S česnom do zvonika

Prosti čas | sep. '15

Domiselna dekoracija iz česna

V Novi vasi nad Dragonjo so julija pripravili že četrti Praznik vina in česna. Na prireditev so povabili tudi predstavnike Novih vasi v Sloveniji – iz kar štirih so prišli.

Domačini so po vasi razvrstili domiselno okrašene stojnice, na katerih so imeli bogato ponudbo vina, sadja in zelenjave, olivnega olja, medu in seveda česna. Zadnjega ste lahko kupili v kitah oziroma»reštah«, kot jim pravijo. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči kožici in velikih strokih. Vaščani so ponosni na ohranitev starih semen. Brez česna ni tradicionalne istrske kuhinje. Lahko je vložen, v različnih namazih, celo v sladicah. Gospodinje znajo pripraviti lazanjo s »peski« – poganjki mladega česna. Poganjke pripravljajo tudi dušene, v solati ali pa z njimi naredijo jajčno omleto.

Nova vas ni nova

Ne pravijo kar tako, da je Nova vas slovenska prestolnica česna, saj je že pred stoletji v vaški ekonomiji igral pomembno vlogo. Menda so prav s prodajo česna zaslužili toliko, da so lahko leta 1896 ob cerkvi Rožnovenske Matere Božje zgradili samostojno stoječi zvonik z uro. Visok je 26,5 metra in z njega se odpira najlepši razgled na dolino Dragonje, ki sega vse do obale.

Za cerkveni stolp so menda zaslužili s česnom.

Ime Nova vas naj vas ne zavede, saj gre za kraj, ki se ponaša s častitljivo starostjo. V okolici so našli pričevanja o poselitvi v času Rimljanov, pisne omembe vasi kot Villa Noua pa segajo v leto 1028. Zanimivo je, da je bila vas že v času Avstrije in fašistične Italije povsem slovenska. Vas z nekaj več kot dvesto prebivalci leži na nadmorski višini 250 metrov, do nje pa se vzpenja ovinkasta cesta iz Dragonje.

Ob obisku si je vredno ogledati vaški muzej – Hišo od Kapeloca (Kapeločino hišo). Zgledno obnovljena hiša se ponaša s pohištvom in opremo iz prve polovice 20. stoletja. Poimenovana pa je po zadnji gospodinji Ani, ki je živela v njej pred desetletji. Zanimiv vpogled v preteklost je tudi velika stenska slika v Domu krajevne skupnosti. Naslikal jo je domačin Emil Gazič, prikazuje pa nekdanji vaški utrip.

Besedilo in fotografiji: Igor Fabjan


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media