Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | okt. '15

ŠTUDENTSKO DELO IN UŽIVANJE DRUŽINSKE POKOJNINE

Bralka A. L. iz Ljubljane je uživalka invalidske pokojnine in živi skupaj s hčerko, uživalko družinske pokojnine po očetu. Zaradi nizkih pokojnin hči v okviru možnosti opravlja tudi dela prek študentskega servisa. Glede na to, da je od februarja letos na podlagi tega dela vključena v pokojninsko zavarovanje, jo zanima, ali to zavarovanje vpliva tudi na uživanje oziroma prejemanje družinske pokojnine.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je začel veljati 1. februarja 2015, je posegel tudi v določbo 1. odstavka 18. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V odgovoru, objavljenem v prejšnji številki revije, je bila omenjena določba zakona citirana še brez upoštevanja navedene spremembe glede študentskega dela. Tako se po 1. odstavku 18. člena zakona obvezno zavarujejo osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo delo, razen če so uživalci pokojnine. V obvezno zavarovanje so tako od 1. februarja letos vključeni tudi dijaki in študenti, ki opravljajo začasno in občasno delo v skladu s predpisi, ki urejajo to delo. S to spremembo sta za dijake in študente za čas vključitve v začasno in občasno delo uvedena plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter minimalna bruto urna postavka v višini 4,5 evra. Iz zneska plačila za študentsko delo, od katerega bodo plačani prispevki, bo izračunana zavarovalna doba, ki jo študent dopolni s tem zavarovanjem. Izračun zavarovalne dobe za leto 2015 bo temeljil na davčnih podatkih o skupnem letnem zaslužku posameznika iz začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, upoštevaje najnižjo osnovo za plačilo prispevkov, ki za leto 2015 znaša 54 odstotkov povprečne bruto plače.

Po izrecni določbi novele Zakona za uravnoteženje javnih financ obveznost zavarovanja ne vpliva na priznanje ter uživanje pravice do družinske pokojnine po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Bralkina hči, ki je uživalka družinske pokojnine, bo kljub naknadni vključitvi v obvezno zavarovanje na podlagi opravljanja študentskega dela še naprej prejemala družinsko pokojnino, saj ne vpliva na prenehanje oziroma na izgubo pravice do družinske pokojnine.

DATUM UPOKOJITVE

Bralec A. M. iz Krškega navaja, da je zaposlen, od leta 2005 invalid III. kategorije s priznano pravico do nadomestila za invalidnost. Pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu bo izpolnil 15. 11. 2015 z dopolnitvijo starosti 58 let in nekaj več kot 40 leti pokojninske dobe. Zanima ga, ali se mora tega dne dejansko tudi upokojiti, da ne bo izgubil pravice do uveljavljanja starostne pokojnine po prejšnjem zakonu, saj bi želel še naprej ostati v delovnem razmerju.

Veljaven zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanca določa višjo starost, za zavarovanko pa poleg višje starosti še višjo pokojninsko dobo v primerjavi s prejšnjim zakonom, ki je veljal do konca leta 2012. Ravno zaradi zaostritve pogojev starosti in pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine zakon omogoča določenim kategorijam zavarovancev pridobitev te pravice še po prejšnjem zakonu.

Ena izmed teh kategorij so zavarovanci, ki jim je na dan 31. 12. 2012 manjkalo za pridobitev pravice do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do 31. 12. 2012, do tri leta starosti in tri leta pokojninske dobe ali manj in imajo na ta dan priznan status delovnega invalida II. ali III. kategorije invalidnosti, se lahko upokojijo po prejšnjem zakonu. Ti zavarovanci bodo lahko uveljavili pravico do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do 31. 12. 2012, ko bodo dopolnili manjkajočo starost in pokojninsko dobo.

Bralcu, ki je imel status delovnega invalida III. kategorije invalidnosti na dan 31. 12. 2012 in ima tega še danes, pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu pa bo izpolnil sredi novembra letos, ni treba uveljaviti pravice do starostne pokojnine z dnem izpolnitve pogojev, saj lahko ostane še naprej zaposlen. Pomembno je, da mu je na dan 31. 12. 2012 za pridobitev pravice do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu manjkalo do tri leta starosti in tri leta pokojninske dobe ali manj, pravico pa lahko uveljavi na dan izpolnitve pogojev za starostno pokojnino ali kadar koli kasneje. Če bo bralec izpolnil pogoje tudi za starostno pokojnino po veljavnem zakonu, se bo lahko odločil za uživanje tiste starostne pokojnine, ki bo zanj ugodnejša.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete jo lahko v četrtek, 8. oktobra, med 15.30 in 17.30 na tel. št.: 01 530 78 53


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media