Zapuščene živali

Prosti čas | sep. '15

Včasih smo se vsako poletje ukvarjali z velikim številom zavrženih psov, ki so se jih brezvestni lastniki pred dopustom znebili tako, da so jih enostavno pustili v gozdu ali na avtocesti. To se skoraj več ne dogaja – v Sloveniji je namreč od leta 2003 obvezno čipiranje psov, podatki o lastniku pa se vpišejo v centralni register psov. To med drugim pomeni, da psa ne moreš več kar nekje pustiti, saj po številki čipa hitro najdejo lastnika, ki poleg psa dobi tudi obisk inšpektorja in (kar visoko) kazen za zanemarjanje živali.

K zmanjšanju števila zapuščenih psov je seveda pripomogla tudi gradnja zavetišč za zapuščene živali (kar ni samo dobra volja, pač pa zakonska obveza občin). Počasi, a vztrajno se spreminja na bolje tudi pogled na odgovorno lastništvo živali, ki poleg osnovne oskrbe (hrana, bivališče, veterinarska oskrba) vključuje tudi sterilizacijo psičk, tako pa se zmanjša število neželenih mladičev.

Žal pa so zavetišča vsako poletje še vedno polna mačjih mladičev, ki iščejo nov dom. Spet ne moremo dovolj poudariti pomena sterilizacije, mačke so namreč še veliko plodnejše od psičk. Če muce, ki hodi ven, ne steriliziramo, bo imela mladičke 1- do 2-krat letno, in če jih ne boste mogli oddati, bo muc kar naenkrat toliko, da lahko sterilizacija vseh predstavlja tudi finančno kar velik zalogaj. Zavetišča in društva za zaščito živali opravljajo izredno pomembno delo, vendar odgovornosti za zapuščene in preštevilne muce ne gre kar tako prelagati nanje. Odgovornost se začne pri nas in pri odgovornem lastništvu živali.

Kaj storiti, če najdete izgubljeno ali celo zapuščeno žival? Če najdete psa, najprej poglejte, ali ima ovratnico in na njej kakršen koli kontaktni podatek – naslov, telefonsko številko … Peljete ga lahko k veterinarju – vse veterinarske ambulante in klinike, kjer opravljajo cepljenje proti steklini, imajo čitalce mikročipov, in če je pes čipiran, lahko hitro najdejo lastnika. Sicer pa najdenega psa odpeljite v najbližje zavetišče. Če v bližini ni zavetišča za zapuščene živali in če imate možnost, psa obdržite nekaj dni in obvestite najbližjega veterinarja, lokalne radijske postaje, nalepite oglas pred šolo, trgovino, pošto …

Če najdete muco, vam svetujemo, da z njo najprej obiščete veterinarja. Ta bo lahko preveril, ali je muca čipirana, če je, bodo hitro našli lastnika. Sicer pa tudi muco odnesite v zavetišče za zapuščene živali (če imajo še kaj prostora), obvestite društva za zaščito živali …

Če je zavetišče polno in če imate možnost, muco obdržite nekaj dni in v tem času obvestite lokalno društvo za zaščito živali, radijsko postajo, nalepite oglase … Če se nihče ne javi, muco lahko tudi posvojite ali ji sami poskusite najti nov dom.

Če najdete poškodovano žival, pokličite pristojno zavetišče (v Ljubljani Zavetišče Gmajnice, tel. št.: 01 256 02 79, pritisnite 3 – nujni klici za prevoz živali). Če žival ogroža okolico oz. za bolno ali poškodovano žival, je predpisan odzivni čas zavetišča 4 ure. Če je žival na cesti in ovira promet, pokličite policijo na 113. Žival lahko poskusite sami odstraniti s ceste in jo odpeljati v pristojno zavetišče, vendar pri tem ne pozabite na lastno varnost – poškodovane živali lahko zaradi šoka in bolečine reagirajo zelo nepredvidljivo ali celo agresivno, v tem primeru je bolje počakati, da pride osebje zavetišča.

Če najdete poškodovano divjo žival, pokličite pristojno zavetišče za divje živali, podatke vam bodo posredovali na 112. Po nastanitvi v zavetišču bodo živali pomagali po najboljših močeh in jo nato izpustili v njeno naravno okolje.

mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media