Stopala si zaslužijo razvajanje

Dobro počutje | jun. '15

Leta obremenitev, bolezni, slaba prekrvljenost, slabo urejeni nohti in neudobni čevlji – vse to pusti davek na naših stopalih. Če ne prej, je zdaj čas, da naša stopala tudi malce razvajamo. Redno jih moramo pregledovati in negovati ali pa pustiti, da skrb zanje prevzame kdo drug.

Čeprav z leti koža stopal postane tanjša, občutljivejša in bolj nagnjena k okužbam, žuljem, otiščancem in kurjim očesom, to še ni razlog, da bi se z bolečinami in težavami kar sprijaznili. To pomeni le, da bomo morali stopala malo bolj razvajati, kot smo jih do zdaj.

Če za redno in skrbno nego stopal in striženje nohtov ne moremo več dobro skrbeti sami (zaradi slabše gibljivosti, slabšega vida), se še hitreje pojavijo težave. Takrat nam ne sme biti nerodno prositi za pomoč koga drugega ali si privoščiti pedikerja. Nekaj nasvetov:

- Noge si moramo vsak dan umiti. Če ostane na površju umazanija, jih lahko razdraži in povzroči okužbo. Po umivanju jih moramo dobro osušiti, še posebno med prsti. Nato jih namažemo z vlažilno kremo za noge.

- Po umivanju, lahko tudi kopeli, nežno odstranimo trdo kožo (na primer z gobico). To počnimo čim rednejše.

- Pazljivo, čim bolj gladko, ravno in ne pregloboko postrizimo nohte.

- Preverimo, da na stopalih ni ranic, ki bi se lahko vnele.

- Preverimo, da na nohtih ni znakov glivičnih ali drugih okužb.

- Pogosto menjajmo nogavice.

- Na javnih površinah, kot je bazen, uporabljajmo pralne natikače, da se izognemo okužbam.

- Ne prenašajmo morebitnih bolečin, ampak obiščimo zdravnika.

K dobri negi prispeva, če so noge bolje prekrvljene. Privoščimo jim malce masaže in kakšno prijetno kopel. Prijetna masaža je tudi bosa hoja po travi.

V pravih čevljih

Z izbiro udobnih, zračnih in nogi prijaznih čevljev si lahko prihranimo marsikatero neprijetnost. Pri izbiri upoštevajmo, da noga s starostjo zraste in da je lahko popoldne nekoliko večja kot zjutraj. Ker je ena noga večja od druge, čevlje raje pomerimo s to nogo oziroma vedno pomerimo in preizkusimo oba.

Bodimo pozorni, da ima v čevlju palec dovolj prostora, in nikoli ne kupujmo že v osnovi pretesnih čevljev v upanju, da se bodo raztegnili. Naj bodo iz mehkega, malce raztegljivega materiala. V usnjenih bo koža manj razdražena. Poskrbimo tudi, da so znotraj čisti in suhi. Čevlji z nizko peto so stopalom (in hrbtenici) prijaznejši in varnejši od tistih z visokimi petami.

Neželeni sopotniki

Atletsko stopalo je najpogostejša glivična okužba, ki prizadene predvsem kožo med prsti na nogah. Ne dobijo ga le športniki zaradi potenja v športnih copatah. Glivične in bakterijske okužbe pogosto nastanejo zato, ker naša stopala preživijo veliko časa v toplih, temnih in vlažnih pogojih naših čevljev. Zaradi tega lahko koža postane suha, rdeča, vneta, srbi in se lušči. Če se okužba razširi na noht, ta postane rumenkasto bel, dvigne se od podlage in zadebeli.

Napredovala okužba je precej trdovratna in z njo ne bomo mogli opraviti sami. Zato se moramo ob znakih okužbe čim prej začeti zdraviti z antimikotiki po navodilih zdravnika ali farmacevta. Da bi se jim izognili, morajo biti noge (še posebno med prsti) vedno čiste in suhe. Poleti se stopala še bolj potijo, a tudi naša obutev je takrat lahko bolj odprta in zračna.

Kurja očesa in otiščanci nastanejo zaradi drgnjenja in pritiska. Najbolje, če otrdelo kožo nežno in čim bolj sproti odstranjujemo z gladilnim kamnom oziroma gobico. Pogosto pa – še posebno sladkorni bolniki ali če imamo slabo prekrvljena stopala – s tovrstnimi težavami težko opravimo sami. Koža je namreč pri njih posebej suha in vse ranice se težje celijo. Pripravki, ki so na voljo, lahko vsebujejo kisline, ki poškodujejo tudi kožo. O njihovi primernosti se zato pred uporabo raje posvetujte s strokovnjakom.

Bradavice so kožne tvorbe, ki jih povzročijo virusi, in so kužne. Lahko so boleče. Zdravnik jih lahko odstrani na različne načine: z nanosom zdravil, zamrznitvijo, z laserjem ali radiofrekvenco, redkeje pa tudi kirurško.

Vraščeni nohti nastanejo, kadar se del nohta ukrivi nazaj in predre kožo, najpogosteje na palcu. Do tega lahko pride zaradi poškodbe, dolgotrajnega pritiska na noht (tesni čevlji) ali pa nohte ukrivijo glivična obolenja. Okolica vraščenega nohta zateče in močno boli, vname se in lahko tudi zagnoji. Sprva si lahko poskusimo pomagati s kopelmi, krtačenjem prstov in z obkladki. Pedikerji uporabljajo tudi kovinske sponke, s katerimi noht dvignejo od podlage. Včasih je treba ob okužbi noht ali njegov del kirurško odstraniti.

U. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media