Kraljica mačka

Prosti čas | jun. '15

Prvo, na kar pomislim, če kdo omeni psa, je zvestoba, če mačko, pa ... svoboda. Mačke so čudovite živali, pametne, samostojne. Iz nežne in ljubke kepice se v hipu spremenijo v pravega krvoločnega tigra in spet nazaj. Mimogrede, ali ste vedeli, da so bile mačke pri Egipčanih svete živali in so jih tudi mumificirali in pokopavali v sarkofagih?

V zadnjih 20 letih se je odnos do mačk temeljito spremenil tudi pri nas – ko sem začela delati, so bile mačke po večini divje, nesocializirane, živele so zunaj (niso smele v hišo), ko so zbolele, so jih le malokrat pripeljali k veterinarju. Danes morda nekoliko pretiravamo v drugo smer – veliko mačk sploh več ne sme iz stanovanja (da se jim ne bi kaj zgodilo), od silne skrbi, kaj smejo in česa ne smejo jesti, jih je kar veliko predebelih. Je pa tudi res, da se je življenjska doba mačk zaradi boljših življenjskih pogojev bistveno podaljšala, in niso redke mačke, ki doživijo 18 let in tudi več.

Če razmišljate o tem, da bi si omislili mucko, morate vedeti, da mačka ni majhen pes. Mačke niso manj inteligentne od psa, le delujejo drugače. Za psa je zelo pomembno, da smo mi »vodja krdela«, in pes bo naredil, kar koli bomo od njega zahtevali. Mačke so mnogo večje individualistke, »ubogale« bodo le, kadar se bodo same tako odločile. Še božati se ne pustijo vedno. Mačka, ki živi v stanovanju, nas bo hitro naučila, kdaj hoče hrano, kdaj želi ven, kdaj pa pričakuje, da se bomo igrali z njo. To naredi tako mimogrede in s takim šarmom, da še vemo ne, kdaj smo ji podlegli, in že z veseljem strežemo njenim potrebam. Mačka je kraljica, vi pa imate to čast, da skrbite zanjo in jo razvajate.

Sicer pa mačka ne potrebuje veliko – hrano, zavetje, dovolj prostora za gibanje in občasno družbo za igro in ljubkovanje. Ni je treba peljati na sprehod kot psa, lažje prenaša, če jo pustimo nekaj časa samo doma. Če živimo v primernem okolju, jo lahko navadimo, da hodi ven; če živimo v zelo prometnem delu mesta in te možnosti nimamo, pa se bo mačka tudi čisto lepo prilagodila življenju samo v stanovanju.

Če najdemo ali posvojimo muco, jo je najbolje čim prej peljati k veterinarju, da ugotovi, ali je zdrava. Mlade muce vedno potrebujejo zdravila proti zajedavcem, priporočamo tudi cepljenja. Pri starosti približno pol leta priporočamo sterilizacijo/kastracijo, da ne bo neželenih mladičkov, nato pa z muco, če je zdrava, veterinarji nimamo posebnega dela (vi pa ne preveč stroškov).

Včasih so bile mačke pri hiši izključno zato, da so lovile miši in druge glodavce. Na kmetih je to še vedno zelo pomembno, sicer pa ima vedno več ljudi mačko za družbo. V tujini imajo ponekod mačke celo v nekaterih bolnišnicah in domovih za ostarele kot terapevtske živali, saj božanje mačke pomirja in sprošča.

 Zakaj mačke predejo?

Mačke največkrat predejo, kadar jim je še posebej prijetno. Na primer v naročju, ko jih božate, ali tik preden zaspijo. Mačke znajo presti že, ko se rodijo. Mladiči predejo, ko sesajo, in ob tem prede tudi mama mačka. Zanimivo pa je, da mačke predejo tudi, ko so hudo bolne ali poškodovane, včasih celo tik pred smrtjo. Na ta način si pomagajo, da se umirijo in sprostijo in lažje premagujejo strah in bolečino. Predenje naj bi tudi pomagalo pri celjenju poškodb.

mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media