Jesenske setve v vrtu

Prosti čas | sep. '15

Septembra sejemo in pobiramo številne vrtnine. Najbolj znane so špinača, zimska solata in motovilec. Ne pozabimo tudi na setev blitve, rukole in redkvice. Še vedno je čas tudi za zeleno gnojenje.

Če špinačo sejemo do sredine septembra, jo režemo še v tem letu. Špinača, ki jo bomo sejali kasneje v septembru in oktobru, prezimi in jo režemo spomladi. Običajno jo sejemo na gredice, kjer smo gojili solato, paradižnik, kumarice, papriko, jajčevce, feferone, bučke, lubenice in melone.

Prezimne sorte solate sejemo do konca septembra, včasih je uspešna še poznejša setev. Setev krhkolistnih sort opravimo v več terminih, in sicer v začetku septembra in začetku oktobra. Mehkolistne sorte pa v sredini septembra in sredini oktobra. Pri solati pazimo, da je ne sejemo poleg peteršilja, v tem času se bo dobro počutila ob špinači.

Setev motovilca, blitve in rukole

Motovilec ste nekateri že sejali avgusta, sejemo ga lahko tudi v začetku septembra, če ga sejemo konec septembra in oktobra, ga uživamo spomladi. Sveže letošnje seme motovilca za teden dni postavimo v hladilnik ali za tri dni v zamrzovalno skrinjo, tako bo kalitev poleti veliko boljša. Seme je bolje kupiti spomladi, saj je bilo tako seme pridelano v preteklem letu in zato bolje kali.

Blitvo v vrtu pobiramo že vse leto, če je še nimamo, jo septembra še vedno lahko sadimo s pomočjo sadik. Avgustovske setve blitve so namenjene prezimovanju, kasneje v septembru jo lahko sadimo tudi s pomočjo sadik.

Rukolo lahko na prosto sejemo vse leto, ko je temperatura nad 5 stopinj Celzija. Največkrat jo sejemo med solato, ker ne potrebuje svojih gredic. Divja rukola v nekoliko bolj zavetnem delu celo prezimi, gojeno rukolo pa lahko pozimi sejemo tudi v lončke in posode, podobno kot krešo. Zadnji rok za setev redkvice je sredina septembra, pobirali jo bomo čez dober mesec.

Zeleno gnojenje

Na kakšno gredo posejemo facelijo. Lahko poskusimo tudi z oljno redkvijo ali belo gorjušico, ki ju na vrtu pustimo, da pomrzneta in prezimita. Od sredine septembra do konca oktobra lahko sejemo tudi ozimna žita. Marca, ko so tla primerna za obdelavo, jih le prekopljemo. Tako bodo tla pokrita z zeleno odejo, kar je priporočljivo za vsak vrt, še posebej za zelenjavni vrt.

Več o setvah in sajenju posameznih vrtnin si lahko preberete tudi na spletni strani Zeleni svet pod zavihkom zelenjavni vrt in rubriko zelenjavni vrt od A do Ž (http://zelenisvet.com/zelenjavni-vrt-abeceda).

Davor Špehar in ekipa Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media