Zabavni in uporabni dodatki za dom

Prosti čas | jun. '15

Ob besedi oblikovanje najprej pomislimo na luksuzne avtomobile, modna oblačila, ekstravagantno pohištvo in nedosegljive kose nakita, a marsikateri oblikovalec se raje posveča drobnim predmetom, ki so dostopni vsakomur. Pa ni le cenovna dosegljivost tista, ki nas vodi k nakupu. Veliko vlogo igra tudi ergonomskost, na koncu pa vedno prepriča uporabnost. Svoje dodajo še simpatične oblike in zabavne rešitve, in že samo pogled nanje nas spravi v dobro voljo.

Recimo, legokocke (1) v kopalnici so kosi mila, s katerimi si bodo vnuki veliko bolj navdušeno umivali roke, tuba zobne kreme se v eni sami potezi spremeni v letalo (2) in nadobudneže prepriča o redni uporabi zobne ščetke, ki jo na koncu pospravijo v dinozavrsko podnožje (2 a).

Veliko otrokom je skupno zmrdovanje nad določenimi vrstami hrane. Tem so namenjeni pločevinasti modelčki (6), podobni tistim za kekse, s katerimi iz bučk, jajčevcev in druge nezanimive zelenjave izrežemo klobase, bedrca in še kaj, zato pa že zaradi svoje oblike »pomotoma« zaidejo na krožnike in tudi v želodčke tistih najizbirčnejših.

Seveda pa oblikovalci ne mislijo le na podmladek. Če ostanemo v kuhinji, lahko skozi slonov rilec (9) napolnimo steklenico, pojemo za konjsko merico špagetov (10), ostanek pa pospravimo v stolp (10 a) ali zmešamo solato z dvema velikima korenčkoma (11). Alessijev vragec (12) že dobri dve desetletji uspešno gloda kronske zamaške. V marsikaterem gospodinjstvu so že nepogrešljive deske za rezanje (14), ki jih prepognemo, da si olajšamo stresanje v kozico. Čaja že dolgo ne kuhamo več v naluknjanih kovinskih jajčkih na verižici. Morda si za to omislimo rumeno podmornico (15), vodo pa zavremo v kultnem čajniku (15 a), ki z žvižganjem ptička na izlivu opozori, da je opravilo končano. Pripomočkov pa s tem še ni konec. Ali ste vedeli, da lahko rumenjak in beljak ločite s pomočjo silikonske ribe (16) in odmerite sestavine z babuškami (17)?

Kuharji namesto starih zavozlanih »najlonk« za potapljanje začimb v omake in enolončnice po novem uporabljajo bedrca (21), kuhalnice pa medtem pridržijo gondoljerji (22). Na koncu je na vrsti pomivanje. Gospodu iz uvoda izmaknemo metuljčka (24), pomit pribor naprtimo slonu (25) in na koncu pobrišemo z brisačo z nenavadnega nosilca (26).

 Še en prostor je kot nalašč za drobne pogruntavščine, ki nam že navsezgodaj polepšajo dan: kopalnica. Od stojal za toaletni papir, ki nam pokažejo jezik (38), in dvigovalcev uteži (39) do WC-ščetk v obliki češenj (40), režečih se smetnjakov (41) in veveric, ki nam iz štora (42) ponudijo toaletni robček. Zobno nitko ukrademo možicu z žalostnim pogledom (43), medtem ko leče čez noč posodimo sovam (44). Kadar obešamo perilo, postavimo cirkuški poligon za vrvohodce (45).

Nina Belopavlovič, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media