Bodite radovedni

jul. '15

Kar naprej poslušamo, kako se kot družba staramo, da je vse več upokojencev, na drugi strani pa so manjše generacije mladih, kot so bile včasih. Kot da je to nekaj slabega. Pa ni. To pomeni, da se je kakovost življenja dvignila, da živimo bolje, kot so živeli ljudje pred nami, in da lahko pričakujemo, da se nam bo življenjska doba še podaljšala. Dolgoživa družba je izziv. Spremembe omogočajo tudi razvoj, če jih bomo znali izkoristiti. Mlajšim upokojencem, ki so še polni elana, bi morali omogočiti, da so še naprej dejavni, predvsem pa bi morali na različne načine izkoristiti njihovo znanje in izkušnje. Švicarji, na primer, so v strategiji dolgoročne družbe napisali, da starejši podražijo zdravstvo le za 15 odstotkov, bolj kot to je drago dolgo in počasno umiranje, zato bodo vse sile usmerili v aktiviranje starejših. Telesna, psihična in sploh vsakršna dejavnost človeka krepi, tako pa tudi lažje kljubuje težavam in slabim dnevom. 

Po drugi strani pa staranje družbe pomeni potrebo po novih delovnih mestih na področju skrbi za starejše, kjer lahko najdejo zaposlitev mlajši. Najpomembnejše pa je, da si mladi in stari pomagajo med seboj. »Družba lahko preživi le, če so ljudje solidarni,« pravi dr. Mateja Kožuh Novak, ki je v osmih letih vodenja Zdusa dodobra spoznala življenje slovenskih upokojencev.

Starost je bolj kot odraz let, gub in upognjenega telesa pokazatelj stanja našega duha. Če živimo dejavno, poživimo telo in duha, spoznamo nove ljudi, odprejo se nam novi svetovi. Potrebujemo le malo poguma. Nekdo je zapisal, da dokler si radoveden, se lahko upiraš starosti.

Z novo energijo nas lahko napolni tudi poletje. Če ni prevroče, je lahko prav prijetno. Tudi sonce je koristno za naše telo, za odpornost in za močnejše kosti, če seveda ne pretiravamo in se pretirano izpostavljamo soncu sredi dneva, ko je najmočnejše. Takrat je najbolje, da smo v senci in da poskrbimo za zaščito. Družbo vam lahko dela tudi poletna številka Vzajemnosti, polna namigov in nasvetov, da bo poletje še prijetnejše. Med drugim lahko v njej najdete tudi namig za obisk katere izmed energijskih točk v Sloveniji.

Naj vam poletje prinese novo energijo in optimizem.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media