Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini 

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jul. '15

DOKAZOVANJE POKOJNINSKE DOBE S PRIČAMI

Bralca A. L. s Primorskega zanima, ali še lahko uveljavlja pokojninsko dobo s pričami. Šele zdaj je dobil naslove prič, ki bi lahko potrdile njegovo zaposlitev, ki ni bila upoštevana pri upokojitvi. Navedeno zaposlitev ob upokojitvi sploh ni uveljavljal, saj ni bila vpisana v delovno knjižico niti niso obstajala nobena dokazila.

Bralec še vedno lahko uveljavlja pokojninsko dobo tudi le s pričami, če ne razpolaga z delnimi listinskimi dokazi. Postopek za ugotovitev zaposlitve se začne na pisno zahtevo bralca, v kateri poleg podatkov o sporni zaposlitvi navede še naslove vsaj dveh prič, ki bi lahko potrdili njegovo zaposlitev. Pomembno je, da bralec predlaga takšni priči, ki jima je na podlagi lastnega védenja in opažanja znana njegova zaposlitev z vsemi elementi delovnega razmerja, kot so delovni čas, plačilo za opravljeno delo, vnaprej določene delovne naloge, odgovornost za opravljeno delo, nadrejenost, pravica do dopusta … Pričama morajo biti elementi delovnega razmerja neposredno znani, zato naj bi bili zaposleni pri omenjenem delodajalcu v času, ki ga uveljavlja bralec. Če pa bralec ne more predlagati takšnih prič, naj predlaga priče, ki bodo lahko na podlagi lastnih zaznav in sklepanj verodostojno potrdile njegovo zatrjevano zaposlitev.

OPRAVLJANJE KMETIJSKE DEJAVNOSTI IN UPOKOJITEV

Bralka M. J. z Dolenjskega se je leta 2005 zavarovala iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti, pred tem pa je bila v delovnem razmerju. Zanima jo, kdaj bo izpolnila pogoje za starostno pokojnino. Od veljavnosti novega zakona je namreč zavarovana za ožji obseg pravic, zato jo tudi zanima, ali je smiselno, da bi si plačala prispevke za nazaj, da bi imela ves čas zavarovanje za širši obseg pravic.

Prejšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je omogočal izbiro med zavarovanjem za širši oziroma za ožji obseg pravic. 1. 1. 2013 je bil sprejet nov zakon, ki določa zavarovanje le za širši obseg pravic razen določenih kategorij kmetov, ki so bili že pred sprejetjem zakona prostovoljno vključeni v obvezno zavarovanje. Ti lahko še naprej plačujejo prispevke za zavarovanje, ki jim zagotavlja le ožji obseg pravic. Bralka je bila od leta 2005 naprej prostovoljno vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot oseba, ki opravlja kmetijsko dejavnost, kmečko gospodarstvo na zavarovanega člana pa ni dosegalo cenzusa za vstop v obvezno zavarovanje, tako da si je izbrala osnovo, ki ji je zagotavljala zavarovanje za širši obseg pravic. Glede na to je bila po sprejetju novele zakona maja 2013 obveščena, da lahko še naprej ostane vključena v obvezno zavarovanje pod enakimi pogoji tudi po uveljavitvi zakona po 1. 1. 2013 ali pa se do 30. 9. 2013 opredeli za zavarovanje, ki bi ji tudi za naprej, to je od 1. 1. 2013 naprej, zagotavljalo zavarovanje za širši obseg pravic. Iz njenih navedb je mogoče zaključiti, da se do navedenega roka ni odločila za spremembo obsega zavarovanja, zato se ji obdobje prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po 1. 1. 2013 upošteva kot obdobje zavarovanja za ožji obseg pravic. Bralka se lahko kadar koli odloči za prehod na zavarovanje za širši obseg pravic, vendar datumsko le za naprej, a prehod nazaj na ožji obseg zavarovanja potem ni več mogoč.

Ker so bili po prejšnjem zakonu zavarovanci lahko zavarovani za ožji obseg, v času veljavnega zakona pa tudi še določene kategorije zavarovancev, zato zakon v prehodni določbi določa pravice zavarovancem, ki so bili pretežni del zavarovalne dobe zavarovani za ožji obseg pravic. Ti zavarovanci, pri katerih se pretežnost zavarovanja ugotavlja na dan zavarovanega primera, nimajo odmere pokojnine od najnižje pokojninske osnove, zagotovljena pa jim je pokojnina najmanj v višini 26 odstotkov najnižje pokojninske osnove. Poleg tega nimajo pravice do delne pokojnine, letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo, razen če gre za slepo osebo ali negibnega zavarovanca. Prav tako nimajo pravic na podlagi ugotovljene II. ali III. kategorije invalidnosti, razen invalidske pokojnine.

Glede na to, da ima bralka do konca leta 2012 že 34 let 7 mesecev 25 dni zavarovanja za širši obseg pravic, ima že izpolnjen pogoj pretežnega zavarovanja za širši obseg pravic, četudi bo vse do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino ostala v zavarovanju za ožji obseg pravic. Bralka bo namreč pogoje za starostno pokojnino izpolnila 5. maja 2018 z dopolnitvijo 40 let pokojninske dobe brez dokupa, saj se obdobje opravljanja kmetijske dejavnosti šteje kot pokojninska doba brez dokupa.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 20. avgusta, med 15.30 in 17.30 na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media