Redkvice in črna redkev

Dobro počutje | jun. '15

Vrtnarji pravijo, da so redkvice prve prave znanilke pomladi na domačem vrtu. Zelo hitro rastejo in so z vidika pridelave povsem nezahtevna zelenjava. Toda zelo dobra in zdravilna.

Sort je veliko in se razlikujejo po velikosti in barvi, vse pa imajo veliko vitaminov skupine B, in sicer največ folne kisline za dobro voljo ter B2 in B6. Posebne so tudi zaradi velikih količin selena in vitamina C, ki krepita imunski sistem. Redkvice vsebujejo še kalij, kalcij, magnezij in baker. Imajo pa zelo nizko energijsko vrednost.

Posebnost je izrazita rdeča barva, ki je močan antioksidant, antocian. Ta je zelo uspešen v boju proti raku. Zaradi obilice gorčičnih olj redkvice razkužujejo sluznice ter delujejo protibakterijsko in protiglivično. Vlaknine preprečujejo zaprtje in leno črevesje, znižujejo maščobe in sladkor v krvi. Redkvice delujejo diuretično in razstrupljajo črevesje. V ljudskem zdravilstvu jih cenijo za odstranjevanje žolčnih, ledvičnih in mehurnih kamnov.

Če je le mogoče, si redkvice pridelajte sami na domačem vrtu. Vsi drugi pa se prepričajte, da so bile resnično pridelane biološko. Ko jih kupujete, morajo biti izrazite barve in z napeto kožico. Bledikave in uvele redkvice raje pustite pri miru, saj so bile vzgojene v rastlinjakih in imajo veliko nitratov.

Vsa barvila redkvic so dobra zaščita pred sončnimi žarki. Vzemite kos ajdovega kruha, namažite nanj maslo in čezenj položite rezine rdečih redkvic. To bo dobra malica za veliko mero zdravja in posebno varovalo za oči v poletnih dneh.

 Črna redkev …

… je staro in preverjeno ljudsko zdravilo proti prehladu. Raztaplja sluz in zavira vnetne procese na sluznicah nosu in grla. Vsebuje gorčična olja z žveplom, ki deluje proti bakterijam in glivicam. Pomoč je preprosta: odrežite spodnji in zgornji del redkve, lijakasto izdolbite zgornji konec in z iglo večkrat preluknjajte redkev. Na vrh nalijte med in redkev postavite nad kozarec. Počasi, a vztrajno se bo med prebijal skozi luknjice in se pri tem plemenitil s sokom črne redkvice. Nastal bo sirup, ki ga pijte večkrat na dan.

Tudi uradna medicina priznava, da je redkev izredno učinkovita pri boleznih žolčnika, žolčnih poti in žolčnih kamnov. Še posebno je učinkovit sok črne redkve.

Ob mastni pečenki ali okusnih jedeh na žaru bomo razbremenili jetra, če si pripravimo še fižolovo solato z naribano črno redkvijo. Vlaknine v redkvi bodo vezale strupe in maščobo, jetra se ne bodo zamastila in tudi holesterol ne bo višji. Za razbremenitev ledvic in znižanje krvnega tlaka priporočam sestavljeno solato iz zelja, korenja, olivnega olja, limone in črne redkve, ker ima ta veliko kalija. Za pomiritev, čiščenje in obnovo vsega telesa pa pripravimo solato iz jabolk, črne redkve, smetane in mete.

Črna redkev ima strupene nitrate, vendar tudi snovi, ki preprečijo njihovo spremembo v kancerogene snovi. Njeno delovanje je intenzivno, zato je ne smejo pogosto uživati oboleli na želodcu, črevesju in tisti, ki jim ščitnica preslabotno deluje.

M. M., fotografiji: I. M. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media