomagamo ljudem, tokrat pa želimo bralce opozoriti na to, kaj se lahko zgodi, če predolgo odlašajo z odločitvijo in prošnjo za pomoč.

Na nas se je obrnila starejša gospa s podeželja, ki se je znašla v hudi stiski. Zaradi zdravstvenih težav je imela tako močne bolečine, da se je komaj premikala. Ker že dolga leta živi sama na kmetiji, nima nikogar, ki bi ji lahko pomagal. Poleg tega jo je močno skrbelo, kaj se bo zgodilo z njeno živino.

Gospa je pred leti s sorodnikom sklenila izročilno pogodbo, v skladu s katero naj bi ta v zameno za njeno premoženje skrbel zanjo. Žal se je izkazalo, da sorodnik ni znal poskrbeti še sam zase, kaj šele za gospo in njeno kmetijo. Po določenem času, v katerem je namesto pomoči pogosto pritiskal na gospo s svojimi težavami in nerazumnimi zahtevami, je preprosto odšel in se ne zmeni več zanjo.

Čeprav je bilo gospe pogosto težko, svojih težav s sorodnikom dolgo časa ni nikomur zaupala. Tudi ko je odšel, je nekako upala, da se bo še vse uredilo. Vendar se to ni zgodilo. Šele ko se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo do te mere, da ni zmogla več sama opravljati vsega dela, je ugotovila, kako zaradi izročilne pogodbe ne more dobiti niti pomoči od občine, ki ji je sicer pripravljena pomagati. Tako mora še naprej sama skrbeti za vse, poleg tega pa ne ve, ali bo njena prošnja za razveljavitev pogodbe, ki jo je končno le vložila, sploh pravočasno razrešena.

V svetovalnici smo lahko samo prisluhnili njenim težavam in ji pomagali tako, da smo nanje opozorili prostovoljce projekta Starejši za starejše, ki so ji priskočili na pomoč, ko je bilo najhujše. A to ni dovolj.

K sreči se je njeno zdravstveno stanje v zadnjem času nekoliko izboljšalo. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje dolgoročne rešitve, ki pa je odvisna od hitrosti in učinkovitosti našega pravnega sistema. Gospe želimo, da se zadeve čim prej uredijo in da ji bo na koncu vendarle uspelo dostojno zaživeti, hkrati pa želimo s to žalostno zgodbo opozoriti na pomen pravočasnega ukrepanja. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media