KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | sep. '15

Prečistite jetra!

Trebušna zamaščenost vpliva tudi na jetra. Nepravilna prehrana, alkohol, tobak in zdravila močno izčrpavajo delovanje jeter in povzročajo njihove bolezni. Pomagajo izvlečki pegastega badlja, vendar vsi niso enako učinkoviti. Samo SiliFit vsebuje najučinkovitejši izvleček silibin, povezan s fosfolipidi, zato ima 4,6-krat boljši izkoristek v telesu v primerjavi z običajnimi izvlečki pegastega badlja. Le ena kapsula SiliFita na dan je potrebna za normalno delovanje jeter. Na voljo v lekarnah in www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 30 022.

 Presejanje v programu Svit do 74. leta

V Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, bodo odslej vabili ženske in moške med 50. in 74. letom starosti, torej ne le do 69. leta kot do zdaj. S podaljšanjem obdobja testiranja na prikrito kri v blatu bodo vsako leto presejali kar 55 tisoč oseb več in tako odkrili veliko več rakov v tako zgodnji fazi, da se lahko učinkovito pozdravijo, ali pa z odstranitvijo predrakavih sprememb preprečili razvoj bolezni. Zdaj namreč vsako leto na novo zboli več kot 1600 Slovencev, približno 700 pa jih umre.

Več kot 90 odstotkov oseb, ki zboli za rakom debelega črevesa ali danke, je starejših od 50 let. Bolezen se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi znaki, program Svit pa omogoča, da jo odkrijemo dovolj zgodaj tudi pri ljudeh, ki še nimajo očitnih zdravstvenih težav. Zato je redno testiranje vsaki dve leti zelo pomembno, poleg tega je brezplačno in preprosto. Vabljena oseba dobi po pošti navodila, kako naj odvzame in pošlje vzorec blata s priloženim kompletom testerjev. Če pri analizi vzorca posumijo na spremembe ali odkrijejo kri, jo povabijo na kolonoskopijo, preiskava pa lahko odkrije že predrakave spremembe – polipe na steni črevesa.

Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer že od leta 2009 izvajajo program Svit, pozivajo vse, ki dobijo vabilo na presejalni test, naj se nanj odzovejo, saj jim lahko reši življenje!

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media