NOVICE OD VSEPOVSOD 

sep. '15

Nova oskrbovana stanovanja na Škofljici 

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja gradi na Škofljici objekt s 30 oskrbovanimi najemnimi stanovanji. V neposredni bližini so nov dom za starejše, zdravstveni dom, lekarna in zelene površine. Pošta, banka in trgovine so oddaljene 15 minut hoje. Stanovanja bodo arhitekturno prilagojena za bivanje starejših oseb. Dokončana bodo predvidoma februarja 2016, zanje pa bo objavljen razpis. Pogoji za najem so starost 65 let ali več, sposobnost samostojnega bivanja in zmožnost plačevanja stroškov.

Če jim sporočite svoje podatke, vas bodo ob izidu razpisa obvestili. Informacije: Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d. o. o., Mala ulica 5, 1000 Ljubljana, tel. št.: 01 300 88 11, info@ns-piz.si, www.ns-piz.si

Pomagajmo obolelim za demenco

Prostovoljcem, ki v okviru Zdusovega programa RESje pomagajo ljudem z demenco in njihovim svojcem, lahko priskočite na pomoč tudi vi s prostovoljnimi prispevki. Pošljite SMS s ključno besedo RESJE5 na številko 1919 in prispevajte 5 evrov za izvajanje programa, obisk predavanj, izobraževanj ali pa brezplačno pomoč prostovoljke pri skrbi za osebe z demenco ter predvsem za ponatis brošure RESje POTREBUJEMO/JO POMOČ, ki jo bodo brezplačno pošiljali svojcem oseb z demenco. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacije so objavljeni na spletnih straneh www zdus-zveza.si in resje.zdus-zveza.si.

Dobrodošli so tudi prostovoljni prispevki, ki jih lahko nakažete na: ZDUS, Kebetova 9, 1000 Ljubljana, ABANKA VIPA d.d., TRR: 05100-8010471821, sklic: 3316, namen: Prostovoljni prispevek za program RESje.

Lahko pa namenite 0,5 odstotka dohodnine za donacijo programom ZDUS, iz katerih financirajo tudi ta program.

Vsi, ki potrebujete uporabne nasvete s področja demence, želite postati prostovoljec ali želite predavanje s področja demence v svojem kraju, pokličite na tel. št.: 051 442 497 ali pišite na elektronski naslov: RESJE.ZDUS@gmail.com ali se nam pridružite na forumu: http://med.over.net/forum5/login.php

V Srčni kuhinji kosilo za tri evre

Že dobro leto, odkar je v ljubljanskih Mostah humanitarni zavod Pod strehco odprl ljudsko kuhinjo, poimenovali so jo Srčna kuhinja Pod strehco, vsak dan pripravijo več kosil za ljudi, ki si sami le težko privoščijo vsaj en topel obrok na dan.

Tisti, ki imajo na centru za socialno delo urejen status socialno ogrožene osebe (posamezniki in družine), dobijo uporabniško kartico in z njo za obrok plačajo le 50 centov. Drugi gosti – zaposleni, ki pridejo na malico, tisti, ki se jim ne da kuhati doma, ali naključni gosti pa dobijo kosilo le za tri evre, pri čemer gre skoraj polovica zneska v sklad socialnih obrokov. Kar pomeni: več ko prodajo kosil po polni ceni, več obrokov lahko skuhajo za socialno ogrožene. Zato v zavodu vabijo dobrosrčne ljudi, da jim pomagajo zbirati prostovoljna sredstva. Načinov je več: pridite na kosilo za tri evre ter povabite še prijatelje ali sorodnike, pošljite SMS z besedo POMAGAMO na številko 1919 in darujte en evro; če pa želite še komu zagotoviti prehrano za en dan, teden ali mesec, lahko namenite posamezni osebi 3, 15 ali 60 evrov ali družini 12, 60 ali 240 evrov. Več informacij dobite na spletni strani: www.podstrehco.si

Srčna kuhinja Pod strehco je na Zaloški 42 v Ljubljani (nasproti tržnice Moste). Odprta je vsak delovnik od 8. do 16. ure. Obiskovalcem pogosto delijo tudi hrano, ki je trgovci ne smejo več prodajati, je pa zdravstveno neoporečna, in tako marsikomu pomagajo preživeti konec tedna.

Plesna rekreacija za upokojence

Zveza za športno rekreacijo Slovenije v sodelovanju z Društvom upokojencev Ljubljana Koseze že šesto leto zapored organizira program Plesne rekreacije za upokojence. Program poteka od prvega septembra do zadnjega junija dvakrat tedensko. Udeleženci so glede na plesno znanje razporejeni v več skupin. Začetna skupina je namenjena popolnim začetnikom, tisti z predznanjem pa se lahko pridružijo eni izmed nadaljevalnih skupin. Vse skupine negujejo dobre osebne odnose in so v prvi vrsti namenjene druženju. Ekipa Plesne rekreacije redno nastopa po domovih za starejše in drugih javnih prireditvah ter na tak način posreduje ples kot veščino, zelo primerno obliko rekreacije ter način druženja čim širšemu krogu upokojencev. Vse, ki vas ples zanima in bi želeli uživati v plesu, dobri družbi ter istočasno razmigati telo, vabimo, da se nam pridružite. Več informacij dobite na tel. št.: 051 817 217.

 Za ljubitelje praženega krompirja

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi vabi na prvo septembrsko nedeljo v Mokronog na Dolenjskem na 15. svetovni festival praženega krompirja, »ko bodejo poznane birtije in odvažni domači in tuji kuharski mojstri svoje nove recepte na solnce postavili in pripravili pražen krompir na tisoč inu en način«. Obiskovalci pa bodo lahko njihove jedi seveda pokusili. Več informacij o društvu dobite na: http://prazen.krompir.si

Otroški bazar že desetič

Na največji in najstarejši prireditvi za starše in otroke do 12 let v Slovenji se bo med 18. in 20. septembrom zvrstilo več kot 300 različnih predstavitev, dogodkov, delavnic in drugih dogodkov. Med drugim bo na Gospodarskem razstavišču Zveza kmetic Slovenije predstavila izdelovanje rožic iz krep papirja in peko piškotov, družinsko gledališče Kolenc bo pripeljalo različne živali (kače, ježa, želvo, polha, grlico ipd.), Tačke Pomagačke pa terapevtske kužke, na Bazarkovem odru se bodo nenehno vrstile predstave.

Za bodoče starše in starše predšolskih otrok pa so poleg številnih stojnic, ki bodo ponujale testne izdelke ali ugodne popuste, pripravili tudi koristna predavanja in delavnice. Vrata bazarja bodo odprta vsak dan od 9. do 19. ure, letos so prvič uvedli tudi vstopnino, ta znaša za odrasle pet evrov, za otroke od 2. do 14. leta pa dva evra. 

Pika Nogavička vabi v Velenje

Vnuki bodo nadvse veseli, če jih med 20. in 26. septembrom odpeljete v Velenje, kjer bo potekal najzabavnejši, najustvarjalnejši, najbolj raziskovalen in poučen ter tudi največji otroški festival v Sloveniji – 26. Pikin festival. Ob Velenjskem jezeru in tudi v središču mesta se bodo zvrstile številne delavnice v Pikini mestni hiši, gusarski trdnjavi in na raziskovalnem otoku Taka-Tuka, na različnih odrih bodo pevski in plesni nastopi, gledališke predstave, v Pikinem mestu bodo otroci spoznavali vsakdanje življenje – povsod pa se bodo nadvse zabavali. Tema letošnjega festivala je Krog letnih časov, častna pokroviteljica pa je igralka Katarina Čas. Podrobnejši program preverite na www.pikinfestival.si

Ižanski sejem

Na Igu bodo v soboto, 19. septembra, obujali nekdanje lepe sejemske čase. Na Ižanskem sejmu se bodo predstavili izdelovalci domače obrti in pridelovalci zdrave hrane in dobrot s podeželja. Pripravili bodo razstavo gob, kuharji pa se bodo pomerili v pripravi jedi na žlico za pokal »šefla«.

 Običaji Tuhinjske doline

Pri Termah Snovik bo v nedeljo, 27. septembra, od 15. ure naprej potekala etnološka prireditev Spoznajte Tuhinjsko dolino skozi njene običaje. Domačini bodo prikazali različna dela in opravila, ki so značilna za to dolino: furmanstvo, čebelarjenje, gozdarska dela, košnja in spravilo sena, mlačev in mletje žita, kmečka ohcet (vasovanje, šranga, bala …). Sledil bo zabavni program z glasbo za ples in bogatim srečelovom.

Če vam plavanje in ples nista dovolj, se lahko razgibate na devetih fitnes napravah, ki so postavljene pred apartmajskim naseljem, ali pa se odpravite na trikilometrsko trim stezo v okolici term. Več informacij na: www.td-tuhinjskadolina.si

 Slovenska in italijanska moda

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani je do 8. novembra odprta razstava Moda v gibanju (Italijanski slog 1951– 1990 & Utrinki slovenske mode), ki razkriva oblačilno kulturo od poznih petdesetih oz. šestdesetih let naprej.

Osrednji razstavni del je vrtinec italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in videa o italijanskem slogu 1951–1990, ki je vplival na modne trende po vsem svetu. Predstavljena je kolekcija ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter dvajsetih italijanskih vodilnih oblikovalcev.

Utrinki slovenske mode so manjši, vendar pomemben del razstave. Razstavljene kreacije petih znanih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk – Mateje Benedetti, Urške Drofenik, Maje Ferme, Maje Štamol Droljc, Svetlane Visintin – oživljajo prehod iz preteklosti v sedanjost.

Usposabljanje družinskih oskrbovalcev

Na nacionalnem Inštitutu Antona Trstenjaka za področje staranja in sožitja med generacijami že več let prirejajo tečaje za usposabljanje družinskih oskrbovalcev. Tečaj obsega 10 srečanj po dve uri in pol, nato se tisti, ki to želijo, enkrat mesečno srečajo v krajevnem klubu svojcev pod vodstvom usposobljenih prostovoljcev.

Različni strokovnjaki (patronažna sestra, fizioterapevt, prostovoljka hospica ...) predstavljajo pomembnejša vprašanja domače oskrbe: razumevanje starosti in onemoglosti, komuniciranje z onemoglim svojcem – zlasti ko je težaven, skrb zase, da oskrbovalec ne oboli ali izgori, nega onemoglega, demenca, morebitni odhod svojca v dom za stare ljudi, umiranje in žalovanje. Tečajniki prejmejo tudi priročnik Družinska oskrba starejšega svojca in praktično knjigo o domači negi.

Tečaji potekajo v vseh krajih v Sloveniji, kjer se za to odločijo, za udeležence je brezplačen, saj ga sofinancira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ali občina. V Ljubljani se bo nov tečaj oskrbe starejšega svojca začel v oktobru 2015. Prijavite se lahko na telefonski številki 01 43 39 301 ali po e-pošti: info@ inst-antonatrstenjaka.si.

Gibanje je življenje in življenje je gibanje

Socialno podjetje Simbioza Genesis že drugo leto organizira projekt Simbioza Giba, ki ga utrjujejo s sloganom Gibanje je življenje in življenje je gibanje! Med 21. in 27. septembrom bodo povezali vse generacije od 9 mesecev do 100 in več let ter odprli vrata športnih objektov, vrtcev ali šol po vsej Sloveniji. Projekt bo povezal različne generacije, da telesno kulturo udejanjijo v kakovostnem življenjskem slogu.

Lokacije Simbioza Giba po vsej Sloveniji so predstavljene na spletni strani www.simbioza.eu, udeleženci in udeleženke se lahko prijavite na tej spletni strani ali na telefonski številki 030 662 828.

Anonimni telefon za starejše, žrtve nasilja

Starejše osebe, ki doživljajo kakršno koli nasilje (psihično: zmerjanje, poniževanje in odrekanje stikov z ljudmi; fizično: klofutanje, lasanje in udarci, zanemarjanje; finančno: kraja denarja, zloraba bančne kartice, prisila k podpisu pogodbe ali oporoke), lahko pokličejo na brezplačni telefon 080 51 16, ki so ga odprli pri Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije. Usposobljena svetovalka po telefonu daje nasvete in pomoč vsak dan od 8. do 14. ure. Vseh 24 ur na dan pa deluje odzivnik, na katerem klicatelji dobijo osnovne informacije. Pogovori so zaupni, zagotovljena je anonimnost, če klicatelj tako želi.

Boris Pahor kulturni ambasador

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je Borisu Pahorju ob njegovem 102. rojstnem dnevu podelila častni naziv »kulturni ambasador Republike Slovenije« za njegov neprecenljiv in iskren boj za slovensko kulturo in pravice slovenskega jezika, za zvestobo slovenskemu narodu ter prizadevanje za demokracijo in samobitnost Slovenije in slovenske kulture. Častni naziv je najvišje priznanje, ki so ga podelili prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media