Sprehod s kulturo

Prosti čas | sep. '15

Slovenska gledališča septembra začenjajo novo sezono, predstavljamo nekatere njihove novosti.

LJUBLJANSKA DRAMA

 »Nova sezona bo poskušala razkriti resnico o današnjem svetu in nas samih. Teme, ki jih odpira gledališče s svojimi predstavami, so zmeraj umetniška refleksija trenutka, ker smo ustvarjalci vpeti v čas in okolje, prinašamo na oder svojo izkušnjo, svoj odnos do sveta … želim si, da bi nova sezona odpirala polja razmisleka in debate,« je med drugim zapisal ravnatelj Igor Samobor. Sedem novih premier na velikem odru, štiri v Mali drami, v sklopu Mlade drame pripravljajo natečaj za dramski prizor ali krajše besedilo, v okviru Drama Laboratorija pa bodo še naprej spodbujali projekte, ki temeljijo na preizkusu novih smernic in pristopov. Začenjajo z Goethejevim Faustom. Čeprav zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, pravzaprav govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta. Režiser Tomaž Pandur z alkemičnim procesom spreminja Faustovo legendo v intelektualno in emocionalno atmosfero našega časa in konstruira svojo lastno poezijo in resnico. Ob večnem boju proti vseprisotnemu zlu poudari neskončno hrepenenje po vsem, kar nam je nedostopno ali nedosegljivo: po družini, ljubezni, mladosti, lepoti.

SLG CELJE

Šest predstav, od teh dve komediji, dve drami, predstava za otroke. Sezono začenjajo septembra z avtorskim projektom Učene ženske, ki ga po motivih znanega Molièrjevega dela pripravlja režiser Jernej Lorenci. Veliko si obetajo od slovenske novitete Vinka Möderndorferja Nostalgična komedija v režiji Borisa Kobala. V klubu bodo z ustvarjalci predstav pripravljali strokovne pogovore ob premierah, Celje pa ostaja tudi mesto komedije s popularnim festivalom Dnevi komedije.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO

 Dvanajst novih zgodb, premier, bodo ponudili na svojih odrih. Krovni naslov prihajajoče sezone je Strast in čast – ali sploh še obstajata? V novi sezoni bo kar 9 novosti, med njimi tri krstne izvedbe. Nadaljevali bodo cikel bralnih uprizoritev in tradicionalni koncert igralcev MGL v Kinu Šiška. Sezono začenjajo septembra s komedijo Simone Semenič (prejemnice Grumove nagrade za najboljše slovensko dramsko besedilo 2015) sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije (režiser Diego de Brea), ki so jo navdihnile usode treh izjemnih žensk, ker so v zgodovini človeštva pustile pomemben pečat. Nemka Sophia Magdalena Scholl, Rusinja Sofija Lvovna Perovskajeva in Francozinja Marie-Sophie Germain so živele v različnih stoletjih in državah, vendar so imele sorodno usodo in isto lastno ime. Bile so neuklonljive aktivistke in intelektualke, ki so se vse življenje borile zoper nasilje, neznanje in neenakopravnost vseh vrst ter za svoja prepričanja plačale visoko in okrutno ceno (Schollovo in Perovskajevo so obsodili na smrt).

MARIBORSKA DRAMA

 Nova umetniška direktorica mariborske Drame Diana Koloini pravi, da bo program »žanrsko raznovrsten (od klasične realistične drame prek glasbene komedije do postdramskega gledališča) in namenjen občinstvu različnih okusov in generacij. Vsaka izmed sedmih napovedanih uprizoritev je zasnovana z izvirno avtorsko zaznamovano idejo, s temo razpetosti med preteklostjo in prihodnostjo«. Sezono začenjajo z delom A. P. Čehova Višnjev vrt, ki je oda o izginjajočemu svetu, med drugim sledijo uprizoritve: Večno mlad – postavljena v prihodnost, kjer se postarani igralci vračajo v svojo mladost, Derbi mesta ob Dravi se ukvarja s tradicijo in prihodnostjo Maribora, Čarovnica iz zgornje Davče se iz banalne sedanjosti vrača v ritualno preteklost, avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker Hic Sunt Leones/Tukaj so levi pa začenja svoj razmislek prav iz zavesti o spremembah, ki so se zgodile v svetu v času naših življenj. 20. oktobra, ob prazniku mesta Maribor, bodo pripravili pesniški večer Antologija mariborskih pesnikov v sodelovanju z revijo Dialogi, sledili bodo še ob slovenskem kulturnem prazniku in svetovnem dnevu poezije (21. 3.).

SNG NOVA GORICA

 Pet premier na velikem odru in štiri na malem je ambiciozen projekt nove sezone. Začenjajo jo s septembrsko krstno uprizoritvijo popularnega igralca in pevca Iztoka Mlakarja Pašjon. Tokrat je vir navdiha iskal v samem Svetem pismu Nove zaveze, v življenju Jezusa Kristusa. Čeprav naslov neposredno namiguje na formo srednjeveške duhovne drame, ki je lahko vsebovala tudi komične elemente, izpiše Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje v svojem unikatnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi, z duhovitim in bistrim dialogom ter polnokrvnimi figurami, ne glede na to, ali so to človeške ali mistične figure. Ključno se mu zdi vprašanje, kako bi odrešenika in njegove vrednote danes sprejeli, ko je družba enako razslojena na obubožane in bogato družbeno elito. Koga bi Jezusova ljubezen prevzela, koga prestrašila in ogrozila?

MESTNO GLEDALIŠČE PTUJ

Začenja sezono z romantično komedijo Daniela Glattauerja Vsakih sedem valov, ki je nadaljevanje ljubezenske zgodbe Emmi in Lea (Proti severnemu vetru). Čeprav se je njuna elektronska romanca končala, ju lovijo spomini. Zasvojenca z elektronsko pošto sta čustveni razvalini in iščeta srečne konce za svoje težave. Poleg te bo še pet predstav, od katerih je nekaj koprodukcij, zanimiva pa bo komedija Ženitni oglas avtorice Dunje Zupanec, kjer se bosta Zvezdana Mlakar in Gojmir Lešnjak Gojc spraševala, zakaj so ženske videti vedno bolj stare, moški pa vedno bolj šarmantni.

PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ

Ponaša se s premierami novih slovenskih del Mali nočni kvartet (Vinko Möderndorfer), Butnskala (Emil Filipčič in Marko Derganc) ter klasike Lepa Vida (Ivan Cankar).

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media