Ne pozabite na noge

Dobro počutje | jun. '15

Vidne kapilare, razširjene vene in krčne žile na nogah niso moteče le na pogled. Težke, utrujene in boleče noge zagotovo vplivajo na kakovost življenja in nas ovirajo pri vsakdanjih opravkih. Težave se z leti le še stopnjujejo, če se pravočasno ne odpravimo k zdravniku.

Kronična venska bolezen velja za najbolj razširjeno kronično nenalezljivo bolezen. Mednarodna raziskava iz leta 2012, v katero je bila vključena tudi Slovenija, je pokazala, da ima že vidne spremembe (razširjene vene ali že kar krčne žile) kar 60 odstotkov odraslih.

Veliko vlogo pri tej bolezni igra dednost, pogosteje se pojavlja tudi pri ljudeh, ki se premalo gibljejo in veliko stojijo, ter pri starejših. Zaradi vpliva hormonov ter nosečnosti je pogostejša pri ženskah, po 60. letu starosti pa imata težave v enaki meri oba spola. Pogosta je tudi kombinacija arterijske in venske bolezni, ki pa je veliko zahtevnejša za zdravljenje.

Ker pa bolniki zaradi venskega popuščanja (na srečo) ne umirajo, je v javnosti razsežnost te bolezni pogosto spregledana. Zato pa zdravniki in Društvo za zdravje srca in ožilja vsako pomlad še posebej opozarjajo na preventivo in organizirajo svetovalne dogodke (Dan žil v marcu, Mesec zdravih nog v maju). Kot za marsikatero drugo bolezen tudi za vensko bolezen velja, da prej ko jo odkrijemo, lažje jo je zdraviti. Kot je na novinarski konferenci povedala doc. dr. Mateja Bulc, specialistka splošne medicine, pa pridejo pacienti po nasvet k zdravniku največkrat takrat, ko jih noge bolijo ali so že vidne spremembe. Pri napredovali bolezni pa lahko pomaga le specialist dermatovenerolog ali flebolog. Zadnje čase pa v družinskih ambulantah s posebnim vprašalnikom pri vseh pacientih preverjajo, ali imajo težave z nogami ter ali imajo to bolezen v družini. Tiste paciente, ki imajo prve znake venskega popuščanja ali so zaradi drugih dejavnikov bolj ogroženi, opozarjajo na zdrav življenjski slog: zdrava prehrana z malo soli in maščob ter vsaj 60 minut gibanja na dan. A kot ugotavlja doc. dr. Mateja Bulc, se mnogi pacienti prej odločijo za poseg kot za spremembo življenjskega sloga …

Ko vene popuščajo

Kronična venska bolezen nastane zaradi slabega vezivnega tkiva v venah. Pri zdravem človeku kri po venah kroži oziroma potuje proti srcu, pri tem jo navzgor potiskajo venske zaklopke. Če pa je stena vene prešibka (lahko je prirojena ali oslabi s starostjo oziroma zaradi drugih dejavnikov), se začnejo venske zaklopke kvariti, tako da se kri po globokih venah vrača le do dimelj, od koder se po povrhnjih venah vrača nazaj v golen. Tam zastaja, nastaja vnetje, zaradi česar se poveča pritisk na žilno steno in drobno žilje, golen oteče, sčasoma pa se začne žila širiti navzven.

Vnetje v venski steni povzroča bolečine, a bolezen se začne že prej. Kot je povedala asist. prim. Tanja Planinšek Ručigaj, specialistka dermatovenerologije, zdravniki ločijo šest stopenj venske bolezni. Sprva imamo občutek težkih, napetih in bolečih nog, ki tudi zatekajo. Na drugi stopnji se pojavijo drobne metličaste žile, to so popokane kapilare. Ko se razvijejo na nogi večje varice, je to znak, da kri zastaja, kar se pokaže posebej ob koncu dneva, ko nam zatečejo gležnji. Če ne prej, je zdaj čas, da se odpravimo k zdravniku. V nasprotnem primeru se začnejo vene širiti, vse bolj so izbočene, boleče, koža pordeči in začne srbeti, bolečine so hujše. Brez ustreznega zdravljenja se sčasoma na goleni ali okoli gležnja pojavijo ranice, ki se lahko razširijo v večje rane oziroma razjede.

Stiskanje, tablete ali odstranitev?

Obstaja več načinov zdravljenja obolelih ven. Vedeti pa moramo, da je zdravljenje dosmrtno.

- Najbolj razširjena je kompresija, ko vene stiskamo tudi z zunanje strani. Uporabljamo elastične povoje ali elastične nogavice, višino nogavic (do kolen, do dimelj ali hlačne nogavice) ter stopnjo kompresije mora določiti zdravnik, saj je pri bolnikih, ki imajo bolne tudi arterije na nogah, stiskanje prilagojeno ali celo prepovedano.

Ob tem sta zdravnici opozorili, da medicinske nogavice niso oblačilo, pač pa zdravilo, zato jih kupujmo le v specializiranih trgovinah. Usposobljeni prodajalci nam svetujejo, kako jih uporabljamo, izmero nogavic pa opravimo le takrat, ko noga ni zatečena. Po določenem času tako povoji kot nogavice izgubijo elastičnost, zato jih moramo zamenjati (na 3, najpogosteje pa na 6 ali 9 mesecev, odvisno od izdelka). Čeprav marsikdo tega ne ve, je treba tudi po kirurški odstranitvi krčne žile noge povijati, da se ne pojavijo nove.

- Zdravila preprečujejo vnetne procese na venski steni, povečujejo tonus ven in odpornost kapilar ter zmanjšujejo nastajanje oteklin. Tablete ne povzročajo alergij, uživajo jih lahko tudi diabetiki ali srčni bolniki.

- Ko se krčne žile že pojavijo, jih lahko zdravnik zapre s posebnim postopkom (s sklerozacijo) ali odstrani z različnimi postopki (s kirurško odstranitvijo, lasersko operacijo …).

Pri kronični venski bolezni pa velja opozoriti še na finančni vidik zdravljenja. Vse pripomočke (zdravila, kompresijske povoje ali nogavice, posebne obloge s cinkom, ki zdravijo vnetje, ipd. ) namreč plača bolnik iz svojega žepa. Zdravniki družinske medicine, ki se najpogosteje srečujejo z vensko boleznijo, in specialisti že dolgo opozarjajo, da bi morali bolniki s kronično vensko boleznijo dobiti te pripomočke na recept oziroma na naročilnico – enako kot velja za plenice pri inkontinenčnih bolnikih.

Okvir: Kako ohranimo zdrave noge

- K zdravniku se odpravimo, če imamo ponoči pogosto krče v mečih, zatekle noge, če so noge nemirne, težke, utrujene.

- Kot nogam škodujejo previsoke pete, jim ne prija niti čisto nizka obutev (balerinke, nizke sandale). Najprimernejši so čevlji s peto, visoko od dva do pet centimetrov.

- Pri dolgotrajnem sedenju večkrat vstanimo in se dvignimo na prste, premikajmo stopala. Stopala med sedenjem položimo nekoliko višje (na pručko), čim manjkrat sedimo s prekrižanimi nogami.

- Veliko se gibajmo (vsak dan hodimo vsaj pol ure), tudi po stopnicah.

Zdravniki svarijo pred uporabo domačih zvarkov pri težavah z venami, saj moramo vedeti, da krčnih žil ne bomo odpravili z nobenim mazilom. Nekatere simptome venskega popuščanja pa lahko ublažimo, recimo s prhanjem s hladno vodo (nikoli s toplo, izogibajmo se tudi knajpanju) in z uporabo skrbno pripravljenih izdelkov, ki vsebujejo divji kostanj. Bolniki imajo dobre izkušnje z jemanjem zdravil rastlinskega izvora, kot so tablete venaforce, ki zmanjšujejo zatekanje in blažijo občutek teže in napetosti v nogah, bolečine ter srbenje.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media