Z naravnimi metodami za zdravje srca

Dobro počutje | sep. '15

Erika Brajnik, Katja Tomažič in Maja Artenjak (z leve) učijo živeti po naravnih metodah.

Naše telo lahko okrepimo z vajami, prehrano in zelišči, so najprej slišali udeleženci delavnice o naravnih metodah krepitve srca in ožilja, ki so jo sredi poletja pripravili v Hotelu Delfin v Izoli. Strokovnjakinje za naturopatijo, dietetiko po tradicionalni kitajski medicini in Kneippovo metodo so pokazale, kako se ta védenja dopolnjujejo.

Naturopatinja Erika Brajnik opozarja, da je po 40. letu treba telo energetsko krepiti. »Telo nam namreč ves čas pošilja signale, le prisluhniti mu je treba.« Naturopatija se posveča telesu kot celoti in išče vzroke težav, zaradi katerih začne telo pešati. »Primarni vzrok vseh težav v telesu gre iskati v prebavnem traktu. Po kitajski medicini je, recimo, srce povezano s tankim črevesom,« pojasnjuje.

Naloga naturopata je, da nauči posameznika, kako krepiti, opazovati, razumeti svoje telo, in to z namenom, da se bo lahko čim bolje spopadel z boleznijo. Zelo pomembno je namreč delovati na področju preventive. »Naturopatsko svetovanje, ki obravnava posameznika na celosten način in razišče vzroke slabega počutja, pri čemer se ne opira le na simptome, ne sme in ne more zapostavljati obravnave črevesja, najpomembnejše in najmočnejše točke v našem telesu,« pravi Erika Brajnik.

Z zdravo prehrano in uporabo zdravilnih zelišč je mogoče preprečiti marsikatero težavo, so slišali udeleženci delavnice. Uporabimo lahko vse, kar nam ponuja narava. Že to, kar zraste na domačem vrtu, zelo dobro koristi pri uravnoteževanju procesov v telesu. Za pomiritev je tako dovolj, če si skuhamo čaj iz melise, mete ali kamilice. Posebej velja izpostaviti številne blagodejne in zdravilne lastnosti koprive, ki na telo deluje resnično celostno. Opisujejo jo kot rastlino, ki naj bi zniževala holesterol, urejala prebavo, delovala pomirjevalno in dovajala kisik v celice. Kopriva vsebuje veliko železa, ki energetsko okrepi srce. Lahko si kuhamo koprivni čaj, ki pa ne sme biti premočen. Dovolj je, če koprivo pustimo v kropu samo dve minuti.

»Živilo, ki gosti kri, je pšenica. Če jo odstranimo z jedilnika, bomo lahko izgubili kakšen kilogram in se bomo počutili lahkotnejše. Hrana, ki je dobra za srce, je proso, riž, vsa zelenjava, cikorija, kopriva, belo meso in ribe. Pijemo vodo, lahko pa tudi malo rdečega vina. Rdeče vino krepi srce in ožilje,« našteva Erika Brajnik in svetuje predvsem čim pestrejšo in čim bolj uravnoteženo hrano, ki naj vsebuje le malo soli in maščob, termično pa naj bo obdelana le toliko, da je lahkó prebavljiva. »Hrane ne pretlačimo, raje jo na drobno narežimo.« 

Zdravilno oblivanje z vodo

Maja Artenjak spomni na pet stebrov, na katerih sloni Kneippova metoda. To so: voda, prostor za gibanje, zdravilna zelišča, druga zelišča in prostor za sprostitev. »Kneipp uporablja meditacijo po jogi, se povezuje z naturopatijo, priporoča svoje jedilnike in blago deluje na ljudi v okolju. Praktično navaja, kako zdravo živeti. Stik z zemljo je osnova energijskih točk, zato je tudi priporočena hoja z bosimi nogami,« pravi Maja Artenjak. Zeliščne kopeli ter vodni oblivi vplivajo na znižanje krvnega tlaka in urejanje srčnega utripa, hladni oblivi krčijo žile, topli pa jih širijo. V vodo lahko vmešamo zdravilne rastline, telo vsrka njihove snovi, ki zdravilno vplivajo na organ v telesu. Kneippove vaje, ki jih lahko izvajamo sami doma, da vzdržujemo dobro ožilje in urejamo bitje srca, so oblivi z mrzlo vodo po spodnjem delu nog. Ko se po jutranjem sprehodu ali teku vrnemo domov, zmočimo noge z blagim curkom mrzle vode, ki mora imeti praviloma manj kot 28 stopinj. Začnemo z desno nogo pri mezincu na zunanji strani, kjer je manj akupresurnih točk, s curkom gremo počasi do kolena, oblijemo koleno in nadaljujemo po notranji strani noge do palca. Nato preidemo na levo nogo in spet začnemo pri mezincu. Potem se obrnemo in vajo ponovimo zadaj na levi in desni nogi, začenši vedno pri mezincu. Končamo tako, da z vodnim curkom oblijemo najprej desno stopalo, potem pa še levo stopalo. Oblive izvajamo enkrat na dan kadarkoli, pomembno je le, da imamo med enim in drugim knajpanjem štiri ure premora.

Hrana se spremeni v energijo

Katja Tomažič, naturopatinja in dietetičarka po tradicionalni kitajski medicini, pravi, da se hrana, ki jo zaužijemo, spremeni v energijo. »Vsak okus hrani svoj organ. Ti okusi morajo biti v harmoniji, v dobrem ravnotežju. Ledvice za dobro delovanje potrebujejo slan okus, jetra kisel okus, srce s krvnim obtokom grenak okus, pljuča ljubijo pikantno, vranica s slinavko pa sladko,« ugotavlja Katja Tomažič.

Priporoča samokontrolo, saj je dobro prepoznati, ali imamo v telesu preveč oziroma premalo grenkega okusa, kar posledično vpliva na zdravje srca in krvnega obtoka. »Če imamo v telesu nakopičenega preveč grenkega okusa, potem lahko na koži opazimo kapilare in ne prebavljamo kumaric. Če pa imamo premalo grenkega okusa, se bo to poznalo v popuščanju srca,« odkrije zanimiv napotek. Ko uspemo poskrbeti za uravnoteženje okusov v organizmu, bodo tudi te težave izzvenele, napoveduje. In še: krvnemu obtoku in kakovosti krvi najbolj škodujejo čokolada in sladice.

Koristen koencim Q 10

Naturopatinja Erika Brajnik ima pomemben nasvet za vse, ki se morajo zdraviti s tabletami za pritisk in holesterol, te pa žal šibijo srce. »Priporočljivo je uživanje koencima Q 10, ker izniči stranski učinek omenjenih zdravil. Tablete za pritisk in holesterol vsebujejo namreč statine, ki tako rekoč ubijejo koencim Q 10, ki ga ima človek naravno v telesu. Ta dodatek k prehrani je res ključen, saj dinamizira kri in telo razbremeni težkih energij.«

Besedilo in fotografija: Ela Hrvatin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media