Trbovlje

Dobro je vedeti | sep. '15

IZPOSTAVE ZPIZ:

Tjaša Casagrande

Poleg vlog s področja pokojninskega, invalidskega in mednarodnega zavarovanja, ki se nanašajo na tri zasavske občine, enajst delavk Zpizove trboveljske izpostave rešuje tudi zadeve, ki so v pristojnosti Območne enote Celje, kamor ta organizacijska enota spada. »Vodimo postopke za priznanje pravice do vseh vrst pokojnin, vse pravice iz invalidskega zavarovanja, pravice do dodatka za pomoč in postrežbo, pravice do invalidnine za telesno okvaro, informativne izračune pogojev za upokojitev in za višino pokojnine. Razen tega izdajamo potrdila o zavarovanju v Republiki Sloveniji, izračunavamo pa tudi (po 140. členu ZPIZ-2) pričakovano višino predčasne ali starostne pokojnine za zavarovance, ki v koledarskem letu dopolnijo 58 let,« nam je najprej pojasnila vodja te izpostave Tjaša Casagrande. 

Zadnja tri leta je delo na njihovi izpostavi znatno olajšano, saj so se leta 2012 preselili v nove in večje poslovne prostore, ki so prilagojeni tudi invalidom. Na izpostavi, kjer štiri referentke vodijo postopke za priznavanje pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, štiri pa iz mednarodnega zavarovanja, se oglasi veliko strank, ki jih ne zanima le njihova zadeva, ampak želijo dobiti tudi splošne informacije s celotnega področja delovanja zavoda. Mnogi povprašujejo o nakazovanju pokojnin (odtegljajih, smrti – zadnji pokojnini, spremembah naslovov in menjavi bank) ali želijo dobiti potrdila o zavarovanju v naši državi.

»Zavarovancem poskušamo pomagati, kot se le da, zato dobro sodelujemo tudi z drugimi institucijami (ZZZS, ZRSZ, upravnimi enotami, centri za socialno delo itd.). Ker je naše območje manjše, je to sodelovanje bistveno lažje, saj se med seboj poznamo. Pri invalidskih postopkih pa se dogovarjamo tudi s podjetji. Na naši izpostavi se je lani povprečno mesečno zglasilo 639 strank, prav tako pa smo v povprečju posredovali 1319 telefonskih informacij na mesec. Po sprejemu odločbe ustavnega sodišča o vštetju dela plače, namenjene za notranji odkup, v pokojninsko osnovo se je število strank še povečalo; zahtevo za revizijo podatkov o plačah za obdobje, v katerem so bile plačane delnice za notranji odkup, in ponovno odmero pokojnine je vložilo 684 upokojencev,« nam je pojasnila 52-letna univerzitetna diplomirana pravnica Tjaša Casagrande, ki se je na Zpizu zaposlila pred 21 leti, 19 let pa je vodja njegove trboveljske izpostave.

Poslovni prostori Izpostave Trbovlje na Gimnazijski cesti 21

Čeprav število zahtevkov nenehno narašča, jih je s področja invalidskega zavarovanja vedno manj, saj brezposelni delovni invalidi, ki uživajo nadomestilo po ZPIZ-92, ne vlagajo ponovnih vlog za oceno pred invalidsko komisijo. Vsaka sprememba v zdravstvenem stanju bi jim namreč po mnenju naše sogovornice prinesla novo odmero nadomestila po novem zakonu, ki pa bi bila nižja. V letu 2014 so rešili 13.156 zahtevkov. Povprečni čas njihovega reševanja na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja je bil v celotni Območni enoti Celje 54 dni, v roku pa je bilo rešenih 87,6 odstotka. Nekoliko daljši so časi reševanja zahtevkov iz mednarodnega zavarovanja.

Izpostava Trbovlje je sestavni del Območne enote Celje in okvirno pokriva tri zasavske občine: Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Na tem območju živi 13.481 zavarovancev in 13.161 upokojencev.

Uradne ure za poslovanje s strankami so v poslovnih prostorih na Gimnazijski cesti 21 v Trbovljah v ponedeljek in torek od 8. do 12. in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. in od 13. do 17. ure ter v petek od 8. do 13. ure.

Boris Dolničar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media