Snoval v Ameriki in na Kitajskem

Zgodbe | okt. '15

SLOVENCI KREMENITI

Ivan Jager

Arhitekt, urbanist in oblikovalec Ivan Jager spada ob Fabianiju in Plečniku med začetnike moderne slovenske arhitekture. Ker ga domovina zaradi različnih arhitekturnih konceptov ni sprejela, se je podal v Združene države Amerike.

Rodil se je leta 1871 v čuvajnici ob južni železnici blizu Bistre pri Vrhniki. Na študiju na Dunaju se je seznanil z Jožetom Plečnikom, Vladimirjem Levcem, Ivanom Cankarjem, Otonom Župančičem in Maksom Fabianijem, ki ga je zaposlil pri izdelavi urbanističnih načrtov za Ljubljano in Bielsko na Poljskem.

Posvečal se je tudi ekonomskim in tehničnim vidikom gradnje. Leta 1898 je v Slovenskem narodu objavil prvi članek o slovenski arhitekturi. Istega leta je v Ljubljani opremil narodno kavarno in pokazal, da ga v okviru arhitekture še najbolj zanima ornamentika. To se kaže tudi v secesijsko obarvanih osnutkih za Cankarjeve vinjete in Narodov blagor ter Župančičeve Pisanice in Čašo opojnosti.

Raziskoval je tudi zgodovinske in jezikoslovne teme o izvoru Slovencev. Bil je tudi priznan zbiralec vzhodnoazijske umetnosti.

Leta 1901 je Ivan Jager odpotoval v Peking, kjer je sodeloval pri obnavljanju v boksarski vstaji poškodovanih stavb. Od tam je odpotoval v ZDA, kjer je imel sorodnike. Naselil se je v Minneapolisu. V tem času so v Ameriki gradili nebotičnike in doživljali gradbeno krizo. Ni sledil obstoječim smernicam. Že leta 1903 je objavil Zagovor novih idealov in pozval ameriške arhitekte, naj opustijo zgodovinske sloge.

Njegovo najpomembnejše delo v ZDA je urbanistični načrt za Minneapolis, zato je dobil častni naziv »graditelj Minneapolisa«. Temelji na načelih dunajskega urbanizma s preloma 20. stoletja.

Svoje ideje je uresničeval tudi na otoku na jezeru Vermilion, ki ga je kupil leta 1905.

Razvoju Minneapolisa je posvetil okrog 20 let svojega dela, o čemer piše W. Gray Purcell, s katerim je Jager prijateljeval vse življenje. Za Jagra je dejal, da je eden naših najbistrejših mislecev v vsem, kar zadeva estetiko. V ZDA je za slovenske naročnike načrtoval cerkve in druge sakralne objekte, vodil gradnjo in opremljal njihovo notranjost ter izdeloval osnutke znakov in diplome za različna slovenska društva in časopise. Zbral je zajeten arhiv o problemih, ki so ga zanimali pri arhitekturi in urbanizmu, in o tem tudi pisal. Kot soustvarjalec revije The North Architect je zagovarjal ideje naprednih ameriških arhitektov.

Njegovo sporočilo je bilo, naj nihče ne precenjuje svojega dela. »Prihajali so k meni, da bi jim vse povedal, kar vem, da bi se lahko potem z mojimi izsledki okoriščali.« Rad je poudarjal, da mora biti dovolj moža za še boljše delo in da z rezultati tekmuje z drugimi. Umrl je 13. oktobra 1959 v Minneapolisu.

T. Š.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media