Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jul. '15

OBJEKTIVNA ODGOVORNOST ZDRAVNIKOV

Bralca zanima, v katerih primerih govorimo o objektivni odgovornosti vodilnih zdravstvenih delavcev. Zanima ga tudi, kakšno odgovornost predstavlja za zdravnike Kodeks medicinske deontologije.

Objektivne odgovornosti vodilnih zdravstvenih delavcev ne smemo zamenjevati z objektivno odškodninsko odgovornostjo, ki je v obligacijskem pravu uveljavljena v nekaterih posebnih okoliščinah (opravljanje nevarne dejavnosti, odgovornost staršev za ravnanje otrok, odgovornost države zaradi terorističnih dejanj). Prav tako je ne smemo zamenjevati s subjektivno odškodninsko odgovornostjo, za katero se zahteva posameznikova krivda (naklep ali malomarnost), ampak gre za odgovornost posameznika, ki izhaja iz njegovega posebej izpostavljenega položaja v neki ustanovi, organizaciji, instituciji ali podjetju. 

Objektivna odgovornost je v tem smislu bolj etične, politične oziroma poslovne narave in pomeni, da mora posameznik odstopiti s svojega položaja, če se izkaže, da je v ustanovi, katero vodi, prišlo do resnih nepravilnosti. Odstopiti mora zato, ker ni poskrbel, da bi stvari v tej ustanovi potekale tako, kot morajo, oziroma ker s svojim znanjem, pooblastili in avtoriteto ni preprečil nastanka nepravilnosti.

Tipičen primer objektivne odgovornosti je odgovornost vodilnih zdravstvenih delavcev (npr. strokovnega direktorja KC ali pa predstojnika nevrološke klinike) v primeru Radan, ker niso uspeli preprečiti, da se v ustanovi, konkretno na nevrološki kliniki, ne bi dogajale nepravilnosti, ki so pripeljale do smrti bolnikov. Gre torej za odgovornost posebej izpostavljenih posameznikov z vodilnimi položaji, ki izvira prav iz teh izpostavljenih položajev.

Kodeks medicinske deontologije Slovenije pa je obvezen za vse zdravnike v Sloveniji. Zdravniki so se dolžni po njem ravnati pri opravljanju vsakodnevnih delovnih in splošnozdravniških dolžnosti. Tudi Mednarodna humanitarna načela so obvezna za zdravnika pri njegovem poklicnem delu v preventivi, kurativi in rehabilitaciji. Bi pa poudaril, da gre za moralni kodeks, ki v primeru zdravnikovega nespoštovanja ne predvideva resnejših pravnih sankcij, ampak več ali manj le sankcije stanovske narave. Proti zdravnikom, ki kršijo kodeks, je dolžna ukrepati le Zdravniška zbornica Slovenije. Tak sistem vsekakor ni optimalen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media