Pravilna uporaba klime je pomembna za varnost

Prosti čas | jun. '15

 Tudi dobra ročna klimatska naprava učinkovito ohladi prostor.

Na pot z avtomobilom moramo tudi poleti misliti vsaj pet minut prej, preden obrnemo ključ. Kadar avto stoji na soncu, se namreč zrak v njem neznosno segreje, lahko celo do 70 stopinj. In za naše zdravje res ni dobro, da sedemo v tako razgreto pločevino. Prvo pravilo vožnje poleti torej je: avtomobil vedno prezračimo.

Ker poletni vročini ne bomo ušli, je morda smiselno o tem razmišljati že pri nakupu avtomobila. Avtomobili svetlih barv se počasneje segrejejo, temperaturne razlike v črnih in belih avtomobilih so lahko tudi do deset stopinj. Velja razmisliti o zatemnjenih zadnjih steklih, saj se potniki na zadnjih sedežih bistveno udobneje počutijo, ko gledamo skoznje, pa je, kot bi imeli sončna očala, zato nas tudi sonce ne slepi. Malo manj elegantna rešitev so različni senčniki, ki jih lahko kupimo in namestimo na zadnja stekla.

Posebno področje pa so seveda klimatske naprave. Avtomobilski proizvajalci ponujajo dve vrsti klimatskih naprav: ročne in avtomatske. Dilema je vse manjkrat finančne narave, a nakup avtomatske klimatske naprave je v vsakem primeru bolj upravičen. Da lahko avtomatska klimatska naprava ustrezno deluje, mora imeti namreč izredno zmogljive filtre, ti pa poskrbijo, da je kakovost zraka v avtomobilu na kar najvišjem nivoju, to bodo cenile še zlasti osebe, alergične na cvetni prah, ali s senenim nahodom. Pekoče oči in smrkanje lahko tako močno omilimo.

Zagotovo avtomatska klimatska naprava na začetku in prvih nekaj kilometrih porabi kar nekaj goriva, a ko zrak ohladimo na želeno temperaturo, je poraba goriva minimalna. Zelo pa je pomembno, da na servisu redno pregledujejo klimatsko napravo, preverjajo nivo hladilnih plinov in menjajo filtre.

Naj nam ne piha v glavo

Avtomatska klimatska naprava lahko sama prilagaja moč in smer pihanja hladnega zraka.

Posebno opozorilo velja za vse babice in dedke, ki boste na pot vzeli vnuke. Paziti moramo, kam so obrnjene šobe, ki hladijo zadnji del, in ne pozabimo, da se otroci z njimi radi igrajo. Mrzel zrak ne sme pihati direktno vanje. Če zaspijo, jih pokrijmo, da se ne bodo podhladili. Vedno pa jim moramo dajati dovolj tekočine, najbolje kar vode, ki pa ne sme biti mrzla. Na zadostno pitje vode moramo paziti vsi v avtomobilu, še posebej pa voznik, saj so posledice lahko zelo nevaren sopotnik: boleti nas začne glava, postanemo razdražljivi in podaljša se nam reakcijski čas.

Dobro je vklopiti notranje kroženje zraka, da se najprej segreje zrak, ki je v notranjosti avtomobila. A ne smemo pozabiti, da je avtomobil po navadi majhen in kisik se kmalu porabi in zamenja za ogljikov dioksid, zato na vsake toliko časa spustimo v notranjost zrak iz okolice.

Razprav o tem, ali klimatsko napravo res potrebujemo ali je boljša vožnja pri odprtih oknih, ne bomo končali. Dejstvo pa je, da nas vročina zelo utrudi, podaljša se nam reakcijski čas, tega pa si za volanom zagotovo ne želimo. Pravilna uporaba klimatske naprave je tako za varnost še kako pomembna.

 okvirček

Pravilna uporaba klimatske naprave

  • Avtomobil vedno prezračimo.
  • Vklopimo notranje kroženje zraka, da klimatska naprava najprej ohladi zrak v avtomobilu, šele potem tudi zrak, ki prihaja od zunaj.
  • Biti moramo pozorni, kam so obrnjene šobe, ne spreglejmo niti tistih v zadnjem delu. Hladen zrak naj piha v kabino, in ne v potnike!
  • Na krajših poteh nastavimo temperaturo največ 5 stopinj pod zunanjo temperaturo, v nasprotnem primeru bo klimatska naprava pihala na vso moč, učinka pa ne bo, ker je pot prekratka.
  • Nikoli se ne nastavljajmo hladnemu zraku, saj je to za naš organizem prevelik šok.
  • Pred koncem poti dvignimo temperaturo v avtomobilu, da se čim bolj približa zunanji.

Popravilo tudi pri nepooblaščenem serviserju

Sekcija avtoserviserjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije opozarja, da lahko popravilo vozila v garancijski dobi opravi tudi nepooblaščeni serviser. Pogojevanje ohranitve avtomobilske garancije s servisiranjem samo pri pooblaščenih serviserjih in z uporabo le originalnih nadomestnih delov je v nasprotju s pravili konkurence, opozarja tudi Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence.

Besedilo in fotografiji: Miha Merljak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media