Novice od vsepovsod

jun. '15

Konferenca Alzheimer Europe v Ljubljani

Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčica je letos gostiteljica in soorganizatorka jubilejne 25. konference Alzheimer Europe, ki bo od 2. do 4. septembra v slovenski prestolnici. V Ljubljano bo prišlo več kot petsto strokovnjakov iz Evrope pa tudi z Japonskega, Kitajskega, iz ZDA, Avstralije, Kanade itd. Glavna tema konference je Demenca: prenos strategij in raziskav v prakso.

Ne pozabimo, da v Sloveniji trenutno živi že okoli 32 tisoč bolnikov z demenco, v svetu pa približno 44 milijonov. Njihovo število se bo pri nas v naslednjih dvajsetih letih povečalo na približno 65 tisoč, v svetu pa na okoli 90 milijonov.

Vzrok je v staranju prebivalstva, čeprav je znano, da vedno pogosteje zbolevajo tudi ljudje, mlajši od 60 let. Naj omenimo še, da zdravila proti demenci ni. Pomagajo samo tista na prvi razvojni stopnji bolezni, a jih mora predpisati zdravnik specialist: nevrolog ali psihiater. V Ljubljani pa je čakalna doba pri specialistu več kot pol leta.

Pri Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija si zato že dolgo prizadevajo, da bi naša država sprejela nacionalni načrt za demenco, ki ga ima že 20 evropskih držav. Ta načrt namreč tudi v praksi uredi vse: od zgodnje diagnostike, zdravljenja, rehabilitacije, domače in domske oskrbe, pomoči na domu do povečanja števila kadrov na področju demence in paliative.

Pri združenju Spominčica – Alzheimer Slovenija upajo, da bo ta načrt sprejet do te pomembne konference. Želijo si tudi, da bodo končno dobili toliko sredstev, da bodo lahko nemoteno delovali in organizirali tudi varovanje na domu, ki ga svojci oseb z demenco najbolj pogrešajo in potrebujejo. (N. Ž.)

Kakovostno staranje v domačem okolju

V Ljubljani do aprila prihodnje leto poteka projekt Aktivno in kvalitetno staranje v domačem okolju, A-Qu-A, ki ga vodi Zavod za oskrbo na domu Ljubljana (ZOD). Starejšim Ljubljančanom, ki živijo na svojih domovih, bodo eno leto brezplačno ponujali storitve fizioterapije, delovne terapije, zdravstvene nege in logopedije, svetovali jim bodo o zdravi prehrani, ohranjanju telesne kondicije in drugih temah. Vse te dejavnosti naj bi pripomogle k spremembi prakse pri oskrbi na domu in oblikovanju sistemskih rešitev.

Partnerji pri projektu so Inštitut za kineziologijo (merili bodo psihofizične zmogljivosti sodelujočih ter zanje oblikovali individualne programe gibalne vadbe), Zdravstvena fakulteta v Ljubljani (študentje bodo opravljali študijsko prakso zdravstvene nege, delovne terapije in fizioterapije), Fakulteta za dizajn (študentje bodo svetovali starejšim, kako naj uredijo stanovanje po svojih potrebah), Mestna občina Ljubljana in Fakulteta za zdravstvene vede Univerze Oslo, saj projekt spada v okvir Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014.

Pri projektu lahko sodelujejo uporabniki storitev ZOD, člani Mestne zveze upokojencev, ki je tudi eden izmed partnerjev pri projektu, in drugi Ljubljančani, če so starejši od 65 let, osebe s statusom invalida in kronično bolni.

Če bi želeli sodelovati tudi vi, pokličite na tel. št. centrale Zavoda na oskrbo na domu: 01 23 96 500 ali na tel. št.: 01 23 96 503, informacije na www.a-qu-a.si.

Praznik češenj

Tudi letos bo Praznik češenj v Goriška brda privabil številne obiskovalce iz Slovenije ter sosednjih držav. In to kar ob dveh koncih tedna.

Številni briški vinarji bodo že 6. junija obiskovalce popeljali med vinske sode in delili nasvete o umetnosti kletarjenja. V nedeljo, 7. junija, bodo navdušeni kolesarji prikolesarili iz Ljubljane v Brda, pohodniki pa se bodo podali od češnje do češnje in »osvajali« briške griče. Na stojnicah bodo domačini ponujali dobrote iz kuhinj in kleti ter seveda sladke rdeče češnje. V soboto, 13. junija, ne zamudite prave briške poroke, na kateri se bosta »noviča in novič« vzela po starih briških šegah in navadah, značilnih za briške poroke med leti od 1920 do 1930. V nedeljo, 14. junija, pa se bo Praznik češenj zaključil s tradicionalno povorko kmečkih vozov.

Junij v Ljubljani

Na ljubljanskem Kongresnem trgu bo v naslednjih mesecih zelo živahno. Od 12. do 21. junija se bodo na festivalu Junij v Ljubljani zvrstili kakovostni brezplačni glasbeni, gledališki in plesni dogodki. Za slovesen uvod bo poskrbel Big Band RTV Slovenija z nekaterimi najboljšimi džezovskimi solisti. Novost letošnjega festivala so tematski dnevi: lutkovni dan (14. 6.), cirkuški ponedeljek (15. 6.), baletni dan (17. 6.), dan sodobne urbane glasbe (19. 6.).

Odličen makedonski kitarist Vlatko Stefanovski bo 20. junija zaigral skupaj z Big Bandom Orkestra Slovenske vojske, na praznik glasbe (21. 6.) pa se bo Ljubljana priključila več kot 340 mestom po svetu, ki bodo slavila glasbo.

Spet beremo na prostem!

Knjižnica pod krošnjami tudi letos obiskovalcem ponuja na prostem branje knjig, stripov, revij in časopisov v različnih jezikih, in to brezplačno.

V Ljubljani so že standardne bralne lokacije: park Tivoli (četrtek in petek popoldne, sobota in nedelja od 10. do 20 ure); Trnovska plaža (četrtek in petek popoldne, sobota od 10. do 20. ure); Ljubljanski grad (petek, sobota in nedelja od 10. do 20 ure); park Zvezda (petek in sobota od 10. do 20 ure ); brati bo mogoče tudi v Družinskem centru Mala ulica in v kulturnem centru na Tobačni ulici. V Vodnikovi domačiji v Šiški je knjižnica odprta ob torkih in četrtkih med 10. in 13. ter 16. in 18. uro, ob sredah in petkih pa med 10. in 13. uro. Ob torkih dopoldne še posebej vabijo »sivolase knjigoljubce« na Glasna branja, kjer skupaj z avtorji klepetajo o prebranem; v sredo popoldne pa starejši meščani obujajo spomine na življenje v Ljubljani v preteklosti (Moje ulice).

Pod krošnjami bodo brali tudi v Polhovem Gradcu (do 6. septembra), Ribnici (od 4. junija do 29. avgusta), Kranju (do 20. septembra), na Mali planini (od 8. do 14. junija), v Novi Gorici (od 15. do 24. junija), na Polšniku (od 18. do 25. julija), v Kanalu ob Soči (od 21. julija do 3. avgusta), ob koncu poletja pa še v Šentvidu ob Glini, Izoli in Zagorju ob Savi.

Poletna muzejska noč

V soboto, 20. junija, od 18. ure do polnoči bodo muzeji, galerije in druga razstavišča spet brezplačno odprli vrata obiskovalcem in jim pripravili pester spored prireditev – od vodstev, delavnic, predstavitev, projekcij, pohodov do odprtij razstav, glasbenega programa, demonstracij in degustacij. Sodelovalo bo blizu 70 institucij v 51 krajih po vsej Sloveniji. Program je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si.

Odkritja zlate dobe islamske civilizacije

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je še do 2. julija odprta razstava 1001 izum – odkritja zlate dobe islamske civilizacije. Dosežki in izumi učenjakov različnih veroizpovedi in kultur, nastali v času od 7. od 16. stoletja, so odločilno vplivali na razvoj znanosti, tehnologije in kulture. Ali veste, kdo je ustanovil prvo univerzo na svetu? Ste vedeli, da so kemiki iz muslimanskega sveta že v 8. stoletju pridobivali gorivo kerozin z destiliranjem surove nafte, zdravniki pa so operirali sivo mreno ali dali zlomljeno nogo v mavčno obvezo? Ali veste, kdaj in kako so začeli uporabljati zobno ščetko, očala, nalivno pero ali šah? Ali pa kako pomembno so muslimanke prispevale na področju matematike, astronomije, medicine ter zdravstvene nege? Vse to in še marsikaj zanimivega boste izvedeli na razstavi, ki je odprta vse dni v tednu od 9. do 20. ure.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media