Moteča rdečica na obrazu

Dobro počutje | sep. '15

Rozaceja

Rdečica ali rozaceja, ki prizadene kožo na obrazu, je predvsem težava žensk v zrelih letih. Spremembe na koži obraza se lahko pojavijo šele v menopavzi ali že pred 30. letom starosti. Moški imajo te težave sicer redkeje, vendar se pri njih bolezen pojavlja v hujši obliki. Bolezen ni nevarna niti ne povzroča hujšega srbenja, je pa kronična in zelo estetsko moteča.

Nekateri povezujejo pojav rozaceje s prebavnimi težavami in okužbo z želodčno bakterijo Helicobacter. Ob trdovratnih kožnih težavah je zato smiselno opraviti pregled pri gastroenterologu. Rozacejo lahko povzročijo tudi hormonske kortikosteroidne kreme, s katerimi si dalj časa mažemo obraz zaradi drugih težav.

Nastane predvsem pri psihično občutljivejših osebah, ki so nagnjene k zardevanju, in pri osebah s svetlejšo poltjo. Neredko je prizadetih več oseb v družini (npr. mama in hči).

Prvi znaki. Ob višjih temperaturah ali psihičnem stresu oseba zardi v obraz, lahko se pojavijo rdeče lise tudi po vratu in prsnem košu. V tej fazi pordelost obraza ni trajna in običajno izzveni najkasneje v nekaj urah. Sčasoma postanejo žilice na obrazu trajno razširjene. Pridruži se vnetje, pojavijo se drobne rožnato rdeče bunčice in gnojni mozoljčki, v hujših oblikah tudi boleči modrikasti vozliči. Oči so lahko pordele in otekle. Zaradi videza bolnike neredko po nedolžnem obtožujejo alkoholizma.

Pri težjih primerih se namnožijo vezivno tkivo ter lojnice v koži in nastanejo gomoljaste strukture, t. i. fime. Najbolj znan je gomoljast nos oz. t. i. rinofima. Pogostejši je pri starejših moških.

Bolniki naj se izogibajo vsem dejavnikom, ki širijo žile. Odsvetujemo jim uživanje alkohola, vročih pijač in juh ter močno začinjene hrane pa tudi obiskovanje savn in zadrževanje v bazenih z vročo vodo. Ob zadrževanju na prostem je treba kožo ustrezno zaščititi pred sončnimi žarki s klobuki in zaščitnimi kremami, pred mrazom in vetrom pa s šali, rutami in kapami.

Obraz naj bolniki umivajo z mlačno ali hladno vodo. Odsvetovano je drgnjenje z različnimi gobicami in brisačami, kožo samo rahlo osušimo. Uporabljamo le blaga čistilna sredstva, nikakor pa pilingov. Osebno svetujem pacientom uporabo negovalne kozmetike, ki je namenjena občutljivi koži, nagnjeni k rdečici, in je na voljo v lekarnah. V lekarnah so na voljo prekrivne kreme, ki vsebujejo zelene pigmente, ki rdečico nevtralizirajo. Zelena in rdeča barva v kombinaciji namreč povzročata rjavkasto barvo.

Potrebna je tudi previdnost pri uporabi različnih naravnih pripravkov in krem, saj lahko vsebujejo dražeče snovi. Izogibati se je treba kozmetiki, ki vsebuje alkohol, aceton ali mentol.

Nikakor ne uporabljamo hormonskih kortikosteroidnih krem, ki mogoče za kratek čas zmanjšajo vnetje, dolgoročno pa kožne težave poslabšajo in vzdržujejo. Vnetje pomirimo z antibiotičnimi kremami in azealično kislino v kremi, ki jih predpiše zdravnik.

Potrpežljivost pri zdravljenju

Trajno razširjenih drobnih žilic kapilar nikakor ni mogoče odstraniti s kremami in mazili, lahko jih napravijo le začasno manj vidne. Razširjene žilice lahko odstranimo z nekaterimi vrstami laserjev. Laserske posege lahko opravlja le zdravnik, saj nestrokovno opravljeni posegi puščajo trajne neželene posledice, npr. brazgotinjenje. Potrebna je potrpežljivost pri zdravljenju, saj se izboljšanje običajno pokaže šele po 4 do 8 tednih.

Pri trdovratnih primerih bolnik prejme sistemske antibiotike v tabletah za nekaj tednov.

Gomoljast nos poskusimo najprej zdraviti z uživanjem retinoidov (derivatov vitamina A) več mesecev, če to ni uspešno, je mogoče zdravljenje pri plastičnem kirurgu.

 Previdnost pri uporabi krem

Rozaceji je navidezno lahko podoben tudi perioralni dermatitis, ki nastane zaradi dolgotrajne uporabe mastnih nočnih in vlažilnih krem ali inhalacije zdravil ob astmi in kroničnem bronhitisu, ki vsebujejo kortikosteroide. Koža na bradi in okoli ust postane pordela in pokrita z drobnimi bunčicami in gnojnimi mozoljčki. Izpuščaj močno poslabšajo sončni žarki. Koža lahko tudi peče. Včasih se izpuščaj sočasno pojavi tudi okoli oči.

Perioralni dermatitis

V tem primeru je treba opustiti vso kozmetiko, vključno s čistilnimi sredstvi. Obraz umivamo le s toplo vodo. Če koža močno peče, si pomagamo z obkladki s fiziološko raztopino.

Po inhalaciji kortikosteroidov za zdravljenje astme ali kroničnega bronhitisa kožo rahlo umijemo z olivnim ali mandljevim oljem. Izpuščaj pomirimo z antibiotičnimi kremami, ki jih predpiše zdravnik. Pri trdovratnih primerih predpišemo sistemske antibiotike za 4 do 6 tednov.

Da se kožne težave ne ponovijo, odsvetujemo uporabo zelo mastnih vlažilnih in nočnih krem, še posebej v kombinaciji s pudri. Nega naj bo čim nevtralnejša.

Glivice, ne suha koža

V zrelih letih se rozaceji neredko pridruži tudi seborojični dermatitis. Kaže se s pordelo kožo in luščenjem lasišča s prhljajem, pordelo kožo z luščenjem med obrvmi, po licih, prsnem košu in za uhlji. Razvije se kot posledica mastne kože in prekomernega razrasta glivice kvasovke, ki je sicer na teh delih sestavni del kožne mikroflore. Zaradi luščenja so bolniki neredko prepričani, da gre za suho kožo, in poskušajo zdraviti težave z mastnimi negovalnimi kremami, kar pa vnetje še poslabša.

Nekaj dni se mažemo z antimikotičnimi kremami, zadnja leta so na voljo v lekarnah tudi že brez recepta. Za zdravljenje prhljaja uporabljamo ustrezne šampone, npr. s cinkovim piritionom ali antimikotiki.

Ker so si nekatere kožne bolezni na obrazu lahko navidezno podobne, svetujemo obisk dermatologa, ki bo postavil natančno diagnozo in predpisal najučinkovitejše zdravljenje za vsak primer posebej. Ljudje smo namreč različni, zato se tudi načini zdravljenja bolezni lahko nekoliko razlikujejo pri posameznikih.

Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media