S česnom do zvonika

V Novi vasi nad Dragonjo so julija pripravili že četrti Praznik vina in česna. Na prireditev so povabili tudi predstavnike Novih vasi v Sloveniji – iz kar štirih so prišli.
Domačini so po vasi razvrstili domiselno okrašene stojnice, na katerih so imeli bogato ponudbo vina, sadja in zelenjave, olivnega olja, medu in seveda česna. Zadnjega ste lahko kupili v kitah oziroma»reštah«, kot jim pravijo. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči kožici in velikih strokih. Vaščani so ponosni na ohranitev starih semen. Brez česna ni tradicionalne istrske kuhinje. Lahko je vložen, v različnih namazih, celo v sladicah. Gospodinje znajo pripraviti lazanjo s »peski« – poganjki mladega česna. Poganjke pripravljajo tudi dušene, v solati ali pa z njimi naredijo jajčno omleto.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.