Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Pavel Koltaj

Dobro je vedeti | okt. '15

SELITEV V OSKRBOVANO STANOVANJE

Na nas se večkrat obrnejo svojci starejših oseb, najpogosteje njihovi otroci, ki jih zanima, kako lahko pomagajo svojim staršem. Eden takih je tudi gospod, ki nas je prosil za pomoč pri iskanju ustreznega stanovanja za svojo starejšo, a še vedno dejavno mamo.

Ta je po moževi smrti več let sama živela v starejši stanovanjski hiši, vendar pa je pred časom izrazila željo, da bi se raje preselila v stanovanje. Najbolj so jo motili visoki mesečni stroški in zasnova hiše, ki nikakor ni dovoljevala ureditve stanovanja v eni sami etaži. S sinom, ki je tudi sam razmišljal o selitvi, se je dogovorila, da se v hišo za nekaj časa preseli s svojo družino, zanjo pa poiščejo ustrezno rešitev.

Za mamo so sprva razmišljali o nakupu stanovanja, saj je imela pomisleke glede najemniških stanovanj, a so kmalu spoznali, da ni lahko poiskati primernega stanovanja, še zlasti z omejenimi finančnimi sredstvi. V svetovalnici smo sinu med drugim predstavili tudi možnost najema oskrbovanega stanovanja, katerega prednost je poleg arhitekturne prilagojenosti starejšim osebam tudi večja zanesljivost dolgoročnega najema. Na to možnost še ni pomislil, in ko jo je predstavil mami, se je izkazalo, da jo zanima. In ker je prav v tistem času potekal razpis za tovrstna stanovanja, se je mama prijavila nanj, na informativnem dnevu pa si je stanovanja tudi ogledala.

Kmalu so spoznali, da je sprejela dobro odločitev, saj je bila na razpisu uspešna in je dobila prijetno stanovanje, v katerega se je lahko že v kratkem vselila. Tudi stroški selitve v novo stanovanje so bili majhni, saj sta bili kopalnica in kuhinja že urejeni. Od našega prvega pogovora do selitve je minilo vsega skupaj pet mesecev. Gospa je imela podporo svojcev in še nekaj sreče z razpisom, vendar pa brez njene pobude in pripravljenosti sprejeti nekaj novega do te rešitve ne bi prišlo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media