Starejše želijo spraviti v gibanje

sep. '15

Simona Zupančič

V vsaki občini imajo športne objekte, večina jih je zgrajenih z javnim denarjem, vendar pa jih uporabljajo le nekateri občani, predvsem člani športnih klubov. Direktorica Zavoda za šport Brežice Simona Zupančič, ki zavod vodi dobro leto in pol in krmari med javno in tržno dejavnostjo, se zaveda, da ima prednost javni interes, zato želi odpreti vrata njihovih športnih objektov vsem občanom. Tako so letos medse povabili tudi upokojence in predšolske otroke.

Poleti so za male vrtičkarje in šolarje pripravili športne dneve, kjer so jim predstavniki različnih športnih klubov predstavili svoj šport in vadbo. Navdušeni so bili tako otroci kot tudi starši in klubi. Septembra pa se bodo strelski vadbi priključili tudi upokojenci, čeprav si na zavodu želijo, da bi se starejši odločili tudi za druge športe. Od upokojencev bi radi izvedeli, katero vadbo si želijo in kakšne potrebe imajo, da bi se jim lažje približali. Simona Zupančič pravi, da so si na zavodu zadali cilj, da tudi starejšo generacijo spravijo v gibanje.

Zavod za šport Brežice, ki ga je občina ustanovila leta 1996, upravlja pet objektov: v Brežicah novo športno dvorano, pokrito atletsko vadbišče »Balon«, atletski in nogometni stadion ter športno dvorano v Dobovi. Tako v Dobovi kot v Brežicah imajo šole v dopoldanskem času športni pouk, popoldne pa potekajo predvsem klubski treningi, medtem ko je rekreativne vadbe malo, in prav tu Simona Zupančič vidi možnost, da h gibanju pritegnejo starejše. Tudi tržni dejavnosti so odprli vrata in omogočili, da se v občini razvija športni turizem. Bližnjim Termam Čatež so ponudili možnost koriščenja prostih terminov v njihovih objektih, tako so lani in letos v Brežicah gostili več tujih športnikov, ki so prišli na priprave tako z območja Balkana, Evrope in zunaj evropskih držav.

V načrtu pa imajo razvoj lastnih športnih programov, predvsem na področju rekreacije in športne vadbe, ki bosta namenjeni vsem generacijam, tudi starejšim. Zadali so si cilj za ohranjanje zdravja občanov, zato si Simona Zupančič prizadeva, da bi za te programe pridobili denar iz presežkov prihodkov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V brežiški občini je plačnikov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja okrog 22.000, in prav bi bilo, kot pravi, da bi del tega denarja namenili ohranjanju njihovega zdravja. Pri tem pa ima v mislih predvsem starejše, ki se premalo vključujejo v športne dejavnosti. Upokojence bi radi pritegnili k redni vadbi, s tem pa tudi k druženju in doseganju športnih rezultatov, saj spodbuja samozavest in dobro počutje.

Med 8. in 11. septembrom vabijo vse občane in uporabnike njihovih objektov na dneve odprtih vrat, da jih spoznajo in da vsak zase najde primerno vadbo.

Simona Zupančič vidi poslanstvo zavoda predvsem v tem, da poskrbi in vključi v gibanje vse generacije in jim približa šport kot nekaj prijetnega, veselega in koristnega za posameznika in družbo. Sodelujejo tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije, ki v skladu z nacionalnim programom športa, sprejetim lani, spodbuja razvoj športa za vse in še posebej apelira na starejše.

V brežiškem društvu upokojencev je 1.480 članov, v dobovskem 400 in bizeljskem 200. V Zavodu za šport Brežice jim ponujajo, da poleg ruskega kegljanja, pikada in šaha razvijejo vadbo in tekmovanje tudi v drugih športnih dejavnostih, kot so stezno kegljanje, športno strelstvo, organizirana rekreacija in podobno, o čemer so se s predsednico brežiškega društva Jožico Sušin že začeli pogovarjati.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media