Dostava živil na dom

Prosti čas | jun. '15

Hiter razvoj je v zadnjih 20 letih prinesel marsikaj dobrega. Zgradili smo avtoceste, vsi uporabljamo mobilne telefone, splet pa nam omogoča enostaven dostop do informacij in znanj. Veliki nakupovalni centri so k nam prinesli izdelke, o katerih smo lahko pred nekaj desetletji samo sanjali. Je pa povečanje števila velikih trgovin prineslo tudi nekaj manj prijetnega. Z živili smo se včasih oskrbovali v lokalnih trgovinah, ki so bile praktično povsod. Vsaka soseska je imela svojo.

Danes je teh trgovin bistveno manj, tako da se moramo za nakupe odpraviti v trgovine, ki pa so običajno na povsem drugem koncu mesta ali celo v drugem kraju. To pa je zelo neprijetno za tiste, ki nimajo svojega prevoza, prav tako pa so prikrajšani tisti, ki težje hodijo ali morda ne morejo zapustiti svojega doma. Toda splet nam pomaga že pri marsičem. Je našel rešitev tudi za nakup hrane?

Pri nas le izjeme

V Angliji je dostava živil na dom cvetoč posel. Z njim se ukvarja večina največjih trgovskih verig, kot so Tesco, Sainsbury's in Asda. Za dostavo je treba plačati. Dostava pa ni mogoča povsod, ampak je odvisna od tega, kje živite.

Pri nas pa je situacija glede dostave živil na dom slaba. Z nekaj svetlimi izjemami. Največ je na tem področju naredil Mercator, ki že več kot deset let dostavlja na dom živila in druge izdelke za dom. Izbirate lahko praktično med vsemi vrstami izdelkov. Od mleka, jajc, mesnih izdelkov, kruha in peciva do sadja in zelenjave, čistil ... Njihova živilska trgovina je dostopna na spletnem naslovu trgovina.mercator.si/market. Žal ne dostavljajo po celotni Sloveniji, ampak samo v večjih mestih in njihovi okolici. Izbrana mesta so Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj in Koper. Cena dostave je odvisna od izbranih izdelkov in jo vidite pred koncem nakupa. Najpomembnejše pa je to, da vam bodo izdelke dostavili na dom. Plačilo boste opravili pred nakupom ali ob dostavi. Mercator omogoča tudi to, da izdelke izberete in prevzamete na izbranih lokacijah v prej naštetih krajih. To vam predvsem prihrani čas in napor zaradi sprehajanja po trgovinah.

Podobno storitev ima tudi E. Leclerc, in sicer lahko izdelke izberete na njihovi spletni strani www.e-leclerc.si, izdelke pa potem prevzamete na njihovi lokaciji v Ljubljani na Letališki cesti (BTC).

Večja ponudba biohrane

Za tiste, ki ste ljubitelji ekološko pridelane hrane, pa je nekaj dodatnih možnosti. Ena je nakup v spletni trgovini Kalček. Tam lahko izbirate med precejšnjim številom izdelkov iz tovrstne ponudbe. Izbrano pa vam dostavijo tudi na dom. Dostavo plačate vi, mogoča pa je v dopoldanskem času. Kasneje lahko svoje naročilo prevzamete na pošti. Njihova spletna trgovina je na naslovu trgovina.kalcek.si.

Prek spleta pa lahko naročite tudi sveže ekološko pridelano sadje in zelenjavo. Kar nekaj spletnih strani ponuja storitev dostave sezonskega ekološko pridelanega sadja in zelenjave na dom. Tako boste na dom prejeli sveže pridelke. Odločili se boste, kako pogosto in v kolikšnih količinah jih želite prejemati. Ker je ponudnikov več, predlagam, da v spletni iskalnik vpišete iskalne pojme, kot so »zeleni zabojček« ali »eko zabojček«, ter pregledate nekaj različnih ponudnikov, preden se odločite. Bodite pozorni na to, da nekateri omogočajo dostavo na dom, drugi pa prevzem na določeni lokaciji. Prav tako priporočam, da se odločite za ponudnika, ki omogoča, da ga preizkusite, preden se zavežete, da boste od njega jemali redno.

Čeprav je ponudba nakupa hrane prek spleta v Sloveniji precej omejena, pa se bo v prihodnje zagotovo za to odločil še kateri od večjih trgovcev. 

 Miha Ahačič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media