Modra v vseh odtenkih

Prosti čas | sep. '15

Džins je stalnica v modi in vsako leto nas navduši z različnimi načini nošenja in kombiniranja. To so oblačila, ki jih ne povozijo ne trendi ne čas. Indigo moder, temen, svetel, zguljen, strgan, s poudarjenimi šivi, udoben, praktičen, tanek, prožen – džins je vedno mladosten in enostaven za vzdrževanje.

Džins (jeans) so hlače, izdelane iz tkanine, imenovane denim. To je vrsta trpežnega blaga, ki so ga izdelovali v francoskem mestu Nime (denim = de Nimes = iz Nima) in so ga tradicionalno barvali z indigom. Danes ga nosimo na različne načine in za različne priložnosti. Iz denima je praktično vse: obleke, srajce, jakne, klobuki, sandali, torbe, pasovi, krila in seveda hlače, ki so najpogostejši kos, ki ga imamo v omari. Primeren je za vse generacije, le paziti moramo, kakšen material, kroj in tudi barvni odtenek izberemo. Seveda v zrelih letih ne bomo izbirali modelov po zadnji modi, v ponudbi pa lahko najdemo tako imenovane večne kose klasičnih krojev in kakovostnih materialov.

Priljubljene kavbojke

Najbolj vsestranski je raven kroj hlačnic, ker pristaja vsem postavam. Hlačnice padajo ravno od bokov navzdol in skrijejo marsikatero pomanjkljivost. Najlepši so modeli, ki imajo okrasne šive v isti barvi, kot je osnovna tkanina. Pomembna je tudi oblika žepov, saj le-ti pripomorejo k skladnejšemu videzu. 

 Model z nekoliko višjim pasom je primeren za postave, ki so vitkejše v pasu. Tkanina je obdelana tako, da so hlače videti že nošene. Proizvajalci kombinirajo različne odtenke od svetlejših do rjavkasto sivih. Tako je videz hlač bolj športen. Dekorativni šivi na žepih imajo velikokrat še druge poudarke: različne prešive ali svetleče kamenčke oz. biserčke. Vsi ti dodatki pritegnejo pozornost, zato jih izbirajte premišljeno. 

 Med najuporabnejšimi modeli je prav gotovo srajca iz tanjšega materiala. Lahko jo nosite samostojno ali kot vrhnje oblačilo. Letošnji kroji so udobni, širši, nosimo jih s pasom ali brez, kot najbolj ustreza naši postavi. Srajca bo odlično skrila kakšen odvečen kilogram ali pa malo močnejše boke. Lahko jo nosite v kombinaciji s kavbojkami v drugačnem odtenku ali pa z lanenimi poletnimi hlačami. 

Džins je na voljo tudi v drugih barvah. Izberite tako, s katero boste lahko najbolje dopolnili svoja oblačila. Za izbrani izdelek vedno preverite, ali vsebuje vsaj nekaj odstotkov elastana, saj ta zagotavlja večjo obstojnost, boljše prilagajanje postavi, izdelek pa dalj časa obdrži prvotno obliko. Vsekakor pa velja upoštevati navodila za vzdrževanje. Še koristen napotek: vedno ga perite z notranjo stranjo navzven.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media